Lajčák: Nie je v poriadku, že so mnou ústavní činitelia nekonzultujú svoje prejavy

Dnes je taká paradoxná situácia, keď prezident Andrej Kiska vystupuje v Európskom parlamente a predseda NR SR Andrej Danko v ruskej Dume. Ani jeden, ani druhý, však svoje vystúpenia nekonzultovali s ministerstvom zahraničných vecí, a to nie je v poriadku.

15.11.2017 13:20 , aktualizované: 20:21
debata (226)

V stredu po rokovaní vlády to priznal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Ako minister zahraničných vecí nemám dobrý pocit, že ústavní činitelia necítia potrebu konzultovať svoje zahraničnopolitické vystúpenia. Ja len dúfam, že tie vystúpenia nepôjdu každé v inom smere. To by malo nedobrý dopad na Slovensko,“ povedal Lajčák.

Lajčák zároveň povedal, že nevidí problém v Dankovom vystúpení ako takom. „Vystúpenie v parlamente je v diplomatickej praxi považované za česť, nebolo to v pôvodnom programe, dozvedel som sa o tom, že bude vystupovať. Vystúpenie v najvyššom zákonodarnom orgáne je vnímané ako česť. Samotné vystúpenie je v poriadku, otázka je obsah, ale o tom vám neviem nič povedať,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. Dodal, že vo všeobecnosti ústavní činitelia vystúpením v parlamente vzdávajú úctu občanom danej krajiny. „Nie je dôvod, prečo by sme nemali vzdať úctu občanom Ruskej federácie. Duma ako taká nie je na sankčnom zozname,“ povedal. Predseda ruskej Dumy Viačeslav Volodin je na sankčných zoznamoch pre anexiu ukrajinského Krymu.

So slovami ministra zahraničných vecí sa stotožňuje aj minister kultúry Marek Maďarič. Myslí si, že najvyšší ústavní činitelia by mali zachovávať prax konzultovať svoje prejavy s ministerstvom zahraničných vecí v záujme jednotnej zahraničnej politiky. K Dankovi sa však Maďarič vyjadrovať nechcel, keďže obsah prejavu nepozná. V princípe si však myslí, že treba mať dobré vzťahy s Ruskou federáciou. „To sa často stáva, že malý štát ako Slovensko je kritizované napríklad za to, keď jeho predstavitelia navštívia Čínu, a potom vidíme, že nejakí iní predstavitelia s oveľa väčšou pompou buď navštívia Čínu, alebo prijímajú čínskych predstaviteľov. Ja si myslím, pri mojom absolútne plnom rešpekte k našej zahranično-politickej orientácii, že priorita je na našich spojencoch, ale zároveň si nemôžeme dovoliť nemať dobré vzťahy s Ruskou federáciou,“ povedal s tým, že Rusko je veľmi silným hráčom, niekedy dokonca „platnejším ako nejaká iná veľmoc“.

Kaliňák: Sankcie pre ruských najvyšších predstaviteľov sú efektívne

„Keby som dostal také pozvanie, určite,“ odpovedal minister vnútra Robert Kaliňák na otázku, či by on vystúpil v Dume. Podľa neho je diplomatickým úspechom aj z pohľadu predsedu NR SR, keďže veľa ľudí takú ponuku nemá. Tvrdí, že Slovensko ako malá krajina musí mať dobré vzťahy so všetkými stranami. Ako pokračoval, Slovensko zastáva európsku pozíciu, pokiaľ ide o napadnutie Ukrajiny Ruskom, ale má demokratické právo povedať, že sankcie považuje za neefektívne. „Tie zákazy, ktoré majú najvyšší predstavitelia, to efektívne je. Sankcie obmedzujúce cestovanie, kontakty, to sedí, to má hlavu a pätu, ale ostatné typy sankcií zasahujú tých najchudobnejších, a to mi prekáža,“ dodal Kaliňák.

Prezident Andrej Kiska je na jednodňovej návšteve v Štrasburgu. Na programe má okrem prejavu v pléne aj stretnutie s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim. Šéf parlamentu Danko je na niekoľkodňovej návšteve Moskvy, kde sa stretol s Volodinom. Zhruba pred mesiacom bol v Petrohrade. Danko sa vyjadril, že pre armádne nákupy zrušil návštevu Švédska, aby ho neobviňovali z lobovania pre švédske stíhačky Gripeny. Slovensku však hrozí, že pre posúvanie termínu na nákup stíhačiek bude musieť predĺžiť abonentskú zmluvu s Ruskom na ruské migy.

Slovenskí europoslanci vítajú prejav prezidenta Andreja Kisku v pléne Európskeho parlamentu. Zároveň ich prekvapil prejav predsedu NR SR Andreja Danka v pléne ruskej štátnej Dumy.

Slovenskí europoslanci vítajú Kiskov prejav, prejav Danka ich prekvapil

Europoslancov zároveň prekvapil prejav predsedu NR SR Andreja Danka v pléne ruskej štátnej Dumy. Tvrdia to slovenskí europoslanci Eduard Kukan, Miroslav Mikolášik, Anna Záborská a Ivan Štefanec (EPP) a Richard Sulík, Branislav Škripek a Jana Žitňanská (ECR). Spoločné vyhlásenie europoslancov poskytol vedúci slovenskej delegácie pri EPP Ivan Štefanec.Tvrdia v ňom, že ako poslanci EP sa snažia prácou a postojmi podporovať víziu Slovenska ako modernej európskej krajiny.

„Naša krajina ale neexistuje v medzinárodnom a bezpečnostnom vákuu. Môžeme mať a máme rôzne pohľady na politickú správu vecí verejných, no musíme mať jasnú predstavu o tom, kto sú naši spojenci a kto v medzinárodnom prostredí usiluje o bezpečnosť a lepší život našich občanov,“ píše sa v stanovisku. „Prekvapil nás preto prejav, ktorý v čase vystúpenia prezidenta Kisku v pléne Európskeho parlamentu predniesol predseda NR SR Andrej Danko na pôde Štátnej Dumy Ruskej federácie. Takéto vystúpenia, žiaľ, nerobia zo Slovenska dôveryhodného člena európskeho spoločenstva,“ píšu ďalej zástupcovia Slovenska v europarlamente.

„Chápeme vôľu niektorých občanov vidieť v Rusku kultúrneho partnera na dialóg a podporujeme spoločnú komunikáciu. Táto ale musí jasne reflektovať naše bezpečnostné záujmy a demokratické európske hodnoty. Máme tiež na zreteli porušovanie základných noriem medzinárodného práva v prípade nášho suseda Ukrajiny a jej územnej celistvosti. Európska a euroatlantická hodnotová príslušnosť nie je samozrejmosťou, je naším záujmom, ku ktorému sa potrebujeme živo hlásiť,“ píšu ďalej Kukan, Mikolášik, Záborská, Štefanec, Sulík, Škripek a Žitňanská. Je preto podľa nich nezodpovedné, ak jeden z našich najvyšších ústavných činiteľov po tom, ako sa k tejto orientácii doma prihlási, koná v zahraničí v priamom rozpore s oficiálnymi postojmi Slovenskej republiky.

„Tak, ako prezident Slovenskej republiky, aj my varujeme pred dvojakým jazykom, ktorým niektorí politici hovoria iné doma, iné na pôde európskych inštitúcií a iné napríklad v Moskve. Tento prístup podkopáva dôveru občanov k politikom a našich partnerov v dobré meno Slovenskej republiky,“ uzavreli poslanci EP.

226 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zahraničných vecí #Miroslav Lajčák #Andrej Kiska #Andrej Danko