Ministerstvo chce vo Washingtone kúpiť novú budovu pre veľvyslanca

Súčasná rezidencia Veľvyslanectva Slovenskej republiky vo Washingtone sa nachádza mimo hlavného mesta Washingtonu, D.C., a to v McLeane v štáte Virgínia.

29.10.2017 12:42
velvyslanectvo, washington Foto:
Budova Veľvyslanectva Slovenskej republiky vo Washingtone (na obrázku). Avšak súčasná rezidencia veľvyslanca sa nachádza mimo hlavného mesta a to v McLeane v štáte Virgínia.
debata (10)

Ministerstvo zahraničných vecí chce vo Washingtone kúpiť novú budovu, rezidenciu veľvyslanca. Tá súčasná sa teraz nachádza mimo hlavného mesta, v Mc Leane v štáte Virgínia. Ministerstvo chce požiadať vládu o udelenie súhlasu na začatie obstarávania.

Po ukončení výberu vhodnej rezidencie minister zahraničných vecí a európskych záležitostí predloží najvýhodnejšiu ponuku ministrovi financií so žiadosťou o pridelenie peňazí na kúpu novej nehnuteľnosti. Informácia je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Súčasná rezidencia Veľvyslanectva Slovenskej republiky vo Washingtone sa nachádza mimo hlavného mesta Washingtonu, D.C., a to v Mc Leane v štáte Virgínia. „Vzhľadom na lokalitu a veľmi zlú dopravnú dostupnosť, rezidencia nespĺňa požiadavky kladené na plnenie základného účelu diplomatickej rezidencie a Slovenská republika je jediným členským štátom Európskej únie, ktorý využíva rezidenciu mimo hlavného mesta,“ píše sa v materiáli s tým, že veľvyslanectvo, ktoré dlhodobo upozorňuje na nevyhovujúce podmienky, vykonalo prieskum trhu a oboznámilo sa s miestnymi zvyklosťami pri kúpe nehnuteľností.

Ministerstvo vlastní v USA niekoľko budov. Rezidencia veľvyslanca vo Washingtone je budova postavená po 2. svetovej vojne, nachádza sa v lokalite, kde sa nenachádzajú žiadne iné diplomatické objekty, fyzický stav budovy zodpovedá jej veku a obmedzeným peniazom určeným na údržbu. Keď rezort diplomacie zoženie novú budovu, túto starú plánuje predať.

Okrem toho Slovensku patrí aj administratívna budova veľvyslanectva vo Washingtone a rezidencia stáleho predstaviteľa SR pri OSN v New Yorku. Okrem toho si Slovensko prenajíma administratívne priestory stálej misie pri OSN a generálneho konzulátu v New Yorku. Podľa ministerstva je potrebné zvážiť umiestnenie oboch úradov do priestorov vo vlastníctve Slovenska.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #veľvyslanectvo #Washington #ministerstvo zahraničných vecí #MZV