Danko: Zamýšľam sa, či sankcie proti Rusku fungujú

Za každou vetou svojho prejavu v ruskej Štátnej dume si predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko stojí a varuje pred čierno-bielym videním sveta.

19.11.2017 18:00
danko Foto:
Andrej Danko vystúpil minulý týždeň v ruskej Dume.
debata (262)

Pochybuje o funkčnosti sankcií proti Rusku a poukazuje na čulé obchodné vzťahy iných európskych krajín s Moskvou. Danko nevidí problém ani v tom, že ho minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru) kritizoval za to, že s ním svoje vystúpenie nekonzultoval. Všetko si vraj už vysvetlili.

Mám pocit, že sankcie sa stali nejakým politickým nástrojom na upratávanie menších štátov, a ja sa odmietam na takej politike účastniť.
Andrej Danko, šéf SNS

„Kto chce ignorovať Ruskú federáciu, je buď zaslepený, alebo nevníma súvislosti,“ vyhlásil Danko v TA3 v relácii V politike. Podľa neho sa musíme naučiť byť sebavedomí a mať svoj vlastný názor. Rusko nemôže byť podľa neho ignorované ani pri riešení otázky svetového mieru, ani v obchodných vzťahoch.

Jeho minulotýždňové vystúpenie v ruskom parlamente kritizovali šéf zahraničného výboru parlamentu František Šebej (Most-Híd) a poslanec opozičnej SaS Juraj Droba. Dankov prejav bol podľa nich mimo smerovania našej zahraničnej politiky a obsahoval viaceré nezmysly. „Aká slovanská vzájomnosť? Tá slovanská vzájomnosť, čo umožňuje Rusom zabíjať Ukrajincov na Ukrajine a vice versa?“ pýtal sa Šebej v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Predseda NR SR Andrej Danko (druhý sprava)... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
danko Predseda NR SR Andrej Danko (druhý sprava) počas pietnej spomienky pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu.

Obaja poslanci pozitívne hodnotili vystúpenie prezidenta Andreja Kisku v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu, ktorý tam rečnil v rovnaký deň ako Danko v Moskve. Kiska okrem iného medzi bezpečnostnými hrozbami menoval aj ruskú propagandu a informačnú vojnu.

Ešte pred vystúpeniami Kisku a Danka sa minister zahraničia Lajčák sťažoval, že ústavní činitelia svoje prejavy s rezortom diplomacie nekonzultovali. Danko v nedeľu tvrdil, že minister bol kvôli novému postu predsedu Valného zhromaždenia OSN nedostatočne informovaný, a všetko si už vysvetlili. „Som predseda koaličnej strany, nebudem sa nikoho pýtať, ani Šebeja, ani Lajčáka, či môžem mať prejav,“ povedal Danko.

Rusko za anexiu Krymu v marci 2014 čelí sankciám medzinárodného spoločenstva. Podľa Danka však niektoré európske krajiny konajú na vlastnú päsť a obchodujú s Ruskom aj napriek sankciám. „Mám pocit, že sankcie sa stali nejakým politickým nástrojom na upratávanie menších štátov, a ja sa odmietam na takej politike účastniť,“ tvrdil Danko.

Poukázal aj na príklad Nemecka, ktorého prezident Frank-Walter Steinmeier tiež nedávno navštívil Rusko. „Po mojich návštevách v Rusku sa zamýšľam čoraz viac, či sú tie sankcie účinné a či naozaj fungujú,“ dodal Danko. Podľa neho ruská Duma na sankčnom zozname nie je, a preto nevidí problém ani v tom, že na vystúpenie bol pozvaný predsedom ruského parlamentu Viačeslavom Volodinom. Ten sa však na sankčnom zozname ocitol.

Danko upozornil, že jeho vystúpenie v Moskve nič nemení na spoločnom októbrovom vyhlásení troch najvyšších ústavných činiteľov, ktoré mal spolu s prezidentom Kiskom a premiérom Robertom Ficom. V tomto vyhlásení okrem iného uviedli, že členstvo v Európskej únii a NATO predstavuje základný rámec bezpečnosti, stability a prosperity našej krajiny.

Dankov prejav v Ruskej dume.

© Autorské práva vyhradené

262 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #SNS #prejav #Andrej Danko #protiruské sankcie #Ruská duma