Lekári majú obavu, že im siahnu na mzdy

Spôsob odmeňovania zdravotníkov by sa na Slovensku mohol v budúcnosti zmeniť. V súčasnosti sa ich mzdy každý rok automaticky valorizujú, keďže sú naviazané na priemernú mzdu. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker by však chcel, aby sa viac zohľadňoval princíp zásluhovosti. S návrhom plánuje prísť na budúci rok. Lekárske odborové združenie (LOZ) sa obáva, že sa im siahne na mzdy.

21.11.2017 18:34
marian kollar Foto: ,
Marian Kollár, čestný predseda Lekárskeho odborového združenia.
debata (10)

„Zmena v odmeňovaní lekárov, pri ktorej by sa mal viac zohľadňovať princíp zásluhovosti, bude znamenať porušenie zákona o mzde lekárov, ktorý nám garantuje minimálnu mzdu,“ povedal šéf odborov Peter Visolajský.

Pripomenul, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch nedostali lekári ako darček od politikov, v roku 2011 si ho museli vybojovať. „Preto by sme chceli ministra Druckera upozorniť, že sme pripravení obhájiť náš zákon aj v roku 2018,“ doplnil.

Pred šiestimi rokmi z celkového počtu takmer päťtisíc podalo hromadné výpovede vyše dvetisíc nemocničných lekárov. Či pôjde o podobné kroky alebo prípadné štrajky, odborári zatiaľ nechceli hovoriť.

Lekári: Nie sme odporcami princípu zásluhovosti

Visolajský uviedol, že zákonom stanovená minimálna mzda zastabilizovala stav lekárov na Slovensku. Ak by sa zrušila, lekári by opäť začali odchádzať do zahraničia.

Postoj ministra nechápe ani šéf Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. „Nerozumiem, čo tým chce docieliť,“ poznamenal.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker reagoval konštatovaním, že zásluhovosť by mala byť súčasťou odmeňovania zdravotníckych pracovníkov. Je to téma, o ktorej chce rokovať so sociálnymi partnermi. „Nechceme, aby sa znížil objem peňazí, ktorý ide v rámci valorizácie na mzdy zamestnancov, ani o jeden cent,“ zdôraznil.

Drucker plánuje otvoriť zákon, ktorý rieši minimálne mzdové nároky lekárov, na stole však nebude téma znižovania koeficientov na výpočet platov lekárov. „Hovorím o zásluhovosti, takže finančný objem bude rovnaký, rovnaké koeficienty, ale bude tu istá možnosť prerozdeľovania peňazí iným spôsobom,“ poznamenal s tým, že skôr ako pôjde do detailov, je korektné, aby zámer predebatoval so zamestnávateľmi a zástupcami zamestnancov.

Odborári zdôraznili, že nie sú odporcami zohľadňovania princípu zásluhovosti pri odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov a sú pripravení o tom kedykoľvek diskutovať. „Ako lekári z nemocničných oddelení len privítame, ak sa kvalita lekára bude odmeňovať viac. Ale s porušením dohody, ktorá zákonom stanovila minimálnu mzdu lekára, súhlasiť nebudeme,“ doplnil Visolajský.

Text a agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #lekári #Tomáš Drucker