Hrad Strečno bude mať cez zimu prestávku

Tento víkend je posledný, kedy možno navštíviť hrad Strečno. Hradné brány budú zatvorené až do apríla v budúcom roku. Azda to bude lepšia sezóna ako tá končiaca, pre časté dopravné uzávierky Strečna totiž hrad navštívilo oveľa menej ľudí ako po iné roky. Aj pltníci, ktorí sa plavia až pod hrad, vyplávali na Váh menej často, pretože sa cez uzavretú cestu nemohli dopraviť k pltisku.

25.11.2017 09:00
debata
Pre hrad Strečno aj pltníkov bola letná sezóna... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Strečno, pltníci Pre hrad Strečno aj pltníkov bola letná sezóna výrazne slabšia, o návštevníkov prišli najmä pre uzávierky na ceste pod hradom, ktoré súviseli so sanáciou hradného brala.

„Sezónu veľmi ovplyvnili dopravné obmedzenia pod bralom v Strečne,“ hovorí Pavol Albrecht z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti v Strečne. Pltnícka sezóna sa na Váhu začína v apríli a končí v októbri. Doprava bola na frekventovanej ceste, ktorá je zároveň jediným prístupom aj na pltisko v Bariérovej, zastavená počas 13 víkendov. To bolo v júni a o mesiac neskôr, v najväčšej turistickej sezóne, sa pridala aj mimoriadna situácia na brale. „Môžeme hovoriť minimálne o päťdesiatper­centnom poklese návštevnosti,“ dodal Albrecht.

Aj na samotnom hrade pocítili menej návštevníkov, i napriek tomu, že hrad bol počas sanácie a dopravných obmedzení otvorený. „Hrad je aj destináciou transferového návštevníka, ktorý prechádza okolo a vždy sa zastaví. A keďže cesta medzi Žilinou a Martinom bola uzavretá, odrazilo sa to na návštevnosti. Tento rok bola oproti vlaňajšku nižšia o pätnásťtisíc návštevníkov,“ povedal Michal Jurecký, riaditeľ Považského múzea v Žiline, ktoré hrad spravuje. Vlani prišlo na hrad približne 52-tisíc ľudí.

Niektoré pravidelné väčšie podujatia zo Strečna, ako napríklad Deň detí, muselo múzeum presunúť do Budatínskeho hradu. Ten je po takmer desaťročnej havarijnej prestávke od minulého leta znovu otvorený. „To, čo sme možno stratili na Strečne, sa nám podarilo vykryť práve na Budatínskom hrade,“ dodal Jurecký.

Po víkende sa brány hradu zatvoria

Počas sanácie hradného brala sa zistilo, že treba spevniť aj niektoré hradné múry. V rámci týchto prác bolo na východnom paláci dobudované okno, ktoré kedysi spadlo. „Tieto práce sú ukončené a návštevníci si ich budú môcť v novej sezóne pozrieť. Veríme, že tá budúca sezóna bude už konzistentná a očakávame, že bude výrazne lepšia,“ mieni riaditeľ.

Hrad Strečno môžu návštevníci pred zimnou prestávkou navštíviť ešte počas tohto víkendu, 25. a 26. novembra. „Potom sa brány hradu zatvoria. Slávnostné otvorenie pripravujeme na 29. apríla budúceho roka. Spojíme ho s témou najznámejšej obyvateľky Strečna Žofiou Bosniakovou,“ pripomenula hovorkyňa múzea Michaela Koláriková.

Hrad Strečno je pre verejnosť prístupný už len... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Strečno Hrad Strečno je pre verejnosť prístupný už len v posledný novembrový týždeň.

Hrad bol postavený približne v polovici 13. storočia na skalnom brale vo výške 103 metrov. Strážil obchodné cesty. Priamo pod ním sa nachádzala mýtna stanica. V 17. storočí patril k najpevnejším a najnedobytnejším hradom. Neskôr ho chceli zbúrať či ťažiť kameň. Pred rozobratím ho zachránila cirkev a neskôr aj turistický klub. Od roku 1970 je národnou kultúrnou pamiatkou. Hrad Strečno vlastní žilinská župa, ktorá ho spravuje prostredníctvom Považského múzea v Žiline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné obmedzenia #Váh #pltníci #hrad Strečno