Je načase venovať sa zlučovaniu vysokých škôl, tvrdí Ľubomír Petrák

Ak sa pozrieme na kvalitu vedecko-výskumnej činnosti, zistíme, že nadštandardne citovaných máme štyri až šesť univerzít a ostatné sú priemerné, preto je načase, aby sme sa začali venovať zlučovaniu vysokých škôl. Na utorkovom zasadaní parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, šport a mládež to uviedol jeho predseda Ľubomír Petrák (Smer-SD).

21.11.2017 11:26
debata (6)

Podľa Petráka je alarmujúce, že priemerný vek profesorov je 62 rokov, preto vyzval poslancov, aby si „zložili ružové okuliare a pomenovali veci natvrdo“. Zároveň dodal, že počet študentov klesá rýchlejšie ako počet pedagógov, a preto je na niektorých školách prezamestnanosť.

Klesajúci počet vysokoškolských študentov podľa štátnej tajomníčky ministerstva školstva Oľgy Nachtmanovej, ktorá na zasadaní výboru predniesla Výročnú správu o stave vysokého školstva, súvisí predovšetkým s demografickým vývinom. Poslankyňa Katarína Csefalvayová (Most-Híd) navrhla pokles počtu našich študentov kompenzovať otváraním študijných projektov v cudzích jazykoch a získavaním zahraničných študentov.

Na to, aby sme sa dopracovali k zlepšeniu stavu vysokého školstva, že je podľa Nachtmanovej potrebné „uplatniť zdravý rozum, prestať taktizovať a nenazerať na vzdelávanie ako výnosný biznis“. Štátna tajomníčka skonštatovala, že základným problémom môže byť to, že nejde o získavanie poznatkov, ale ide hlavne o získavanie titulov.

Pripomenula, že najväčší nárast vysokých škôl prišiel v rokoch 2002 až 2006, keď bola pri moci koalícia pravicových strán. Vysvetlila, že v danom období narástol počet vysokých škôl z 22 na 33, zatiaľ čo v podobne veľkom Dánsku v tom čase klesol z trinásť na deväť. Aj podľa poslanca Dušana Čaploviča (Smer-SD) by kvalitu vysokých škôl mohlo zvýšiť ich spájanie. Ako príklad spomenul univerzity v Trnave a v Nitre, ktorých zlúčenie si tiež dokáže predstaviť, no zároveň dodal, že k tomu kroku nemožno pristúpiť direktívne a nariadiť ho z pléna parlamentu, ale musí ísť o iniciatívu akademickej obce.

Pribudlo zahraničných študentov

Na slovenských vysokých školách v akademickom roku 2016/2017 študovalo 147 680 ľudí, medzi ktorými bolo viac než 87-tisíc žien. Počet študentov vysokých škôl medziročne klesol o 11-tisíc, čo predstavuje približne sedempercentný pokles.

Oproti predchádzajúcemu roku pritom slovenské vysoké školy navštevovalo o 714 zahraničných študentov viac. Uvádza sa to vo Výročnej správe o stave vysokého školstva za rok 2016 z dielne ministerstva školstva, ktorý schválila vláda a školský výbor ju na utorkovom rokovaní vzal na vedomie.

V priebehu minulého roku riadne dokončilo štúdium na verejných a súkromných vysokých školách 52 245 študentov, čo predstavuje medziročný pokles o 4 492 absol­ventov. Podľa ministerstva sa pod tento stav podpísal najmä úbytok absolventov externého štúdia, ktorých bolo vlani o 2 601 menej. Ako sa uvádza vo výročnej správe, poklesol aj počet uchádzačov o štúdium na vysokej škole. V roku 2016 sa na štúdium hlásilo 41 544 Slovákov, ktorí spolu so zahraničnými uchádzačmi podali viac než 77-tisíc prihlášok, čo je najnižší počet za ostatné roky. Z úspešných uchádzačov sa do prvého ročníka napokon zapísalo 35 377, z toho 32 512 Slovákov a 2 865 cudzincov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalita #vysoké školy