Tkáč už nebude šéfom Matice

To, čo sa v týchto chvíľach deje v Liptovskom Mikuláši na valnom zhromaždení Matice slovenskej, určí jej ďalšie smerovanie. Delegáti valného zhromaždenia Matice slovenskej totiž aktuálne za zatvorenými dverami rokujú o zmene volebného poriadku, na základe ktorej by súčasný predseda Matice Slovenskej Marián Tkáč mohol opätovne kandidovať na túto funkciu.

10.11.2017 15:52 , aktualizované: 19:38
Matica slovenská, valné zhromaždenie Foto: ,
Začalo sa Valné zhromaždenie Matice slovenskej.
debata (75)

Neúspešný pokus zo strany šéfa Matice slovenskej Mariána Tkáča. Do programu valného zhromaždenia matičiarov najprv presadil bod o zmene stanov. Tá mu mala v piatok zabezpečiť, aby sa o vedúcu funkciu mohol uchádzať aj tretíkrát za sebou. Delegáti nakoniec rozhodli, že súperiť o predsednícke kreslo nebude. Meno nového predsedu našej národnej ustanovizne bude známe dnes. Matica sa už dlhé roky potáca v kríze, zmieta sa škandálmi okolo miznúceho národného pokladu. Prezentuje sa viac príklonom k fašistickému Slovenskému štátu. Po novom predsedovi, ktorý by zmenil imidž inštitúcie, už viac ako tri roky volá časť matičiarov.

Viac ako 400 delegátov prišlo v piatok do Liptovského Mikuláša, aby si zvolilo vedenie na nasledujúce štyri roky. Tkáč, ktorý je vo funkcii od roku 2010, sa podľa stanov a volebného poriadku o post predsedu uchádzať nemohol. Limitom sú totiž dve kandidatúry za sebou. Upozornil na to aj dozorný výbor Matice, ktorý pred zhromaždením vydal uznesenie, že kandidatúra Tkáča je v rozpore s vnútornými predpismi. Ten toto stanovisko nebral do úvahy a veril, že mu prejde zmena stanov. Do boja o funkciu išli ešte Marián Gešper z Vranova nad Topľou a Roman Michelko z Bratislavy.

Na valné zhromaždenie neprišli len ľudia zo Slovenska, ale aj predstavitelia Slovákov žijúcich v zahraničí. Rokovanie prebiehalo za zatvorenými dverami. Samotné rozhodovanie o tom, či pripustia Tkáčovu kandidatúru trvalo približne hodinu a pol, miestami ho sprevádzala burlivá diskusia. Spoza zatvorených dverí sa sporadicky ozýval potlesk. Členovia Matice slovenskej však napokon hlasovaním rozhodli, že nový predseda sa bude vyberať iba z dvoch kandidátov a to veľkou prevahou hlasov. Proti opätovnej kandidatúre Tkáča bolo 240 prítomných, približne 40 sa zdržalo a zvyšok bolo za. „Nebudem predsedom, nebudem. Že o štyri roky, tak mi povedali. Isto, skúsim o štyri roky,“ zhodnotil s úsmevom pre Pravdu Tkáč. Poznamenal, že sedem rokov sa snažil zlepšiť meno inštitúcie. To, že sa mu to podarilo, vidí v tom, že ho pozývajú na „mnohé akcie na vysokých úrovniach samospráv, cirkevné aj akademické“.

Jeho protikandidát Roman Michelko vraví, že má jasnú víziu. „Tých bodov je samozrejme strašne veľa, ale jedna a zásadná vec je zvýšiť autoritu Matice slovenskej v spoločnosti, získať významné mienkotvorné osobnosti a dať im priestor, aby sa mohli sebarealizovať v Matici, dostať inštitúciu do médií, posilniť matičné médiá aj podporovať miestnu kultúru a osvetovú činnosť. Som presvedčený o tom, že Matica by mala mať už generačnú výmenu,“ uviedol Michelko s tým, že priemerný vek matičiarov je 69 rokov.

Michelko sa dostal do povedomia verejnosti pred dvoma rokmi, keď jeho nomináciu na člena správnej rady ÚPN spochybnili niektoré mimovládne organizácie. Tvrdili, že tento kandidát sa prezentuje pokusmi o rehabilitáciu odsúdeného vojnového zločinca Jozefa Tisa. Michelko takéto hodnotenie svojej osoby odmietol. Nomináciu do ÚPN vtedajší premiér Robert Fico nakoniec stiahol.

Druhý kandidát na post predsedu Matice Marián Gešper v nej pôsobil ako tajomník, dnes je podpredsedom. S Maticou mal dokonca zmluvu na právne služby. Hovorí sa o ňom, že je to Tkáčov človek. Gešper Pravde povedal, že do súperenia o predsednícky post sa pustil po niekoľkých rokoch matičnej činnosti. Jeho hlavným cieľom, ak uspeje, bude podpora členskej základne, umeleckých a divadelných kolektívov i mládeže.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská #Marián Tkáč