Slovensko so Srbskom proti čiernej práci

Aby sa nedostali do problémov aj tí Srbi, ktorí majú naozaj seriózny záujem zamestnať sa na Slovensku legálne a nebyť len lacnou pracovnou silou. Ako podobným nežiaducim javom predchádzať, o tom na pondelňajšom bratislavskom stretnutí rokovali slovenský minister práce Ján Richter a jeho srbský kolega Zoran Djordjevič.

13.11.2017 13:15 , aktualizované: 18:14
richter Foto: ,
Minister práce a sociálnych vecí SR Ján Richter (Smer).
debata (50)

Spoločne podpísali protokol o spolupráci v oblasti práce a zamestnávania s cieľom potláčať čiernu prácu. Veria, že partnerstvo oboch krajín v tejto sfére sa posunie na vyššiu úroveň, najmä vďaka kooperácii slovenských a srbských inšpektorátov prá­ce.

Ministri sa zhodli, že srbskí občania, ktorí mienia pracovať v niektorej slovenskej firme, musia byť o svojich právach predovšetkým lepšie informovaní. „A to nielen tí, ktorí dostanú súhlas od príslušného úradu práce, ale aj tí, ktorí idú na takzvanú kartu,“ spresnil Richter. Preto podľa neho sociálny rezort vyškolí v blízkom čase úrady práce tak, aby ich zamestnanci boli schopní poskytnúť každému občanovi Srbska pracujúcemu na Slovensku písomnú informáciu v rodnom jazyku o pracovných právach a povinnostiach, aké v našej krajine má.

Teraz nasledujeme my, máme presné informácie, kde sprostredkovávali dovoz pracovnej sily zo Srbska, a prostredníctvom inšpekcie práce a úradov práce budeme mať záujem preveriť tieto spoločnosti.
minister práce Ján Richter

„Vytvoríme podmienky a predpoklady na to, aby boli prijatí na príslušnom úrade práce podľa regionálneho rozloženia a aby im mohli byť isté veci vysvetlené, alebo aby mohli prípadne uplatniť sťažnosť, súvisiacu s tým, že daná firma nedodržiava Zákonník práce či zákon o službách zamestnanosti,“ zdôraznil slovenský minister.

Vyjadril záujem, aby sa srbským občanom na Slovensku vytvorili dobré pracovné podmienky, aby si tu našli vhodné ubytovanie, aj aby sa sem nevozila len lacná pracovná sila. A znovu pripustil, že vzhľadom na súčasný priaznivý ekonomický vývoj na Slovensku a tiež rýchlo sa vyčerpávajúce zdroje domácej kvalifikovanej pracovnej sily ešte vzrastie tlak na zamestnávanie zahraničných pracovníkov vrátane Srbov.

Musíme náš pracovný trh otvoriť pre... Foto: Ministerstvo práce
richter, djordjevič Musíme náš pracovný trh otvoriť pre zamestnancov z tretích krajín, uviedol minister práce Ján Richter (vpravo) po rokovaní so srbským kolegom Zoranom Djordjevičom.

Napríklad zástupcovia slovenských automobiliek minulý týždeň varovali, že pre nedostatok ľudských zdrojov hrozí inak úspešným tuzemským firmám strata konkurencie. „V otázke nedostatku pracovnej sily je päť minút po dvanástej. Ak chceme udržať na Slovensku aj naďalej rozvoj automobilového priemyslu, nemáme príliš na výber a musíme náš pracovný trh otvoriť pre zamestnancov z tretích krajín. V opačnom prípade automobilkám neostane iná možnosť, ako sa zbaliť a odísť zo Slovenska,“ povedal prezident Zväzu automobilového priemyslu Juraj Sinay.

Djordjevič v súvislosti so zamestnávaním Srbov pripomenul, že spolupráca bude prospešná pre obidve krajiny. „Veľa občanov Srbskej republiky si želá pracovať v zahraničí a začínajú na Slovensku. Migrácia a pohyb obyvateľov v Európe je normálny. Vláda si praje, aby všetky procesy, ktoré s tým súvisia, boli vyzdvihnuté na vyššiu úroveň,“ skonštatoval.

Richter ďalej uviedol, že za nelegálnym zamestnávaním možno hľadať najmä sprostredkovateľské firmy, ktoré veľakrát pochádzajú z Česka, Poľska a Maďarska. „Odkedy sme sprísnili zákon ohľadom agentúr dočasného zamestnávania na Slovensku, využívajú viacerí šancu vytvoriť si pobočku v okolitých krajinách, kde legislatíva nie je taká prísna, a potom sem posielať vyslaných zamestnancov. Preto je dôležité, aby sme mali včas informáciu o ľuďoch, ktorí zo Srbska odchádzajú,“ povedal.

Djordjevič Richtera informoval o odňatí povolenia pre istú slovenskú spoločnosť, ktorá v Srbsku verbovala ľudí na prácu na Slovensku. „Konkrétna slovenská firma, ktorá má dcéru v Srbsku a nespĺňala zákonné podmienky pre fungovanie podľa srbskej legislatívy, mala odobratú licenciu,“ potvrdil Richter.

Srbsko, ako dodal, na svojom území zakázalo zriaďovať podobné firmy konkrétnym občanom Slovenska. „Teraz nasledujeme my, máme presné informácie, kde sprostredkovávali dovoz pracovnej sily zo Srbska, a prostredníctvom inšpekcie práce a úradov práce budeme mať záujem preveriť tieto spoločnosti,“ zdôraznil slovenský rezortný šéf.

Richter vyčíslil, že ku koncu októbra pracovalo na Slovensku 10 811 občanov Srbska. Z nich sa tu 8 516 zamestnalo na základe takzvanej informačnej karty. Tú môžu získať Srbi so slovenským pôvodom vlastniaci preukaz zahraničného Slováka, ktorí na prácu nepotrebujú súhlas slovenských orgánov. Aj z tohto dôvodu, mieni Richter, je dôležitá komunikácia inšpektorátov práce, ale aj Ústredia práce so Sociálnou poisťovňou. Zvyšných 2 295 srbských pracovníkov malo na prácu na Slovensku povolenie nášho úradu práce. Najviac Srbov, doplnil slovenský minister, pracuje v Trnavskom a Nitrianskom kraji, a to najmä v automobilkách či v elektropriemysle. Nelegálna práca bola zatiaľ preukázaná v 24 firmách, ďalších 12 inšpektori ešte preverujú.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Ján Richter #čierna práca #ministerstvo práce a sociálnych vecí #pracovníci