Krajský súd už študuje Ruskov spis

Sťažnosť bývalého ministra Pavla Ruska v pondelok dostal Krajský súd v Bratislave. Ten má teraz päť pracovných dní na to, aby rozhodol, či ponechá expolitika a niekdajšieho spolumajiteľa TV Markíza ďalej vo väzbe, alebo bude stíhaný na slobode. Znamená to, že o Ruskovi by mal súd rozhodnúť najneskôr do utorka 21. novembra.

13.11.2017 12:45 , aktualizované: 21:22
debata (10)

„Senát po oboznámení sa so spisovým materiálom vytýči termín neverejného zasadnutia,“ povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Polícia zadržala Ruska ešte 23. októbra. Je obvinený z toho, že si mal v roku 1997 v podsvetí objednať vraždu svojej bývalej obchodnej spoločníčky Sylvie Volzovej. Okresný súd Bratislava II vzal expolitika do väzby a odôvodnil to obavou, že by mohol ovplyvňovať svedkov. Možnosť, že by utiekol, sudca neuznal ako dôvod väzby. Proti tomu podal sťažnosť prokurátor a proti väzbe aj Ruskov advokát Marek Para s tým, že jeho klient je nevinný.

Pavol Rusko na archívnej snímke. Foto: Robert Hüttner, Pravda
rusko, pavol rusko Pavol Rusko na archívnej snímke.

Vyšetrovanie sa začalo na základe oznámenia bývalého bosa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Ten si už za iné mafiánske vraždy odpykáva doživotný trest. Černáka mal v roku 1997 kontaktovať Rusko s požiadavkou na likvidáciu Volzovej, za čo mal ponúknuť odmenu 20 miliónov slovenských korún. Bývalý Černákov spolupracovník Miloš Kaštan mal údajne v Bratislave na parkovisku pred hotelom Holiday Inn od Ruska aj prebrať zálohu 500-tisíc korún.

Podiely v spoločnosti Markíza Slovakia mali vtedy rozdelené na polovicu Rusko aj s Volzovou. Mafiáni zo skupiny sýkorovcov mali Volzovú uniesť a donútiť ju podpísať prevod obchodných podielov na inú osobu. Následne mala Volzová zmiznúť. Akcia sa napokon neuskutočnila, pretože Černáka v decembri 1997 zatkla polícia, ktorej sa sám vydal.

Vzťahy medzi Ruskom a Volzovou boli vyostrené v roku 1997. Bolo to ešte v čase pred kauzou Gamatex, keď sa v lete 1998 pokúsil násilne Markízu prevziať kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. Volzová sa vtedy pridala ku Kočnerovi. V roku 2001 svoj podiel v Markíze predala podnikateľovi Jánovi Kováčikovi.

Kočner bol minulý týždeň jeden z posledných, kto v Ruskovej kauze vypovedal pred vyšetrovateľmi. Denníku Pravda povedal, že policajti sa ho pýtali na veci z roku 1997, čomu sa čudoval, pretože podľa vlastných slov v tom čase sa s Volzovou ešte nepoznal a s Ruskom sa nestýkal.

Doteraz v kauze objednávky vraždy Volzovej vypovedali štyria obvinení Rusko, Robert Lališ, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan, ako aj viacerí svedkovia. Pokiaľ ide o Lališa, ten poprel účasť na príprave vraždy Volzovej. Kaštan, naopak, Černákovu verziu vo svojej výpovedi potvrdil. Polícia vypočúvala minulý týždeň tiež Ruskovu manželku Vieru, s ktorou sú už šesť rokov rozvedení.

Objednávku vraždy odmietla. Vypočutý bol tiež podnikateľ a súčasný šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. Policajtom povedal, že Ruskovi dal len číslo na Kaštana, ktorého poznal zo školy v Banskej Bystrici. Rusko mu vysvetlil, že si potrebuje niečo overiť.

Rusko obvinenie odmieta a tvrdí, že u Černáka chcel zistiť, či práve on nemá byť obeťou vraždy. O svojej likvidácii sa mal dozvedieť od bývalej blízkej spolupracovníčky Vladimíra Mečiara Anny Nagyovej, dnes Mojžišovej. Tá sa však odmietla po výsluchu vyjadrovať. Policajtom mala uviesť, že si na žiadnu objednávku vraždy nepamätá. Ruskovi v prípade dokázania viny hrozí 20 rokov až doživotie.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Krajský súd v Bratislave #Pavol Rusko #Sylvia Volzová