Machala končí po mesiaci vo funkcii

Zákaz nosiť krikľavé tričká, stopka na služobné cesty do Bruselu. Kontroverzný generálny tajomník služobného úradu v rezorte školstva Lukáš Machala mal svojskú agendu, s ktorou neuspel. Po mesiaci končí vo funkcii.

08.11.2017 12:55 , aktualizované: 17:49
debata (59)

Odchádza vraj na vlastnú žiadosť. Na jeho miesto nastúpi súčasný generálny riaditeľ Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra z agrorezortu Mario Schrenkel.

Tajomník služobného úradu mal na starosti personálnu a administratívnu agendu. Vláda schválila návrh na jeho odvolanie. „Pán Machala odišiel na vlastnú žiadosť a na ministerstve pôsobil na pozícii v rámci svojich kompetencií,“ uviedla ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) po skončení zasadnutia vlády. Zhodnotila ho ako odborníka na svojom mieste.

Milovník konšpirácií

Už samotný nástup Machalu sprevádzali rozporuplné reakcie, keďže sa netajil svojou náklonnosťou ku konšpiráciám. „Jeho súkromné názory komentovať nebudem a nebudem ho ani posudzovať na ich základe,“ zdôraznila ministerka. Dôležitejšie pre ňu bolo, že plnil svoje úlohy.

Na ministerstve odmietal podpisovať služobné cesty do Bruselu. Ich počet od jeho nástupu na začiatku októbra prudko klesol. Kým mesiac pred jeho úradovaním bolo podpísaných 22 služobných ciest do Belgicka, počas jeho pôsobenia ich bolo iba päť, poukázal portál topky.sk. Informáciu pre Pravdu potvrdil aj komunikačný odbor ministerstva školstva.

Machala sa mal tiež pokúšať dostať pod svoju kompetenciu eurofondy a rozpočet, čo v súčasnosti spadá priamo pod ministerku. Urobiť tak mal v rámci diskusií o pripravovanej zmene organizačnej štruktúry v rezorte. Lubyová to odmietla. „Nie je pravda, že by sa v rámci novej štruktúry riadenia zvažovalo presunutie eurofondov pod generálneho tajomníka,“ povedala ministerka.

Zamestnancov si nenaklonil snahou zaviesť novú kultúru obliekania. Úradníkom chcel zakázať nosenie roztrhaných džínsov a tričiek krikľavých farieb. Ministerka to nakoniec zastavila. „Mal na to kompetenciu, ale keďže som vtedy bola na zahraničnej ceste, išlo to bez môjho vedomia, preto som pristúpila k zastaveniu tohto vnútorného nariadenia,“ vysvetlila Lubyová.

Opäť bude poradcom Danka

Machala sa vracia na pozíciu poradcu šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS), kde pôsobil aj pred voľbami. Tvrdí, že z pozície odchádza po dôkladnej úvahe. „Na prvom mieste je pre mňa to, aby ministerka školstva a celý rezort v pokoji mohli plniť svoju prácu a náš politický program. Nebudem sa zúčastňovať na škandalizácii ministerstva,“ reagoval.

Na miesto generálneho tajomníka služobného úradu oddnes nastupuje Mario Schrenkel, ktorého na post nominovala strana SNS. Na ministerstvo prichádza z pozície generálneho riaditeľa Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra, výskumnej organizácie v rámci rezortu pôdohospodárstva.

Je absolventom Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Má dlhoročné skúsenosti z riadiacich a manažérskych funkcií, ktoré zastával v bankovom, výrobnom aj obchodnom sektore. Pôsobil napríklad v Eximbanke či v Erste Group Bank Česká spořitelna.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Martina Lubyová #Lukáš Machala