Liberál Poliačik odchádza od Sulíka

Najsilnejšia opozičná parlamentná strana stráca, SaS opúšťa jeden z jej zakladateľov poslanec parlamentu Martin Poliačik. Dôvodom majú byť dlhšie názorové rozpory hlavne s jej predsedom Richardom Sulíkom. V tomto roku sa tak rady SaS riedia už druhýkrát, vo februári zo strany odišiel Jozef Mihál.

08.11.2017 15:05 , aktualizované: 20:15
Martin Poliačik Richard Sulík Foto: ,
Martin Poliačik (vľavo) s predsedom SaS Richardom Sulíkom počas parlamentných volieb v roku 2016.
debata (64)

Svoj odchod konkrétnejšie komentovať nechcel, vyjadriť sa má vo štvrtok. V prípade, že Poliačik vystúpi aj z klubu SaS, Sulíkova strana sa zúži v parlamente na 19 poslancov. SaS v osobe Poliačika stráca ďalšieho výrazného a populárneho politika. V parlamentných voľbách v roku 2016 získal 45 914 preferen­čných hlasov a prekrúžkoval sa z ôsmeho na piate miesto. Strana mu stručne zaželala úspechy. „Nebudeme skrývať prítomnosť dlhodobých názorových rozdielov na niektoré špecifické otázky. Vždy sa nám však darilo hrany obrusovať na základe otvorenosti, dobrej vôle a vzájomného rešpektu,“ reagovala jej hovorkyňa s tým, že bližšie budú reagovať vo štvrtok.

Poliačik mal problém s politikou SaS na poli osobných slobôd a ľudských práv. Liberáli totiž ustúpili od tém práv LGBTI komunity či dekriminalizácie marihuany, s ktorými uspeli v roku 2010 v parlamen­tných voľbách, s čím sa Poliačik nevedel stotožniť.

Sporom bol aj islam

Spor začal gradovať na konci minulého roka, keď Sulík navrhol, aby vedenie strany zbavilo Poliačika líderskej pozície v tíme pre školstvo. Vyostril sa, keď Poliačik reagoval na Sulíkov blog, v ktorom predseda liberálov spájal násilie priamo so základmi islamu. „Rétorikou, ktorú vo svojom komentári načrtol Richard Sulík, bohužiaľ v plnej miere plní zadanie ISIS na šírenie strachu a nenávisti voči moslimom v slobodnom svete,“ kontroval Poliačik. Sulík to komentoval tak, že jeho spolustraník uletel.

V marci sa Poliačik stal členom Republikovej rady SaS a všetko sa zdalo byť v poriadku. Poslanec bol presvedčený, že ostatní členovia majú záujem na tom, aby v strane ostal. Tvrdil vtedy, že pokiaľ bude vôľa meniť veci a posúvať ich dopredu, dôvod na odchod nevidí. Mihál pre Pravdu povedal, že o Poliačikovom odchode od liberálov nič nevie. „Je to pre mňa prekvapujúca správa,“ poznamenal. Na otázku, či môže bývalý kolega skončiť v strane SPOLU, ktorú pripravuje s Miroslavom Beblavým, Mihál odpovedať nevedel. On sám by to vraj privítal. Špekuluje sa, že Poliačik zakotví v politickom hnutí Progresívne Slovensko, ktoré zakladá podnikateľ Ivan Štefunko.

Kvôli konfliktom s lídrom SaS Sulíkom už odišli viacerí významní členovia strany. V roku 2016 chcel Mihál vymeniť Sulíka na poste predsedu strany. Sulík však urýchlil termín snemu a napokon došlo s Mihálom k dohode, že nebude kandidovať na post šéfa strany. Nakoniec Mihál v strane so Sulíkom nevydržal a odišiel.

„Odchádzam kvôli postojom predsedu, tí, čo ma poznajú, vedia, že som dlho veľa vecí toleroval a bol lojálny. SaS prestáva byť liberálnou stranou, ktorú som v rokoch 2008, 2009 ako jeden zo štyroch členov prípravného výboru zakladal,“ tvrdil Mihál na sociálnej sieti.

Sulík hovoril, že dôvodom boli názorové rozdiely v otázke migrantov. „Vravím, že politická strana pôsobiaca na Slovensku má prvom rade bojovať za slobodu občanov Slovenska a príchod veľkého počtu migrantov by túto slobodu citeľne znížil. Druhý dôvod je Jožova časová zaneprázdnenosť kvôli jeho školeniam v oblasti daní a odvodov,“ oznámil Sulík na sociálnej sieti.

Miškov: SaS je politická hračka Sulíka

Najväčší odchod vplyvných členov SaS zažila v minulom volebnom období, keď zo strany odišla skupina okolo Juraja Miškova. Ten založil stranu SKOK – Európski liberálni demokrati, ale v parlamentných voľbách neuspela. Aj táto skupina tvrdila, že Sulík stranu odkláňa od pôvodných hodnôt.

"Upozorňovali sme na prerod tejto strany na politickú hračku Sulíka. To bol aj dôvod, prečo sme podporovali Jozefa Kollára, nechceli sme zradiť pôvodné hodnoty, na ktorých SaS vznikla,“ uviedol tento rok vo februári pre Pravdu Miškov.

Ich odchod sa nepriamo spája aj s pôsobením Ľubomíra Galka, ktorého si napriek škandálu s odpočúvaním Sulík nechal tesne po svojom boku. Galka v roku 2011 vtedajšia premiérka Iveta Radičová po zistení, že vojenská tajná služba odpočúvala novinárov Pravdy a civilistov, odvolala z funkcie.

Miškov vlani na verejnom súdnom pojednávaní vypovedal o možnom zneužívaní funkcie zo strany Galka. Podľa neho Galko ako minister obrany v sídle strany ukazoval zoznam osôb, ktoré boli odpočúvané. „Boli sme zvedaví, či existujú ďalší ľudia odpočúvaní, na čo nám minister Galko ukázal zoznam viacerých osôb, medzi ktorými bola aj moja podriadená," vyhlásil Miškov. Galko sa pre TV Markíza vyjadril, že žiadny zoznam nikomu neukazoval.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Martin Poliačik #odchod zo strany #SASKA