Matovič podľa polície krátil dane

V súvislosti s predajom firmy Igora Matoviča regionPress začala polícia vyšetrovanie pre krátenie daní. K tomu malo dôjsť ešte v roku 2008, keď svoju firmu predal, ale príjem z predaja do daňového priznania nezahrnul. Štátu mala vzniknúť škoda viac ako pol milióna eur. Matovič bol v tejto súvislosti na polícii už minulý piatok aj vypovedať. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi trest od sedem do 12 rokov.

08.11.2017 18:43
Igor Matovič Foto: ,
Len deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu mal Matovič firmu previesť na bieleho koňa.
debata (272)

„Dňa 3. 11. 2017 bola na Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru vypočutá osoba I. M., v súvislosti s ktorou vedie NAKA vyšetrovanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného,“ uviedol pre Pravdu hovorca Prezícia policajného zboru Martin Wäldl.

„Predmetom vyšetrovania je úmyselné nezahrnutie príjmu z predaja podniku do daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby, čím malo dôjsť k účelovému skráteniu dane z príjmu fyzických osôb za obdobie roka 2008 v celkovej výške najmenej 645 254,16 eur,“ dodal policajný hovorca.

Daniel Lipšic ako Matovičov právny zástupca označil minulý týždeň postup polície za šikanu. „Protikorupčná jednotka NAKA vedie stíhanie na základe premisy, že fyzickou osobou už raz zdanené peniaze, pokiaľ ich prevedie z podnikateľského účtu na osobný, musí ich zdaniť 19 percentami ešte raz,“ povedal vtedy pre TV JOJ Lipšic.

Keď sa Igor Matovič po voľbách v roku 2010 stal poslancom, firmu previedol na manželku. Ešte vo februári minulého roku ho premiér Robert Fico obvinil z fiktívneho prevodu spoločnosti s úmyslom preprať 122 miliónov korún a z likvidácie účtovníctva.

Len deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu mal Matovič firmu previesť na bieleho koňa. Bol ním jeho vtedajší zamestnanec Pavol Vandák. Ten tvrdil, že peniaze neprevzal a Matovič ho vraj podviedol. Líder OĽaNO krátenie daní, či iné podvody vo firme odmietol.

Podľa dokumentov z daňového úradu v Trnave, ktoré zverejnil premiér Fico, Matovič firmu predal Vandákovi za 121 miliónov slovenských korún, v prepočte viac ako 4 milióny eur. Tie si mal následne Matovič na základe splnomocnenia poslať na vlastný účet. Necelé dva mesiace na to mal Matovič od zmluvy o predaji podniku odstúpiť. Autenticitu týchto dokumentov Matovič potvrdil. Ako sa k nim premiér dostal, nepovedal.

© Autorské práva vyhradené

272 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Igor Matovič #regionPRESS