Nikto z nás nie je k svojim stoličkám pripútaný, vraví Kaliňák

Peter Kažimír uviedol, že "na dome otvorili okná, aby mohli vyvetrať".

15.11.2017 15:01 , aktualizované: 16:35
debata (11)

Nikto z nás nie je k svojim stoličkám pripútaný. Ak budeme mať závery, s ktorými sa budeme chcieť s vami podeliť, tak vám ich povieme, povedal minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák novinárom na Úrade vlády SR.

„Máme svoje vnútorné pravidlá, ktoré ja uznávam a žiadne informácie z rokovania nášho vedenia nevynášam. My sme začali diskusiu o tom, akým spôsobom chceme v niektorých veciach pokračovať. Až v závere diskusie bude výsledok, tak budeme informovať,“ uviedol na otázku, či ponúkol na utorkovom rokovaní predsedníctva strany Smer-SD svoju abdikáciu z postu podpredsedu Smeru-SD. Na otázku, či odstúpi z funkcie ministra vnútra, Kaliňák uviedol, že na rovnakú otázku už tisíckrát odpovedal.

„Každý z politikov má svoj mandát, ktorý dostal vo voľbách. Mandát som dostal aj ja a mám ho naplniť. Zatiaľ všetky veci, o ktorých sa hovorilo, boli postavené na klamstvách a lžiach. O čom hovorím už dlhodobo. Museli používať rôzne sfalšované zápisnice, aby mohli dostať nejaké heslo do novín, rôzne deformované výpisy z účtov. Samozrejme, žiadne z týchto faktických vecí sa nestali. Takže myslím si, že zatiaľ sa situácia nemení,“ povedal.

Minister financií a podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír uviedol, že „na dome otvorili okná, aby mohli vyvetrať“. Viac sa k situácii v Smere-SD nevyjadril. Ostatné bude podľa neho predmetom diskusie na pôde strany. Blíži sa snem strany 9. decembra a dovtedy je podľa neho dostatok času, aby dospeli k nejakému rozhodnutiu. Rovnako ako ďalší podpredsedovia Smeru-SD, aj on v utorok na rokovaní ponúkol svoju funkciu podpredsedu strany.

„Pomenoval som situáciu tak, že ak treba reagovať na trend, ktorý myslím si, že všetci vnímame, tak som pripravený z hľadiska straníckej pozície dať svoju funkciu,“ uviedol s tým, že jasne dali najavo svoju vôľu. „Budeme sa o tom rozprávať. Je to legitímne, ak tu máme isté personálne problémy v strane,“ dodal. Podľa neho výsledok volieb nebol fiasko, no očakávali lepší výsledok. „Je prirodzené, že chceme, aby sa to zlepšilo,“ povedal.

Po rokovaní užšieho predsedníctva strany Smer-SD v utorok 14. novembra minister kultúry Marek Maďarič v stanovisku informoval, že na rokovaní ponúkol svoju funkciu. Rovnako tak údajne urobili aj ostatní podpredsedovia strany. Predseda vlády SR a predseda strany Robert Fico si váži krok podpredsedu strany Mareka Maďariča ako aj ďalších podpredsedov, ktorí pred nastávajúcim snemom strany ponúkli svoje funkcie.

Považuje to za prejav vysokej politickej kultúry. Zároveň vyjadruje plnú dôveru všetkým podpredsedom strany, s ktorými má záujem na ďalšej spolupráci. Agentúru SITA informovali 14. novembra z tlačového oddelenia strany. Situáciu v strane spôsobil výsledok krajských volieb.

Richterova budúcnosť je tiež neistá

V tejto chvíli je absolútne všetko otvorené, povedal po rokovaní vlády minister práce Ján Richter na otázku, či ostane ministrom alebo generálnym manažérom strany Smer-SD.

„V tejto chvíli je absolútne všetko otvorené, vedú sa rokovania, rozhovory a hľadá sa riešenie,“ povedal na otázku, či by mal ostať generálnym manažérom a skončiť ako minister. Dodal, že generálnym manažérom je 17 rokov, a teda má isté skúsenosti, autoritu a je tak prirodzené, že sú od neho očakávania. Pripomenul, že v nasledujúcich rokoch nás čakajú voľby do samospráv, eurovoľby, prezidentské voľby a parlamentné voľby. Na druhej strane dodal, že je minister s plnou zodpovednosťou a má záujem si plniť úlohy.

Na otázku, či iba do snemu strany Smer-SD, ktorý je 9. decembra, Richter povedal, že v tejto chvíli nič nekonkretizuje. Pokiaľ je minister, nechce špekulovať o tom, kto by ho nahradil. Denník Plus jeden deň napísal, že v strane sa hovorí o rozdelení pozícii ministra a generálneho manažéra. Ak by Richter chcel ostať ministrom, na poste generálneho manažéra by ho mal nahradiť podľa denníka Erik Tomáš.

Richter: Smer-SD je štandardná strana

Smer-SD je podľa Richtera štandardná strana, ktorá má tisícky členov, štruktúry v každom okrese a kraji, mocenské pozície na úrovni komunál, regionál aj ústredie, a preto je celkom prirodzené, že riadenie takejto strany si vyžaduje možno väčšie úsilie, viac času. "Je otázka, ako toto zabezpečiť, vedieme rokovania.

Na sneme 9. decembra by mali padnúť nejaké závery. V tejto chvíli je absolútne všetko otvorené," povedal minister. Výsledky volieb do VÚC podľa neho nie sú zosobňované, v strane si robia analýzu. „Treba zhodnotiť, ako na výsledok mohlo mať istý vplyv aj fungovanie centra, pôsobenie ministrov, čelných predstaviteľov strany,“ povedal s tým, že to je bežné.

„Akékoľvek rozhodnutie, ktoré prijmem, bude moje slobodné rozhodnutie a bude nasledovať po dohode s pánom predsedom,“ odpovedal na otázku, či ho v strane vyzvali na to, aby odstúpil. Richter takisto povedal, že nemá pocit, že by mu voliči vyčítali kauzu Čistý deň.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Smer #Robert Kaliňák