Fico hovorí o odpore časti podnikateľov k príplatkom

Osem hodín - od desiatej večer do šiestej ráno, oblečený v montérkach za pracovným strojom strávil premiér Robert Fico zo soboty na nedeľu. Chcel tak prejaviť solidaritu s ľuďmi, ktorým sa majú zmenou Zákonníka práce schváliť vyššie príplatky za prácu v noci, počas víkendov a sviatkov. Fico verí, že príplatky, aj keď to podľa neho bude len pár eur navyše, v parlamente prejdú napriek silnému odporu niektorých podnikateľov.

26.11.2017 17:36
debata (770)
Premiér Fico na konci pracovnej zmeny v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Fico, nocna zmena, lozorno, Premiér Fico na konci pracovnej zmeny v priemyselnom parku v Lozorne pri Malackách s dverami, ktoré dostal na pamiatku.

Premiér absolvoval počas víkendu nočnú pracovnú zmenu v spoločnosti IAC Group v priemyselnom automobilovom parku v Lozorne v okrese Malacky. Po zaučení sa podieľal na zváraní líšt, ktoré sú súčasťou hornej časti dverí automobilov.

„Nechcel som nič pokaziť, žiadny stroj. Tento cieľ sa mi podarilo naplniť. Na základe dobrovoľnej práce som chcel niečo aj urobiť. Pochválim sa, že som urobil 497 zvarkov. Zvaril som 497 určitých častí, ktoré sa dávajú do dverí na automobiloch,“ povedal Fico krátko po skončení práce. Do daru dostal aj jedny dvere na pamiatku. V závode pracoval na základe zmluvy o dobrovoľníckej činnosti.

Premiér Robert Fico po osemhodinovej nočnej zmene v závode v Lozorne. Autor: Ivan Majerský, Pravda.

Riaditeľ spoločnosti IAC Group Peter Žatkuľák ocenil premiérov výkon. „Začiatočníci väčšinou urobia okolo 300 až 350 zvarkov, pán premiér urobil 497, čo je slušný výkon na to, že to robil prvýkrát v živote,“ poznamenal šéf spoločnosti. Zabehnutý zamestnanec urobí podľa neho okolo 650 zvarkov.

Okolo druhej nad ránom mal premiér prestávku. V jedálni si ľudia podľa neho mohli vybrať asi z piatich hotových jedál a tiež si mohli niečo objednať. „No jednoducho hotová reštaurácia,“ poznamenal Fico. Sám sa posilnil fazuľovým prívarkom so špekáčikom. Prekvapili ho reakcie ľudí vo výrobnej hale, viacerí sa pri ňom zastavovali. Na otázku Pravdy, či po ňom nepokrikovali, Fico odvetil, že nezachytil nič také, že by niekomu niečo prekážalo. Nesúhlasil, aby novinári išli dovnútra do výrobnej haly a robili priamo tam mediálne výstupy. „Pretože som to myslel vážne s tým prejavom solidarity. V tejto miestnosti pracovalo okolo 90 ľudí a počas pracovnej doby minimálne 45 až 50 prišlo individuálne a žiadalo odo mňa fotografiu. A na záver sme si spoločne urobili fotografiu,“ povedal Fico s tým, že každý má svoj politický názor. „Bol v úplnej pohode a bol ako každý z nás,“ komentoval robotník Milan pri odchode z nočnej zmeny prítomnosť Fica na pracovisku.

Autor: Ivan Majerský, Pravda.

Opozičná SaS o akcii premiéra hovorí ako o fraške. Kritizovala ho, že ísť do fabriky na jednu noc bolo skôr zážitkom ako serióznou prácou a že zamestnanci museli byť z toho „nadšení“. Príplatky sú súčasťou sociálneho balíka vládnej koalície, ktoré má parlament schváliť na decembrovej schôdzi parlamentu. Prilepšiť k platu by si mohli zamestnanci od mája budúceho roka. Príplatok za prácu v noci má stúpnuť z 20 na 50 percent hodinovej minimálnej mzdy, zvýšiť by sa mal z 0,50 na 1,38 eura. Zaviesť sa má tiež 100-percentný príplatok za prácu v sobotu a v nedeľu. Takisto sa ráta so zavedením 100-percentného príplatku za prácu počas štátneho sviatku. Tieto opatrenia by mali vyjsť zamestnávateľov spolu so zvýšením minimálnej mzdy na 650 miliónov eur.

Pôvodný text sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

770 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #nočná práca