Milióny pre Bžána zaistila polícia

Milióny za právne služby v arbitráži o Gabčíkovo na účte advokátskej kancelárie Radomíra Bžána sú nateraz zmrazené.

10.11.2017 11:52 , aktualizované: 20:37
debata (16)

Požiadala o to polícia, ktorá prípad prešetruje. Manipulovať s peniazmi tak nebude počas vyšetrovania možné.

Ministerstvo hospodárstva sa rozhodlo vyplatiť peniaze do výšky vyrokovanej zníženej odmeny 17,7 milióna eur. Štátny MH Manažment však zároveň podal hneď vo štvrtok návrh na predbežné opatrenie na súd, aby advokátska kancelária nemohla s vyplatenou sumou nakladať do ukončenia súdneho sporu o odmenu. „Tieto kroky orgánov činných v trestnom konaní a ministerstva hospodárstva predstavujú súbor opatrení na čo najúčinnejšiu ochranu prostriedkov štátu,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga. V príprave je podľa ministra už aj žaloba na súd na vrátenie istej sumy z vyplatenej odmeny.

Uplynula totiž lehota splatnosti na faktúre od Bžána. Rezort sa podľa Žigu pokúsil s advokátom rokovať o predĺžení dátumu na zaplatenie odmeny a tiež o jej znížení, no neúspešne. Keďže advokátska kancelária už za spor inkasovala okolo 5 miliónov eur, štátna akciovka vyplatila len zvyšných viac ako 12 miliónov. Pôvodne sa počítalo aj so znížením odmeny o súdne trovy, no arbitrážny súd vo Viedni ich Slovensku nepriznal. V hre je však stále ešte aj možnosť odvolať sa proti tomuto rozhodnutiu.

Ešte vo štvrtok začal v prípade vyšetrovateľ trestné stíhanie za porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku. „Tento trestný čin spočíva v tom, že zodpovedné osoby sa nenáležitou odbornou starostlivosťou starajú o zverený majetok a v tomto kontexte sa bude vyšetrovať, či pri uzatváraní zmlúv nedošlo k spáchaniu trestného činu,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar. Zatiaľ však nie je nikto obvinený. Vyplatené milióny dal prokurátor v piatok na žiadosť vyšetrovateľa zaistiť na dobu vyšetrovania.

Polícia vyšetruje aj ďalšie zmluvy MH Manažmentu. „Nevylučujem, že môže dôjsť obdobne k ďalším začatiam trestných stíhaní. Tentoraz samozrejme v súvislosti s ďalšími konkrétnymi zmluvami, ktoré uzatvorili štatutári MH Manažmentu,“ povedal Gašpar. Právna analýza od advokátskej kancelárie Taylor Wessing odporúčala ministerstvu hospodárstva vyplatiť prostriedky. Od dohody, na základe ktorej sa znížila odmena na 17,7 milióna eur, sa dalo jednostranne odstúpiť, ak by peniaze vyplatené neboli. No ak by sa od tej dohody odstúpilo, tak hrozilo podľa advokáta Andreja Leontieva, že by sa obnovilo riziko, že štát bude musieť zaplatiť až 77 miliónov eur. Teda odmenu v zmysle pôvodnej zmluvy. „To riziko, ktorému by bol štát vystavený, keby sa od tej dohody odstúpilo, sa javilo oveľa väčšie, ako zaplatiť teraz zníženú sumu a mať zafixovaný strop na 17,7 milióna eur a súčasne požiadať súd, aby rozhodol, koľko je v konkrétnom prípade primeraná odmena,“ povedal Leontiev. Práve tohto právnika chce Žiga požiadať o zastupovanie štátu v spore o miliónovú odmenu.

Advokátska kancelária Bžána mala totiž podľa pôvodnej zmluvy dostať za vyhratý spor 11 percent z vysúdenej sumy – teda až 77 miliónov eur. Pôvodne sa hovorilo o 64 miliónoch, keďže sa rátalo len so sumou 588 miliónov eur, o ktoré žaloval Slovensko akcionár Slovenských elektrární taliansky Enel. Žalovaná suma sa však počas dvojročného sporu vyšplhala o úroky a istinu na 700 miliónov eur.

MH Manažment síce vyrokoval zníženie odmeny na 17,6 milióna eur, to sa však ministrovi hospodárstva stále nepozdávalo a vedenie akciovky odvolal.

Podmienky zmluvy dohadoval dnes už bývalý šéf štátnej akciovky Branislav Bačík v roku 2015, a to ešte ako šéf Fondu národného majetku. Už vtedy však musel vedieť, že v žalobe kvôli Gabčíkovu pôjde o milióny eur. Už pri vypovedaní zmluvy o prevádzke Gabčíkova Vodohospodárskou výstavbou v roku 2014 totiž vyhlásil Enel, ako väčšinový vlastník Slovenských elektrární, že si môže v arbitráži nárokovať odškodné v stámiliónoch eur. Odmena pre advokátsku kanceláriu sa podľa zmluvy odvíja práve od výšky vysúdenej sumy.

MH Manažment na základe aktuálnych stanovísk advokátskych kancelárií, ktoré oslovil, ruší všetky zmluvy na právne zastupovanie s troma advokátskymi kanceláriami, ktoré vybralo bývalé vedenie. Štátna akciovka má pripraviť výberové konanie na právne služby.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #MH Manažment #Radomír Bžán