Ochrana lesov spojila tisíce Slovákov

Koniec rúbania v chránených oblastiach, šetrné hospodárenie vo všetkých lesoch a celkové posilnenie ochrany prírody. Iniciatíva My sme les, s ktorou prišli ochranári na čele s ekológom a filmárom Erikom Balážom, spojila tisíce ľudí naprieč celým Slovenskom. K varovaniu pred devastovaním prírodného bohatstva sa pridali aj známe tváre.

16.11.2017 13:00
06-les 6x Foto: ,
Na snímke Kôprová dolina. Ilustračné foto.
debata (55)

„Ak má zmysel chrániť hrady, ktoré boli súčasťou našej histórie možno niekoľko storočí, musí mať zmysel chrániť aj prirodzený svet, z ktorého sme vzišli a ktorý je tu tisíce rokov. Naše deti si zaslúžia divokú prírodu,“ zdôrazňujú ochranári.

Podľa Baláža je príroda priam dokonalý svet, ktorý človek nikdy nedokáže vyrobiť. „Dokáže ho však zničiť. Život, ktorý sa vyvíjal milióny rokov, nám mizne pred očami. Nemôžem uveriť, že toto ničenie je správne a neexistuje iná možnosť. Vždy existuje alternatíva,“ verí aktivista.

Desatoro pre les

Spolu s ďalšími účastníkmi kampane chce poukázať na viacero problémov. Iniciatíva tvrdí, že len v Národnom parku Nízke Tatry zmizlo od roku 2004 v dôsledku ťažby vyše 70 km2 starých lesov a rúbať sa neprestáva. Ťažbou sú ohrozené aj vzácne druhy zvierat. „Prípad tetrova hlucháňa, druhu úzko viazaného na prirodzené horské lesy, začína naberať tragické rozmery. Na Slovensku miznú desiatky lokalít, kde sa ešte prednedávnom hlucháň vyskytoval. Za posledných desať rokov klesol počet tohto vzácneho a nádherného vtáka o 40 percent,“ varujú aktivisti a dodávajú, že od roku 1990 vzrástol objem ťažby dreva na Slovensku o viac ako 75 percent.

Zostavili preto „desatoro lesa“, ktoré svojím podpisom do včerajšieho večera podporilo vyše 8 000 ľudí. Kampaň odštartovala v utorok 14. novembra a počet jej podporovateľov stále rastie aj na Facebooku – užívatelia si začali vo veľkom označovať svoje profilové fotografie nápisom „My sme les“. Za ochranu prírodného bohatstva sa verejne postavili napríklad herci Zuzana Kronerová, Róbert Jakab či Kristína Svarinská.

Envirorezort nepovedal, či kampaň podporuje

Hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák jednoznačne neodpovedal, či zelený rezort kampaň podporuje. „Ochranárov a aktivistov považujeme za prirodzených partnerov, pravidelne navštevujú ministerstvo a komunikujeme s nimi a o ochrane najvzácnejších lokalít. Čo sa týka samotnej ochrany najvzácnejších lokalít, v súčasnosti envirorezort prostredníctvom Štátnej ochrany prírody SR môže účinne brániť ťažbe dreva takmer výhradne v bezzásahových zónach. Teda v lokalitách v piatom stupni ochrany. Na územiach s nižším stupňom ochrany len za predpokladu, že sa včas preukáže nutnosť ochrany vzácnych biotopov,“ povedal pre Pravdu.

Boj za les

Potreba posilnenia ochrany lesov je na Slovensku najmä v posledných mesiacoch horúcou témou. Lesoochranárske zoskupenie (LZ) VLK odovzdalo na ministerstve životného prostredia ešte v októbri petíciu s vyše 50-tisíc podpismi, ktorou žiada, aby bolo na piatich percentách z rozlohy Slovenska vyhlásené bezzásahové územie. V takejto oblasti sa nesmie poľovať, rúbať drevo, nesmú sa používať chemické postreky.

„Musia existovať lesy, kde sa nerobí nič, ale skutočne nič. Ľudia tam môžu chodiť a pozerať sa, ako kraľuje príroda. Množstvo vedeckých štúdií dokazuje, že keď má príroda vládu nad nejakým územím, pozitívne vplýva aj na svoje okolie. Napríklad sa potvrdilo, že lesy, v ktorých je lykožrút, bez ľudského zásahu generujú množstvo predátorov pre lykožrúta, ktorí potom prechádzajú do susednej lokality,“ vysvetlil ešte v októbri v rozhovore pre Pravdu náčelník LZ VLK Juraj Lukáč dôvody, pre ktoré by rozšírenie bezzásahových území prírode na Slovensku pomohlo.

Papier veľa znesie

Hovorca Ferenčák zdôraznil, že envirorezortu nie je situácia okolo ochrany lesov ľahostajná, a preto pripravuje legislatívne zmeny, ktoré by zvýšili dosah zeleného ministerstva, a tak uprednostnili aspekt ochrany prírody v najvzácnejších chránených oblastiach na Slovensku. Pripravuje sa novela zákona o ochrane prírody aj Národné memorandum o lese, na ktorom rezort spolupracuje s ministerstvom pôdohospodárstva. Novinky by mali zabezpečiť zákaz ťažby dreva v chránených oblastiach s najvyšším stupňom ochrany, ale aj rozširovanie bezzásahových ú­zemí.

Vláda v stredu tiež odklepla komplexný návrh opatrení na ochranu vzácnych Karpatských bukových pralesov. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) vyhlásil, že by v prípade týchto lesov bolo ideálnym riešením vyhlásenie bezzásahových zón na rozlohe minimálne 5 700 hektárov.

Lesy chce ochraňovať aj agrorezort, od 1. októbra je v platnosti vyhláška z jeho dielne, ktorá sľubuje dotáciu obhospodarovateľom lesov, ktorí sa o ne starajú prírode blízkym spôsobom. Lesníci, ktorí namiesto výrubu uprednostnia ekologické – kultúrne či rekreačné – využitie lesa, dostanú od štátu finančný príspevok.

Desatoro pre les

  • Slovensko je výnimočné vďaka nádhernej prírode a my chceme, aby to tak zostalo – bez ohrozujúcich a škodlivých zásahov človeka.
  • Nikto nemá právo prisvojovať si a ničiť prírodné bohatstvo pre svoj osobný prospech.
  • Najvýznamnejšie a najhodnotnejšie prírodné dedičstvo predstavujú národné parky. Patria nám všetkým – nemajú slúžiť bezohľadným a účelovým ekonomickým záujmom úzkej skupiny ľudí.
  • V prísne chránených územiach je potrebné, aby platil zákaz ťažby dreva, ako aj zákaz akejkoľvek výstavby a tiež lovu voľne žijúcich zvierat.
  • Ťažbu dreva a iné prírodu poškodzujúce činnosti vykonávané úzkymi záujmovými skupinami v národných parkoch by mal nahradiť prírodný cestovný ruch a turizmus, ktorý by priniesol potrebný rozvoj regiónom a umožnil ľuďom vidieť a zažiť divokú prírodu.
  • Pre zabezpečenie ochrany prírodného dedičstva je nevyhnutné ponechať najmenej päť percent z rozlohy Slovenska bez zásahov človeka.
  • Regionálny rozvoj, ako aj rozvoj cestovného ruchu a športu možno realizovať aj v súlade s ochranou národných parkov.
  • Vo všetkých lesoch – aj mimo národných parkov -.je potrebné hospodáriť šetrne, aby plnili aj iné úlohy, ako je produkcia dreva. Voľne žijúce zvieratá majú byť rešpektované ako prirodzená, vzácna a ochrany hodná súčasť prírody.
  • Prísna ochrana prírody sa má realizovať predovšetkým na štátnych pozemkoch – na súkromných pozemkoch na základe dohody s ich vlastníkmi.
  • Veríme, že príroda je múdrejšia ako človek a jeho krátkozraké, prírodu a životné prostredie ohrozujúce zásahy, ktoré spôsobujú často nenapraviteľné ško­dy.
Zdroj: My sme les

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana lesov