Podpredsedovia Smeru ponúkli svoje funkcie

Ako prvý prišiel s informáciou, že je pripravený skončiť na stoličke podpredsedu, Marek Maďarič.

14.11.2017 18:36 , aktualizované: 19:15
voľby 2016, Fico, Kaliňák, Maďarič, Volebná noc... Foto: ,
Sprava: Predseda strany Smer­ Robert Fico, podpredseda strany Marek Madarič a podpredseda Smeru Robert Kaliňák.
debata (248)

Všetkých šesť podpredsedov Smeru Peter Pellegrini, Marek Maďarič, Peter Kažimír, Robert Kaliňák, Juraj Blanár, Peter Žiga podľa informácií Pravdy ponúklo svoje funkcie. Stať sa tak malo na rokovaní užšieho vedenia strany, ktoré v utorok pokračovalo v diskusii pri hodnotení výsledkov župných volieb.

Ako prvý prišiel s informáciou, že je pripravený skončiť na stoličke podpredsedu, Maďarič. Podľa neho sú potrebné zmeny na viacerých úrovniach. „Nehovoril som o menách, okrem vlastného, keďže som ponúkol možnosť svojej abdikácie na funkciu podpredsedu strany. Túto abdikáciu som ničím nepodmieňoval vzťahuje sa najmä na môj pocit, či dokážem byť ešte dostatočne platným členom vedenia,“ uviedol v stanovisku Maďarič.

Fico vyjadril plnú podporu

Premiér a šéf Smeru Robert Fico však v utorok zopakoval, že vyjadruje plnú dôveru všetkým podpredsedom strany, s ktorými má záujem na ďalšej spolupráci. „Robert Fico si váži krok podpredsedu strany Mareka Maďariča, ako aj ďalších podpredsedov, ktorí všetci pred nastávajúcim snemom strany ponúkli svoje funkcie. Považuje to za prejav vysokej politickej kultúry,“ reagovala stranícka centrála.

Podľa našich zistení verejné vyjadrenie Maďariča len zapadá do kontextu debaty, počas ktorej sa mali aj ďalší podpredsedovia strany vyjadriť, že „nie sú prilepení k svojej stoličke“, preto niektorých prekvapilo, že Maďarič sa k svojej pozícii vyjadril ešte pred tým, ako sa uzatvorila debata o župných voľbách.

Smer stratil tri kreslá

Maďarič už raz z funkcie podpredsedu aj odstúpil. Zobral na seba zodpovednosť za to, že premiér Robert Fico neuspel v prezidentských voľbách v roku 2014. Neskôr však na sneme strany opäť získal dôveru delegátov a vrátil sa na podpredsednícku stoličku.

Smer v regionálnych voľbách stratil tri kreslá županov v Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji, ako aj v trnavskom regióne, kde vo viacerých voľbách podporoval nezávislého kandidáta Tibora Mikuša. Strana okrem toho prišla aj o niekoľko desiatok miest krajských poslancov napriek tomu, že z parlamentných strán obsadí najviac kresiel poslancov, a to 88.

Marek Maďarič už deň po voľbách povedal, že výsledok volieb je prehrou strany ako takej, nielen kandidátov na županov. Vyzval preto na zmeny programové, politické a personálne. Minulý týždeň v utorok strana hodnotila voľby, ale bez predsedu Fica.

Fico nemá dôvod vyvodzovať zodpovednosť

V piatok Fico vyhlásil, že nemá žiadny dôvod voči ktorémukoľvek podpredsedovi Smeru vyvodzovať zodpovednosť. Zároveň označil za vymyslenú správu agentúry Sita, že piati podpredsedovia strany požadujú odstúpenie Kaliňáka z pozície ministra vnútra i podpredsedu Smeru. Dôvodom má byť jeho zodpovednosť za pokles podpory Smeru, lebo strana nevie vysvetliť vlastným voličom Kaliňákove kauzy a jeho prepojenie s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Premiér tiež povedal, že nerozumie tomu, prečo sa výsledok Smeru interpretoval ako fiasko, keď získal zo všetkých strán najviac poslancov regionálnych zastupiteľstiev, ak neráta nezávislých.

© Autorské práva vyhradené

248 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Kažimír #Smer #Juraj Blanár #Robert Kaliňák #Marek Maďarič #Peter Žiga #rezignácia #Peter Pellegrini