Križovatku Fričovce na diaľnici D1 opäť sprístupnia motoristom

Národná diaľničná spoločnosť pripravila návrh technického riešenia na opätovné sprevádzkovanie križovatky Fričovce pri Prešove na diaľnici D1 a požiadala ministerstvo dopravy a výstavby o udelenie výnimky.

16.11.2017 14:52
debata

Národná diaľničná spoločnosť, a. s., (NDS) spracovala návrh technického riešenia na opätovné sprevádzkovanie križovatky Fričovce pri Prešove na diaľnici D1. Zároveň požiadala Ministerstvo dopravy a výstavby SR o udelenie výnimky na toto technické riešenie. „Pripojenie diaľnice v križovatke Fričovce bolo navrhnuté ako dočasné, do momentu zrealizovania a sprístupnenia úseku D1 Fričovce – Svinia. Z dôvodu lepšej dostupnosti však NDS požiadala ministerstvo dopravy a výstavby o udelenie výnimky,“ informovala vo štvrtok hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Dočasné riešenie je plánované na dva roky, pričom časové obmedzenie v tomto prípade vydalo k výnimke Prezídium Policajného zboru SR. Diaľničiari predpokladajú začiatok realizácie dočasného riešenia v máji budúceho roka.

„Ide o zmenu normou stanovenej šírky jazdných pruhov v oboch jazdných pásoch diaľnice v mieste pripojenia prídavných pruhov križovatky Fričovce na diaľnicu D1, ako aj zmenu šírky zaraďovacieho a odbočovacieho pruhu z požadovaných tri a pol metra na tri metre,“ priblížila Michalová. „Podmienkou udelenia výnimky je zníženie najvyššej dovolenej rýchlosti na 100 kilometrov za hodinu a zabezpečenie nepretržitého kamerového dohľadu v tomto úseku,“ dodala hovorkyňa NDS.

Diaľničiari zároveň oznámili, že predĺženie čiastočnej uzávery vetvy rýchlostnej cesty R4 v časti mimoúrovňovej križovatky Ťahanovce v Košiciach nakoniec potrebné nie je. Zhotoviteľ výmeny mostných záverov stihol všetky práce v pôvodnom termíne do 15. novembra. Premávka v uvedenom úseku bola pre motoristov obmedzená od 10. októbra a potrebná bola obchádzka.

debata chyba
Viac na túto tému: #D1