Pozor na lavínové nebezpečenstvo: V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier

V nedeľu bude do našich hôr postupovať studený front zo západu. Ráno na horách bolo zamračené a hmlisto so snežením. Ochladilo sa. Teploty sa pohybovali od -8 do -0°C. Na hrebeňoch fúkal prevažne čerstvý vietor severozápadných až severných smerov do 10 m/s. V stredných a nižších polohách bolo bezvetrie. Za posledných 24 hodín pripadlo do 10 cm nového prachového snehu.

26.11.2017 10:39
debata (1)

Sneh padal na tvrdý podklad a bol vo veľkej miere prenášaný vetrom. Povrch pod novým snehom je prevažne tvrdý až kôrovitý. V priebehu dňa očakávame sneženie, pri ktorom môže spadnúť do 10 cm nového prachového snehu.

Dnes popoludní sa vplyvom sneženia vytvorí v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier mierne lavínové nebezpečenstvo. V ostatných pohoriach je snehová pokrývka na väčšine mieste dobre stabilizovaná a prevláda malé lavínové nebezpečenstvo. V najvyšších polohách Tatier je novo napadnutý sneh uložený na tvrdom podklade. Uvoľnenie lavín je možné na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier sa lokálne môžu vyskytnúť menej stabilné dosky a vankúše. Popoludní sa očakáva výskyt menších lavína a splazov z prachového snehu.

Lavínové nebezpečenstvo so snežením stúpa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Západné Tatry #lavínové nebezpečenstvo