V kauze busty Pavla V. padla obžaloba na exzamestnancov rezortu kultúry

Bratislavský krajský prokurátor je presvedčený, že pri rozhodovaní o vývoze busty Pavla V. z pozostalosti Ernesta Zmetáka bol porušený zákon.

02.11.2017 16:00
Bernini Foto:
Bustu Pavla V. ponúkali v aukcii za 47-tisíc eur, po vynorení sa informácií o tom, že išlo o originálnu, vzácnu, roky stratenú bustu talianskeho sochára Giana Lorenza Berniniho, jej hodnotu určili ako 150-násobne vyššiu.
debata (2)

Hovorca krajskej prokuratúry Michal Šúrek potvrdil, že prokurátor podal obžalobu na Okresný súd Bratislava I na obvinených PhDr. Pavla Š., CSc. a Mgr. Janu B. pre prečin marenia úlohy verejným činiteľom podľa § 327 ods. 1 Trestného zákona.

Ten hovorí o tom, že trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom sa dopustí ten, kto pri výkone svojej právomoci z nedbanlivosti zmarí alebo podstatne sťaží splnenie dôležitej úlohy.

V prípade uznania viny za tento trestný čin hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak potvrdil, že obžaloba bola podaná na Okresný súd Bratislava I 19. októbra.

V zmysle Trestného poriadku boli vo veci vykonané prvotné úkony – obžaloba sa doručuje procesným stranám. Zákonný sudca sa teraz začne oboznamovať s obsahom obžaloby a so spisovým materiálom. Po oboznámení sa s vecou následne zvolí ďalší procesný postup v zmysle ustanovení Trestného poriadku, dodal hovorca.

Neznámy autor či slávny taliansky sochár?

Busta Pavla V. z pozostalosti Ernesta Zmetáka bola na Slovensku považovaná za dielo neznámeho autora. Prostredníctvom aukčnej spoločnosti Soga bola predaná do zahraničia súkromnej osobe. Pri žiadosti o vývoz sa objavili informácie, že ide o originálnu, vzácnu, roky stratenú bustu talianskeho sochára Giana Lorenza Berniniho.

V takom prípade má socha mnohomiliónovú hodnotu, na Slovensku ju predali za zlomok tejto ceny. Minister kultúry Marek Maďarič nariadil kontrolu procesu povolenia vývozu busty. Výsledky kontroly odhalili vážne pochybenia, a preto podal v júli 2015 trestné oznámenie.

Voči bývalému riaditeľovi sekcie na ministerstve kultúry Pavlovi Š. a voči Jane B., zamestnankyni rezortu, ktorá pripravovala podklady a mala na starosti prípravu rozhodnutia vzniesol obvinenie vyšetrovateľ začiatkom minulého roka.

Zároveň minister Maďarič zrušil povolenia na trvalý vývoz originálu busty pápeža Pavla V. Toto jeho rozhodnutie však napadol na súde Clément Guenebeaud, ktorý bustu prostredníctvom Sogy kúpil, Krajský súd v Bratislave 23. novembra 2016 vyhovel jeho žalobe proti ministerstvu kultúry. Rezort sa však odvolal voči rozhodnutiu krajského súdu, lebo pokladajú vývoz busty pápeža Pavla V. za nelegálny. V tejto veci musí rozhodnúť Najvyšší súd SR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #obžaloba #kauza Bernini