Vietor spôsobil na Slovensku výpadky elektriny, vlaky meškali desiatky minút

K výjazdom súvisiacim s veternou smršťou bolo doposiaľ vyslaných takmer 700 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

29.10.2017 11:39 , aktualizované: 21:01
senica, pad strechy, strecha Foto:
V Senici sa pre silný vietor na jednom z bytových domov uvoľnila strecha a spadla na niekoľko zaparkovaných vozidiel.
debata (19)

Extrémne silný vietor na západnom Slovensku spôsobil na viacerých miestach výpadok elektrickej energie. Ako informuje Západoslovenská distribučná, najviac postihnutá bola oblasť Bratislavy, Senice, Dunajskej Stredy, Trenčína, Partizánskeho, Nitry a Komárna.

„Na odstránení porúch pracujú pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej nepretržite. Informácie o približnom čase odstránenia poruchy postupne aktualizujeme na stránke s aktuálnymi poruchami," uvádza spoločnosť.

V akcii 700 hasičov

Profesionálni a dobrovoľní hasiči desať hodín nepretržite zasahovali pri udalostiach súvisiacich so silným vetrom. Ako informovala Zuzana Farkasová z Hasičského a záchranného zboru, najviac výjazdov bolo Trenčianskom kraji, kde dovedna vykonalo 180 hasičov až 60 výjazdov k udalostiam rôzneho charakteru.

„Hasiči v Trnavskom kraji zasahovali 40-krát, v Nitrianskom kraji 30-krát, v Bratislavskom kraji 25-krát, v Banskobystrickom kraji 21-krát, v Košickom a Prešovskom kraji 8 a 5-krát," uviedla a dodala, že hasiči najčastejšie pomáhali pri popadaných stromoch, ktoré blokujú štátne cesty a ohrozujú zaparkované vozidlá. Na niektorých miestach spôsobili stromy spadnuté na elektrické vedenie niekoľkohodinový výpadok energie.

„K výjazdom súvisiacim s dnešnou veternou smršťou bolo doposiaľ vyslaných takmer 700 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, pričom desiatky zásahov stále prebiehajú," uzavrela.

Problémy aj na strede Slovenska

Práce na odstraňovaní kalamity na strednom Slovensku komplikoval neprestávajúci dážď a silný vietor. Energetici pracovali v náročných podmienkach a snažili sa obnoviť dodávku elektriny približne na tridsiatich linkách vysokého napätia.

V nedeľu ráno približne od šiestej hodiny začalo dochádzať na území stredného Slovenska k viacerým väčším výpadkom elektriny. „Je za tým búrková činnosť a silný nárazový vietor. Situácia dosiahla krátko po poludní charakter kalamity. Stredoslovenská energetika, ktorá zasiahnuté územie obhospodaruje, registruje aktuálne zhruba tri desiatky porúch na linkách vysokého napätia. Dokopy výpadky pocítilo približne 90-tisíc odberných miest. Najvážnejšia situácia je aktuálne v okolí Žiliny, Martina a Banskej Bystrice," uviedol hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Vlaky meškajú, niektoré spoje zrušili

Počasie spôsobilo problémy aj na železničných tratiach. Viaceré vlakové spoje mali meškanie. Ako informuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na Twitteri, osobná doprava bola prerušená v úseku Veľké Leváre – Sekule. Dôvodom je poškodené vedenie a predpokladané meškanie vlakov 120 minút.

Vlak EC 277 Praha hl.n. – Budapest-Keleti meškal zo stanice Zohor 111 min. Dôvodom je taktiež poškodené trolejové vedenie. Aktualizované informácie o vlakových spojeniach sú dostupné na Twitteri ZSSK.

V úseku Kúty – Devínska Nová Ves vlakové spojenia nahradila náhradnou autobusovou dopravou. Vlak Ex 127 Praha hl.n. – Žilina meškal na území ČR 136 min.

Stominútové meškanie mal IC vlak 514 z Košíc do Bratislavy. Dôvodom bola porucha trolejového vedenia. V úseku Krásno nad Kysucou – Čadca a Vyšné Hágy – Štrbské Pleso tiež prerušili vlakové spojenie. Komplikácie spôsobilo poškodené trolejové vedenie i popadané stromy na koľajniciach.

Hasiči zasahovali pri viac ako 120 udalostiach

Ako skôr informovala Zuzana Farkasová, približne od 08.00 do 14.00 boli hasiči vyslaní k viac ako 120 udalostiam. „Pomoc hasičov je najčastejšie nutná v Trenčianskom a Trnavskom kraji, kde bolo zaznamenaných viac ako 25 výjazdov. Ide prevažne o zásahy k spadnutým stromom a uvoľneným strechám," uviedla.

Pomoc príslušníkov bola podľa jej slov nevyhnutná aj v Senici, kde sa na jednom z bytových domov uvoľnila strecha a spadla na niekoľko zaparkovaných vozidiel. Hasičov privolali aj do lokality Nižné Kamence, kde sa vybrežil vodný tok Varínka a zahatal cestu dvom zaparkovaným vozidlám s niekoľkými cestujúcimi. Hasiči osoby vyviedli do bezpečia pomocou lana. Zatiaľ bolo k udalostiam spôsobených poveternostnou situáciou vyslaných celkom 250 príslušní­kov HaZZ.

Popadané stromy zatarasili cesty v Tatrách

Cestári vo Vysokých Tatrách pracovali niekoľko hodín v plnom nasadení, na viacerých úsekoch sneží a fúka silný vietor, v niektorých úsekoch sú aj popadané stromy.

„V spolupráci s dopravnou políciou sme uzatvorili úsek cesty Štrbské Pleso – Vyšné Hágy práve kvôli popadaným stromom,“ informoval Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad. Na mieste zasahovali aj hasiči. „Spadnutých je asi desať stromov na ceste II/537 pred Štrbským Plesom,“ konkretizoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove.

Nepriaznivá poveternostná situácia si od ôsmej... Foto: facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru
strecha, vietor Nepriaznivá poveternostná situácia si od ôsmej hodiny rána vyžiadala takmer 60 výjazdov hasičov na celom Slovensku.

Popadané stromy hlásili cestári aj na ďalších úsekoch ciest, medzi Štrbským Plesom a Podbanským a tiež medzi Štrbou a Šuňavou. „Na celom území intenzívne prší, vo vyšších polohách intenzívne sneží. Situáciu s údržbou ciest výrazne komplikuje silný vietor, ktorý dosahuje rýchlosť od 80 do 100 km za hodinu,“ priblížil Barilla. Cestári očakávajú, že situácia bude pretrvávať počas celého dňa i noci.

Na letných pneumatikách do Tatier radšej nie

Cestári neodporúčajú vodičom, ktorí majú na svojich kolesách ešte letné pneumatiky, aby sa vybrali do Tatier. „Opatrnosť a vzájomná ohľaduplnosť je na prvom mieste. Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v zimných podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam,“ upozornil Barilla, ktorý pred víkendom nariadil aktivovať výkon zimnej údržby v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča.

Verí, že vodiči budú predvídať situáciu na cestách a brať do úvahy vplyvy nepriaznivého počasia. Ako zároveň uviedol, ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je možné pri veľmi nepriaznivom počasí ošetriť cesty k všeobecnej spokojnosti v celom podtatranskom regióne.

Bratislava uzavrela všetky cintoríny

Cintoríny v Bratislave sú zatvorené. Agentúru SITA o tom informovali z organizácie Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy, ktorá má na starosti mestské cintoríny. Návštevu hrobov svojich blízkych, aby si uctili pamiatku zosnulých, musia ľudia odložiť.

Veľmi silný vietor dorazil na Slovensko. Na... Foto: facebook/SHMÚ
vietor Veľmi silný vietor dorazil na Slovensko. Na juhozápade nárazy vetra presahujú 70 km/h. Najsilnejší náraz vetra zatiaľ namerali na bratislavskom letisku - 95 km/h.

Ako potvrdila pracovníčka Cintorína Slávičie údolie, dôvodom zatvorenia cintorínov je zlé počasie a silný vietor. Dodala, že cintoríny budú zatvorené až do zlepšenia poveternostnej situácie. Pravdepodobne teda až do pondelka.

Výstraha najvyššieho, tretieho stupňa, pred vetrom sa v nedeľu týkala na juhozápade Slovenska okresov Malacky, Pezinok, Bratislava, Senec a Dunajská Streda a v hornatých oblastiach severného a stredného Slovenska okresov Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Výstrahy pred silným vetrom platili aj pre zvyšok Slovenska, sú však nižších stupňov.

Ako informoval SHMÚ, snežilo na Chopku, Lomnickom Štíte, Štrbskom plese, v Télgarte. Rýchlosť vetra na Chopku dosahoval 18 m/s, na Lomnickom Štíte 16 m/s, v Bratislave – Ivánke 11 m/s, v Jaslovských Bohuniciach 11 m/s, v Nitre 13 m/s a v Trenčíne 12 m/s.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečnstvo a s pribúdajúcim snežením tendencia lavín je stúpajúca. Na Čertovici sa šmýka, úsek je ťažko prejazdný. Na Donovaloch sneží, problémy majú kamióny.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #vietor #výstraha #orkán #silný vietor #výstraha pred vetrom