Festival slobody prinesie poznanie, poučenie aj zamyslenie

Ktovie, koľko takých príbehov by sa dalo vyrozprávať. Podobných tomu, aký zažilo dievča Jana, dospievajúce v ponurom období stalinizmu. Dievča, ktoré sa pod silným vplyvom zaslepenej učiteľky, vyzývajúcej žiakov byť "uvedomelými", a teda udávať aj vlastných príbuzných, úporne snažilo zbaviť pečate "dcéry z buržoáznej rodiny" a stať sa vzornou proletárkou. Až po tom, čo jej mama skončila vo väzení, prebudilo Janu poznanie učiteľkinej dvojtvárnosti.

04.11.2017 10:00
upn, divadlo, festival slobody, Foto: ,
Jana a jej druhé ja v hre Ireny Brežnej Na slepačích krídlach.
debata

Po rozbití Stalinovho kultu totiž deťom jednoducho rozkázala, aby „vodcu vypudili zo svojich sŕdc“.

Divadelné predstavenie Ireny Brežnej Na slepačích krídlach, odhaľujúce Janin vnútorný rozporuplný svet, si v piatok v A4-priestore pre súčasnú kultúru v Bratislave pozreli študenti Gymnázia na Bilíkovej ulici. Bolo pre nich odrazom k debate o represiách, deportáciách, špicľovaní, emigrácii a ďalších fenoménoch minulosti, ktoré, našťastie, nemali možnosť „odžiť si“ na vlastnej koži.

Hra však bola zároveň aj úvodnou „chuťovkou“, pozvánkou na významné multižánrové podujatie Festival slobody, ktorého v poradí siedmy ročník sa uskutoční 6. až 23. novembra. Nielen v Bratislave, ale aj v ďalších šiestich slovenských mestách: Bardejove, Brezne, Šintave, Nemšovej, Trnave a Šuranoch.

Riaditeľ Festivalu slobody: Taký bohatý program sme ešte nemali

Festival ponúkne rad divadelných predstavení, hraných aj dokumentárnych filmov, prednášky, výstavy, koncert aj happening. Tematicky sa budú týkať najmä holokaustu, deportácií ľudí do sovietskych pracovných táborov či prenasledovania politických väzňov a ich rodín za komunizmu. Hlavným organizátorom je Ústav pamäti národa, spolupracuje s ním však napríklad aj poľský Ústav národnej pamäti či Bratislavský samosprávny kraj.

„Nikdy sme program nemali ani taký bohatý, ani taký dlhý,“ zdôraznil na tlačovej besede riaditeľ festivalu Ján Mitáč. Priblížil najmä tri divadelné predstavenia, ktoré budú súčasťou prehliadky. Hra Anna Franková na pozadí klasického príbehu židovského dievčaťa vykreslí útrapy ľudí obávajúcich sa deportácie do koncentrákov. Druhá, s názvom Zrezivělé dětství, zase vyrozpráva osudy detí, ktorých rodičia sa stali obeťami politických procesov v 50. rokoch minulého storočia. A tretia, Nepolepšený svätec, je zase obrazom života katolíckeho disidenta Silvestra Krčméryho.

Ponorte sa do filmov i príbehov z fotografií

Už začiatkom budúceho týždňa otvorí akciu trojdňová filmová prehliadka v bratislavskom kine Lumière. Pripravené sú snímky ako Agnus Dei o násiliach spáchaných Červenou armádou, Sibírsky denník o živote v gulagoch či Odrazy o prenasledovaní za komunistickej totality. Medzi ťaháky možno zaradiť aj film Posledná z prvého transportu Daniela Friedmanna, mapujúci osud jednej z tisícky židovských mladých žien, ktoré sa za druhej svetovej vojny ocitli v prvom transporte zo Slovenska do tábora v Auschwitzi, či snímku Diera v hlave autora Roberta Kirchhoffa, opisujúcu rómsky holokaust.

Počas Dňa pre Poľsko, ktorý bude v stredu 8. novembra, porozpráva poľský prokurátor o aktuálnom stave vyšetrovania úmrtí poľských občanov na československo-rakúskej hranici v rokoch 1961 až 1965. Výstava fotografií Ivana Köhlera Jude osudy – Rezidencia smrti vzdá hold obetiam vyhladzovacích táborov. Vo štvrtok 9. novembra sa uskutoční koncert Hlas slobody, na ktorom vystúpia slovenskí aj českí pesničkári. Reminiscenciou na „železnú oponu“ bude symbolické opätovné prehradenie hranice medzi Slovenskom a Rakúskom a následný happenig pri Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi v rámci Dňa zatvorených hraníc v sobotu 18. novembra.

Viac informácií o programe podujatia, ktorého mediálnym partnerom je aj Pravda, je na internetovej stránke www.festivalslobody.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #prenasledovanie #Festival slobody #pracovné tábory #stalinizmus