Diabetik za volantom? Budú nové pravidlá

Asi 200-tisíc diabetikov bude musieť za volantom viac dbať o svoj zdravotný stav. Vyžiadajú si to zmeny v zákone o cestnej doprave, ktoré začnú platiť od Nového roka. Tie kvôli bezpečnosti presúvajú viac zodpovednosti z lekárov na samotných pacientov.

14.11.2017 10:00
debata (34)

Cukrovka je hormonálne ochorenie, ktoré pre nedostatočnú premenu cukrov spôsobuje ich zníženú hladinu v krvi. Keď hladina cukru v krvi klesne pod kritickú hranicu, hovoríme o hypoglykémii. Prejavuje sa aj slabosťou, ospalosťou, nevoľnosťou, bolesťami, v niektorých prípadoch sa môže skončiť bezvedomím. A to všetko môže viesť pri šoférovaní k vážnym problémom.

Celková zhoršená činnosť mozgu má za následok spomalené a chybné rozhodovanie, zhoršené reakčné schopnosti vodiča tak môžu zapríčiniť aj dopravnú nehodu. „Pomocou v takýchto prípadoch je rýchle užitie vstrebateľných cukrov, napríklad v podobe sladeného nápoja či hroznového cukru. Pri ľahšej forme hypoglykémie ustupujú príznaky do pätnástich minút po podaní,“ priblížil prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka.

„Doterajšia legislatíva bola v tomto smere k diabetikom pomerne benevolentná. Vodičské preukazy im boli vydávané a obnovované na základe lekárskeho posudku a pravidelných vyšetrení,“ hovorí predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

Riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ján Ignaták vysvetľuje, že hlavná časť zodpovednosti doteraz spočívala na lekárovi, ktorý cukrovkárovi vydáva potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti šoférovať. „Teraz sa táto zodpovednosť rozšírila aj na vodiča, ktorý musí aj sám viac kontrolovať svoj zdravotný stav,“ upozorňuje.

Po novom bude aj vodič sám niesť väčšiu zodpovednosť, v akom stave si za volant sadá, a odbermi krvi či kontrolou úrovne cukru musí kontrolovať svoju schopnosť šoférovať. Pripravované zmeny vyplývajú z prijatia európskej smernice, ktorej cieľom je zvýšenie bezpečnosti premávky. Platiť začnú od Nového roka.

Na Slovensku trpí touto chorobou asi 340-tisíc ľudí a nové pravidlá sa dotknú asi 200-tisíc z nich, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu.

Policajti si dnes dokážu pri kontrole overiť, či je platnosť vodičského preukazu niečím podmienená. V kolónke „Osobitné záznamy" pri cukrovkároch nájdu kód s označením 500. „Pre policajta to znamená, že platnosť vodičského preukazu je závislá od platnosti lekárskeho potvrdenia,“ vysvetľuje Ignaták.

V prípade, že ho vodič neukáže, hrozí mu podobne ako za jazdu bez dokladov pokuta do 50 eur na mieste a až 100 eur v správnom konaní. „Lekár vydá potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti len takému vodičovi, ktorý naozaj vie rozpoznať symptómy hypoglykémie, a takému, ktorý to nevie, potvrdenie nevystaví,“ doplnil Ignaták.

Lekár sa tiež podľa závažnosti diagnózy a pacientovho správania, dodržiavania životosprávy a režimu rozhodne, ako často bude pacienta volať na kontrolu, a tak teda aj rozhodovať o dĺžke potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti.

Viac sa o rizikách spojených s cukrovkou a hypoglykémiou pri príležitosti Svetového dňa diabetu môžu vodiči dozvedieť v ôsmich krajských mestách. V rámci kampane Týždeň bez hypoglykémie ich až do štvrtka zdravotnícki dobrovoľníci upozornia na riziká hypoglykémie a poučia, ako sa majú takíto pacienti správať za volantom.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #ochorenie #šoférovanie #MUDr. Emil Martinka