Fico: Správa o tlaku na odstúpenie Kaliňáka a Richtera je vymyslená, majú moju podporu

Predseda strany Smer Robert Fico považuje správu agentúry SITA o tlaku vnútri strany na odstúpenie Roberta Kaliňáka a Jána Richtera za vymyslenú a vykonštruovanú s cieľom rozohrať účelové spravodajské hry. Podpredseda strany Robert Kaliňák, ako aj ostatní podpredsedovia majú jeho plnú dôveru. Vzájomne spolu diskutujú, naposledy sa tak stalo v stredu popoludní. Ďalšie rozhovory budú pokračovať.

10.11.2017 08:55 , aktualizované: 13:04
debata (295)

Podpredseda Smeru Peter Pellegrini správu považuje za zavádzajúcu a nepravdivú. „Je to blbosť. S členmi úzkeho vedenia strany som v dennodennom kontakte, takže môžem povedať, že nič také, ako je uvedené v správe agentúry sa nedeje,“ uvádza v stanovisku ďalší z podpredsedov Peter Kažimír. „Pripájam sa k vyhláseniam podpredsedov za stranu SMER – SD a vyzývam agentúru SITA, aby zverejnila svoj zdroj týchto informácií, inak to považujem za novinársku kačicu, napísal další z podpredsedov Juraj Blanár. Ďalší podpredseda strany Smer a minister hospodárstva, Peter Žiga rovnako poprel informáciu, že táto požiadavka je na stole.

Čo bolo v správe agentúry SITA

Piati podpredsedovia Smeru podľa informácií agentúry SITA požadujú odstúpenie Kaliňáka z pozície ministra vnútra i podpredsedu Smeru a výmenu ministra práce Jána Richtera.

Podľa viacerých členov užšieho vedenia strany je Kaliňák pre kauzy zodpovedný za pokles podpory Smeru u voličov. Jeho prepojenie s podnikateľom Ladislavom Bašternákom totiž Smer nevie vysvetliť ani vlastným voličom. Richterovi vyčítajú kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň, ktorému rok odmietal zobrať akreditáciu napriek odporúčaniu Akreditačnej komisie.

Vo vedení strany by mal podľa zdrojov agentúry SITA skončiť ako podpredseda Juraj Blanár, ktorý po dvanástich rokoch nedokázal obhájiť pozíciu žilinského župana a výrazne prehral s kandidátkou opozície Erikou Jurinovou. Na jeho odstúpenie tlačí práve Kaliňák.

Mali by skončiť aj viacerí krajskí predsedovia Smeru. V prvom rade by malo ísť o prešovského šéfa strany Stanislava Kubánka. V jeho kraji neuspel v sobotňajších regionálnych voľbách dlhoročný župan Peter Chudík. Viacerí členovia užšieho vedenia tiež hovoria o výmene krajských predsedníčok v Banskej Bystrici Jany Laššákovej a v Trnave Renáty Zmajkovičovej. V oboch krajoch Smer stagnuje, alebo jeho podpora klesá. Výmeny by mali pokračovať až na úroveň okresných predsedov.

Zmeny by mali prísť skôr na nižších úrovniach

Podľa dvoch zdrojov denníka Pravda situácia ohľadne odstúpenia ministrov Kaliňáka a Richtera nie je aktuálna.

Jeden z vysokopostavených členov Smeru denníku Pravda povedal, že si už vôbec nevie predstaviť, že by mal skončiť v pozícii ministra práce Richter. Zároveň jeden zo zdrojov pripúšťa, že v užšom vedení je snaha vyvinúť tlak aj na vyvodenie zodpovednosti voči niektorému z ministrov. Zmeny by sa však mohli podľa Pravdy skôr udiať na nižších úrovniach strany v niektorých krajoch a okresoch. „Bude to postupný proces,“ poznamenal dobre informovaný zdroj.

Čaká sa na tlačovú besedu Fica

Premiér Robert Fico so svojimi podpredsedami doteraz nekomunikuje a viacerí oslovení členovia vedenia potvrdili, že všetky zmeny v strane budú závisieť práve od neho. Neprišiel ani v utorok na rokovanie užšieho vedenia strany. Fico je nespokojný s viacerými vedúcimi funkcionármi strany. Fico na dnes ohlásil tlačovú besedu, na ktorej sa má vyjadriť aj k regionálnym voľbám.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #Smer #Robert Kaliňák #Ladislav Bašternák