Nedeľa dala Slovensku zabrať. Zasahovalo 800 hasičov, najviac v Trnavskom kraji

Viac ako 800 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo v nedeľu pri odstraňovaní následkov silného vetra.

30.10.2017 10:30 , aktualizované: 12:02
senica, pad strechy, strecha Foto:
V Senici sa pre silný vietor na jednom z bytových domov uvoľnila strecha a spadla na niekoľko zaparkovaných vozidiel.
debata (2)

Viac ako 800 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo v nedeľu pri odstraňovaní následkov silného vetra. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, za posledných 24 hodín vyslali hasičov k 550 prípadom. Najčastejšie pomoc hasičov potrebovali v Trnavskom kraji, kde ich vyslali k 120 udalostiam. Zhruba po 90-krát zasahovali v Nitrianskom a Bratislavskom kraji, hasiči v Trenčianskom kraji pomáhali v 80 prípadoch. V Žilinskom kraji mali 57 výjazdov, v Banskobystrickom kraji zasahovali takmer 50-krát. V Prešovskom a Košickom kraji to bolo 33 a 28-krát. Išlo prevažne o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a z osobných áut, spadnutých stĺpov elektrického vedenia, telefónnych stĺpov, strhnutých striech a uvoľnených plechov. Hasiči zasahujú na viacerých miestach aj v týchto chvíľach, pričom na odstraňovaní následkov silného vetra budú pokračovať počas celého dňa.

V nedeľu Slovensko podobne ako aj iné krajiny strednej Európy zasiahol silný vietor. Západné a stredné Slovensko trápili výpadky elektriny, problémy boli aj na železniciach, kde nepremávali alebo meškali vlaky. Silné búrky zasiahli strednú a severnú Európu, pričom zabili najmenej päť ľudí v Nemecku, Poľsku a v Českej republike.

Silný vietor zastavil migráciu vtáctva

Silný vietor, ktorý zasiahol cez víkend väčšinu Európy vrátane Slovenska, pozastavil migráciu vtáctva do teplejších oblastí. Ako uviedol Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, vtáky teraz čakajú, kým sa podmienky zlepšia, aby mohli v ceste pokračovať. „V súčasnosti ešte stále tiahnu naším územím druhy ako oriešok obyčajný, králik zlatohlavý, sýkorka uhliarka, sýkorka veľká, červienka obyčajná, drozd červenkastý, vrchárka modrá či strnádka trstinová. Ide prevažne o populácie so severnej a severovýchodnej Európy a Slovensko je migračnou križovatkou pri ich ceste na zimoviská v južnejších oblastiach,“ vysvetlil Slobodník.

Ako doplnila Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku, silný vietor môže ornitológom priniesť aj prekvapenie v podobe pozorovania druhov, ktorých výskyt v našich končinách nie je bežný. Prúdenie od severných oblastí totiž dokáže so sebou zobrať na nedobrovoľnú cestu napríklad vtáky, ktoré odleteli nad more za potravou. „Občas sa nevrátia na pevninu, z ktorej odleteli, ale môžu byť odnesené až k nám. Tak tomu bolo napríklad i v roku 2016, keď bol u nás pozorovaný pomorník malý,“uviedla.

V niektorých oblastiach Slovenska priniesla zmena počasia snehovú prikrývku. Podľa ornitológov už preto nastal čas, keď sa môže začať s prikrmovaním vtákov na ich ceste do zimovísk – v súčasnosti napríklad sýkoriek, ktoré letia juhozápadným smerom. „Vtáčence ocenia slnečnicu, zrno či rozpolené jabĺčka. V krajine silno ovplyvnenej človekom sú prirodzené zdroje limitované a pomoc vítaná,“ uzavrel Slobodník.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrka #vietor