Ringier predáva časť svojich médií, chce sa sústrediť na digitálne médiá

Ringier Axel Springer predáva niekoľko médií zo svojho portfólia.

06.11.2017 14:47 , aktualizované: 16:03
debata (1)

Denník Nový Čas, ako aj portály cas.sk a tivi.sk, menia majiteľa. Spoločnosť FPD Media, patriaca do skupiny FPD podnikateľa Antona Siekela, totiž informovala, že sa stala 100-percentným vlastníkom firmy, ktorá denník a jeho portály zastrešuje. „Na tejto transakcii sa spoločnosť FPD Media dohodla s vydavateľstvom Ringier Axel Springer Media. Ukončenie transakcie je podmienené splnením odkladacích podmienok,“ informoval mediálny zástupca spoločnosti FPD Group Richard Fides. Ďalšie detaily obchodu však spoločnosť nezverejnila.

„Už viac ako štyri roky analyzujeme mediálny trh na Slovensku, ktorý smeruje k postupnej konsolidácii. Predpokladáme, že v priebehu niekoľkých rokov sa na Slovensku počet vydavateľstiev a mediálnych domov zníži. Akvizíciu denníka Nový Čas a ďalších médií vnímame z tohto pohľadu ako jedinečnú investičnú príležitosť,“ komentoval transakciu konateľ FPD Media Peter Šveda.

Spoločnosť si pritom dáva za cieľ udržať Nový Čas na pozícii trhovej jednotky s „výrazným náskokom pred ďalšími titulmi“. Zefektívniť chcú tiež priestor na vyjednávanie inzertných príjmov voči mediálnym agentúram a priamym klientom. Skupina FPD chce zároveň po oznámenej transakcii profesionálne posilniť manažment, ktorý bude zodpovedný za riadenie mediálnych investícií spoločnosti FPD Media.

Ringier Axel Springer Media sa však zbavuje aj ďalších tlačených titulov. Kým FPD spolu s Novým Časom získava aj Nový Čas Nedeľa, zvyšné magazíny ako Nový Čas pre Ženy a Život, ako aj mesačníky Nový Čas Krížovky, Nový Čas Bývanie, EVA, Madam EVA, GEO a AUTO BILD spolu so všetkými online rozšíreniami kupuje News and Media Holding zo skupiny Penta. Uzavretie oboch transakcií sa očakáva v polovici budúceho roka.

Spoločnosť Ringier Axel Springer Media sa tak na Slovensku sústredí výhradne na online médiá. Ako informovala, svoje aktuálne portfólio navyše rozširuje o portál Autobazar.eu, ktorý pôsobí v oblasti automobilovej inzercie a dohodla sa aj na kúpe realitného portálu TopReality.sk od ich zakladateľov Michala Obedu a Marka Grajcaríka. Akvizícia sa uskutočnila prostredníctvom holdingu United Classifieds, ktorý združuje inzertné portály na Slovensku. Ako ďalej spoločnosť uviedla, dokončenie transakcie sa očakáva v štvrtom štvrťroku 2017. Navyše Ringier v rámci obchodu preberá od News and Media Holding portál Aktuálne.sk. Presmerovaný bude na Aktuality.sk, ktorý zostáva v portfóliu Ringieru.

FPD Media patrí do skupiny FPD Group, ktorej vlastníkom je Anton Siekel. Do portfólia spoločnosti patria okrem iného Žilinský večerník či Break. Ringier Axel Springer Slovakia je multimediálny vydavateľský dom. Zamestnáva viac ako 800 ľudí v Bratislave, Žiline a Košiciach. Je súčasťou švajčiarskonemeckej vydavateľskej skupiny Ringier Axel Springer Media AG, ktorá je vedúcou integrovanou multimediálnou korporáciou v strednej a východnej Európe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ringier Axel Springer