Odchod Maďariča a Richterova rošáda?

V Smere dôjde k personálnym zmenám, o ich podobe sa v užšom vedení strany stále diskutuje. Z postu podpredsedu strany by mal odísť Marek Maďarič, zatiaľ to však nepotvrdil. Ani ďalšia zmena, ktorá sa týka Jána Richtera, ešte nie je uzatvorená. Ten sa rozhoduje medzi dvomi funkciami. Buď zostane ministrom práce, alebo generálnym manažérom Smeru.

24.11.2017 16:55
Ján Richter Foto: ,
Podľa agentúry Sita by mal Ján Richter vo vláde skončiť.
debata (170)

O ďalšom vývoji v strane viac napovie až rokovanie predsedníctva Smeru, ktoré by sa malo zísť pred snemom strany v Martine. Ten sa uskutoční v sobotu 9. decembra. O personálnych výmenách sa v Smere začalo hovoriť krátko po župných voľbách, v ktorých strana utrpela výrazné straty.

Stranícka centrála odmietla komentovať neoficiálne informácie, ako sa má obmeniť vedenie strany. „Tak ako sme sa vyjadrili už v minulosti, pokiaľ dôjde v strane k zmenám, budeme o tom verejnosť informovať,“ uviedla v stanovisku centrála strany.

Podpredseda Smeru Maďarič sa vraj už rozhodol, že na tomto poste skončí. Strana však nemá jeho abdikačný list. „Minister kultúry až do konania predsedníctva nebude komentovať otázky, ktoré sa týkajú straníckej politiky,“ povedal Maďaričov hovorca Jozef Bednár.

Politológ: Maďaričov odchod by bolo vážna strata pre Smer

Maďarič už deň po župných voľbách vyhlásil, že strana potrebuje urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach, a to programové, politické aj personálne. O niekoľko dní neskôr ponúkol aj svoju stranícku funkciu. Zároveň uviedol, že ak abdikuje, na sneme sa už opätovne o pozíciu podpredsedu uchádzať nebude.

Maďarič bol doteraz zodpovedný za kampane pred parlamentnými voľbami, vrátane neúspešnej prezidentskej kampane Roberta Fica v roku 2014. Zohrával teda dôležitú úlohu, na starosti mal aj tím, ktorý sa zaoberal programovými otázkami Smeru.

Marek Maďarič vraj chce skončiť na ministerskom... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Marek Maďarič Marek Maďarič vraj chce skončiť na ministerskom poste.

Politológ Michal Horský povedal, že Maďarič je súčasne aj „lakmusovým papierikom, podľa ktorého sa strana orientovala“ a nie náhodou ho poverovala vedením volebnej kampane. „Jeho odchod z čelných pozícií by bola vážna strata pre Smer. Je otvorenou otázkou, či práve tento podpredseda Smeru je tým najhorúcejším kandidátom na odchod zo svojej funkcie,“ uviedol politológ.

Zatiaľ nie je jasné, kto by Maďariča na pozícii podpredsedu nahradil. Smer doteraz nemal vo vedení ženu okrem Moniky Beňovej, ktorá z tejto funkcie odišla v roku 2006. Politológ Horský hovorí, že sociálnodemokra­tická strana by mala mať vo vedúcej funkcii aj ženu. „Jedno či dve uprázdnené miesta by bolo určite vhodné obsadiť ženami," mienil Horský.

Už po župných voľbách sa viedla debata, že strana musí vyriešiť tiež otázku obsadenia miesta generálneho manažéra, ktoré spolu s funkciou ministra práce zastáva Ján Richter. Vo štvrtok pre Rádio Expres priznal, že sa vzdá funkcie ministra alebo generálneho manažéra Smeru. „Je to reálne,“ uviedol.

Rašiho neúspech prekvapil

Podľa agentúry Sita by mal Richter skončiť vo vláde a venovať sa straníckej práci na poste generálneho manažéra. V kresle ministra ho má vystriedať primátor Košíc a poslanec parlamentu Richard Raši. Ten v nedávnych župných voľbách pritom prehral súboj o kreslo župana s kandidátom pravicových strán Rastislavom Trnkom. O nahradení Richtera Rašim sa podľa našich informácií síce pred časom hovorilo, ale ešte nie je o tom rozhodnuté. „Bola aj úvaha, že generálny manažér strany sa bude venovať len prevádzke strany a vznikne funkcia výkonného podpredsedu, ktorý bude chodiť po Slovensku a komunikovať s členskou základňou, so starostami a primátormi, aby sa informácie z regiónov rýchlo prenášali do centrály,“ povedal Pravde zdroj z prostredia Smeru.

Teraz však bude záležať na Richterovi, aké riešenie zvolí po rozhovore so straníckym šéfom Ficom. Podľa politológa Horského by bol odchod Richtera z vlády „osviežením vládnych funkcií Smeru“.

V strane po župných voľbách bolo citeľné vnútorné pnutie a ozývali sa hlasy otvorene pomenovať, prečo Smer utrpel po regionálnych voľbách straty. Prekvapujúco neuspel v súboji o kreslo župana v Košickom kraji Raši, v Prešovskom kraji Peter Chudík, v Žilinskom kraji Juraj Blanár a v Trnavskom kraji Tibor Mikuš, ktorý síce kandidoval ako nezávislý, ale vždy sa opieral hlavne o podporu Smeru. Rovnako Smer zaznamenal výrazné straty kresiel v župných zastupiteľstvách v porovnaní s regionálnymi voľbami v roku 2013. Predseda strany Fico na výsledky týždeň po voľbách reagoval, že Smer má stále najviac miest župných poslancov na rozdiel od ostatných parlamentných strán, ak neráta nezávislých poslancov. Rovnako sa postavil za všetkých podpredsedov Smeru vyhlásením, že majú jeho plnú dôveru.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #Smer #richard raši #Marek Maďarič