Čo exžupani? Parlament aj penzia

Vo vedení žúp strávili viac ako desať rokov života. V sobotňajších voľbách tieto funkcie neobhájili. Čo budú robiť odchádzajúci predsedovia krajov "v civile"?

08.11.2017 15:00
VO¼BY VÚC: Vo¾ba predsedu a poslancov TTSK Foto: ,
Tibor Mikuš (na archívnej fotografii) viedol Trnavský samosprávny kraj od roku 2005. Priznal, že nevie, do čoho sa v najbližšom čase pustí.
debata (7)

Tibor Mikuš (65) viedol Trnavský samosprávny kraj od roku 2005. Priznal, že sa na prehru v týchto voľbách nepripravoval, preto zatiaľ nevie, do čoho sa v najbližšom čase pustí. „Nad budúcimi projektmi sa musím zamyslieť, zatiaľ som sa plnou silou i vlastným časom venoval župe,“ povedal Mikuš. Do roku 2010 pôsobil ako poslanec Národnej rady, predtým bol riaditeľom Atómových elektrární Jaslovské Bohunice a generálnym riaditeľom Slovenských elektrární. Teraz tvrdí, že sa politiky nasilu držať nechce a zvažuje aj iné možnosti. „Budem sa venovať rodine. Nikdy som neuprednostňoval osobné ambície, ale vynakladal som sily na splnenie spoločných cieľov. Projekty sú vždy vecou osobného rozhodnutia,“ poznamenal.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár (51) po 12 rokoch odovzdá post v Žilinskej župe. Zostane mu ešte funkcia poslanca v parlamente. Vyštudoval Vysokú školu dopravnú v Žiline, do fachu sa vrátiť nechystá. „Voľbami sa môj záujem o Žilinský kraj neskončil a budem naďalej ako poslanec Národnej rady bojovať za náš kraj,“ reagoval Blanár na otázku, či má ešte iné plány. Na poste bratislavského župana vydržal Pavol Frešo (48) dve volebné obdobia. V politike je od roku 1993, bol aj predsedom SDKÚ, ktorá pod jeho vedením do posledných parlamentných volieb so ziskom 0,26 % prakticky zanikla. „S kolegami robíme audit súčasného stavu župy, ktorý odovzdáme svojim nástupcom, aby mohli svojimi víziami nadviazať na našu prácu,“ reagoval. Svoje ďalšie kroky však viac nepriblížil. Pôvodne podnikal v oblasti informačných systémov.

Až 16 rokov viedol Prešovský kraj Peter Chudík (56) zo Smeru, ktorý je tiež poslancom parlamentu. „Teraz sa v prvom rade sústredím na to, aby som zodpovedne odovzdal funkciu,“ vysvetlil politik, ktorého pôvodná profesia je lekár. „Od roku 1995 som prácu lekára v pravom slova zmysle nevykonával, takže budem v parlamente. Čo bude ďalej, neviem. Zatiaľ som to neriešil. Nikdy som sa o seba ani svoju rodinu nebál a ani teraz,“ podčiarkol Chudík.

Ako jediný z ôsmich županov nekandidoval Zdenko Trebuľa (62), ktorý šéfoval Košickému kraju 12 rokov. „Je v tom aj istý generačný moment. Vnímam zmeny okolo, rýchly postup informačných technológií, a uvedomujem si, že som v mnohých veciach konzervatívny,“ povedal. Pôvodne vyštudovaný právnik chce byť teraz viac s rodinou. „V septembri som mal 62 rokov, vzniká mi nárok na dôchodok,“ uzatvoril Trebuľa.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #župan #Tibor Mikuš #Trnavský samosprávny kraj