Fico: Dubček je stelesnením odvahy a statočnosti

Premiér na úrade vlády prijal na spoločnom obede 18 študentov z vysokých škôl z celého Slovenska, s ktorými hovoril o viacerých témach.

18.11.2017 15:06
debata (157)

„Pre mňa je 17. november spojený s menom Alexandra Dubčeka, ktorý stelesňuje odvahu a ľudskú statočnosť.“ Premiér Robert Fico to povedal pri príležitosti piatkového Medzinárodného dňa študentstva a Dňa boja za slobodu a demokraciu. Ako informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, premiér v sobotu na úrade vlády prijal na spoločnom obede 18 študentov z vysokých škôl z celého Slovenska, s ktorými hovoril o viacerých témach.

Predseda vlády Robert Fico počas spoločného... Foto: SITA, Diana Černáková
fico Predseda vlády Robert Fico počas spoločného obeda so študentmi pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva.

„Dostali ste šancu meniť spoločenskú realitu, meniť život okolo vás a ja verím, že ju využijete,“ povedal premiér Fico študentom a v súvislosti s udalosťami v roku 1989 zdôraznil, že najmä mladá generácia si užíva výdobytky v oblasti ľudských práv, slobody pohybu či možnosti štúdia v zahraničí, ktoré boli dovtedy nemysliteľné. Premiér vidí význam novembrových udalostí z roku 1989 predovšetkým v aktívnom živote mladej generácie a rôznych možnostiach, ktoré má a môže pevne uchopiť do svojich rúk.

Hodnoty, ktoré sa stratili

Podľa premiéra predstavoval Alexander Dubček túžbu ľudí vybudovať slobodnú spoločnosť postavenú na sociálnej solidarite. „Spoločnosť musí byť slobodná, no na druhej strane musí mať pravidlá a hodnoty. Nepochybujem o tom, že Slovensko je jedna z najslobodnejších krajín sveta, našou povinnosťou je však venovať sa viac sociálnym právam,“ zdôraznil premiér.

Skonštatoval, že je potrebné rešpektovať aj pocity najstaršej generácie, ktorá bola v roku 1989 na námestiach a má pocit, že hodnoty, ktoré tvorila, sa stratili. „Trh nezariadi všetko, nikdy som neveril v zázračnú ruku trhu, lebo zvyšuje rozdiely, štát preto musí byť aktívny a musí vytvárať podmienky pre všetkých,“ povedal Robert Fico.

Protikorupčná agenda

Diskusia však bola prioritne zameraná na zhodnotenie účasti študentov na odbornom seminári v Medzinárodnej protikorupčnej akadémii IACA v rakúskom Laxenburgu, z ktorého sa v sobotu dopoludnia vrátili.

Študenti dostali vďaka Úradu vlády SR, ktorý ich účasť na dvojdňovom seminári zorganizoval, možnosť oboznámiť sa s modernými postupmi v oblasti potláčania korupcie. Absolvovali pritom semináre s medzinárodne uznávanými školiteľmi a navštívili pracoviská, ktoré sa špecializujú na oblasť protikorupčnej agendy. Ako uviedol úrad vlády vo svojom vyhlásení, akadémia bude so Slovenskom dlhodobo spolupracovať pri vzdelávaní expertov a profesionálov v protikorupčnej problematike.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Robert Fico #Alexander Dubček #Deň boja za slobodu a demokraciu #17. november 1989 #Medzinárodný deň študentstva