V Bratislave vykonali prvý zákrok s umelým srdcom

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave vykonali 1. novembra prvý operačný zákrok s umelým srdcom (Total Artificial Heart, TAH) spoločnosti Syncardia na Slovensku. Operáciu podstúpil 47-ročný pacient, čakateľ na transplantáciu srdca, ktorý bol vo vážnom život ohrozujúcom stave. Po spomínanom zákroku sa tak stal 1 741. pacientom s implantovaným TAH na svete.

21.11.2017 15:08
Budova NÚSCH, nusch, narodny ustav Foto: ,
Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.
debata

Implantáciu umelého srdca v NÚSCH vykonali v rámci Programu SynCardia TAH. Zariadenie je pritom prvým pracoviskom v strednej Európe, ktoré tento program odštartovalo. Na príprave a realizácii programu sa podieľali Klinika kardiochirurgie NÚSCH pod vedením prednostu Michala Hulmana, Oddelenie zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH pod vedením primárky Evy Goncalvesovej a Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny NÚSCH, ktoré zastrešuje primárka Ingrid Olejárová. Proktorom spomínaného zákroku bol Gero Tenderich z Duisburgu, ktorý už implantoval zhruba 50 pacientov.

TAH od firmy Syncardia je zariadenie slúžiace na úplné nahradenie srdca, ktoré je certifikované v Európe aj v USA. Indikáciou implantácie prístroja je obojkomorové zlyhanie srdca s priamym ohrozením života pacienta pri neúspechu konvenčnej terapie v časovom horizonte niekoľkých dní. Slúži ako premostenie pred samotnou transplantáciou srdca, natrvalo sa používa pri liečbe pacientov spĺňajúcich prísne indikačné kritériá, ktorí nie sú vhodní na transplantáciu srdca. TAH po implantácii zabezpečuje normálnu hemodynamiku a orgánovú perfúziu. Pacient je pripojený na nemocničnú jednotku (Companion) a po stabilizácii jeho stavu a splnení kritérií sa prepojí na domáci pohon (Freedom – batoh s pohonom o hmotnosti približne 6 kilogramov), s ktorým dokáže viesť takmer normálny život. Počas tohto obdobia pacient naďalej zostáva čakateľom na operáciu srdca.

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia srdca #NÚSCH #umelé srdce