Hasiči upozorňujú na zvýšené riziko požiarov na cintorínoch

Najviac požiarov na cintorínoch z dušičkového obdobia zaznamenali hasiči v roku 2014.

01.11.2017 09:36
debata (1)

V súvislosti s dnešným Sviatkom Všetkých svätých ako i Pamiatky zosnulých hrozí zvýšené riziko vzniku požiaru na cintorínoch. Upozorňuje na to Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

„Návštevníci ozdobujú hroby smútočnými vencami, kyticami a množstvom sviečok, ktoré zapaľujú v bezprostrednej blízkosti horľavých materiálov. Hrozí tak priame riziko vzniku a rýchleho rozšírenia požiaru," vysvetľujú na svojej facebookovskej stránke.

Hasiči preto odporúčajú neodhadzovať horiace zápalky na zem, dbať na bezpečnosť pri zapaľovaní sviečok, sviečky v plastových kahancoch neukladať príliš nahusto, zapálené sviečky ukladať v bezpečnej vzdialenosti od horľavých materiálov, ako sú vence, kytice, ikebany či stuhy a zvýšiť dohľad nad deťmi pohybujúcimi sa v blízkosti hrobov a centrálneho pomníka zosnulých.

Najviac požiarov na cintorínoch z dušičkového obdobia zaznamenali hasiči v roku 2014, keď vzniklo 15 požiarov a spôsobená škoda dosiahla 165 eur. Najvyššia škoda vznikla rok predtým. Hasiči vtedy zasahovali pri 14 udalostiach a výška škody sa vyšplhala na 375 eur. V posledných rokoch majú požiare na cintorínoch klesajúcu tendenciu, v roku 2016 zasahovali príslušníci HaZZ pri štyroch takýchto udalostiach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cintorín #cintoríny #Požiare #1. november #Dušičky #Sviatok všetkých svätých