Všeobecní lekári sa s ministerstvom dohodli na úprave prehliadok mŕtvych

Všeobecní lekári a Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR našli spoločnú reč v prípade novely, ktorá upravuje prehliadky mŕtvych. Ako informovala v pondelok Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS), na víkendovom stretnutí vyjadrili lekári zásadný nesúhlas s viacerými ustanoveniami novely.

27.11.2017 12:15
debata (1)

"Impulzom na intenzívne rokovanie bola právna analýza novely zákona, ktorú zaslala SVLS ministrovi zdravotníctva, predsedovi Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a poslancom NR SR,“ uviedla prezidentka SVLS Monika Palušková.

Navrhovanú úpravu vnímali všeobecní lekári okrem iného ako diskriminačnú a v rozpore s Ústavou SR. "Po nekonečných trinástich rokoch máme konečne možnosť zmeniť katastrofálnu situáciu. Musíme tak s ohľadom na občanov aj lekárov urobiť. Treba však urobiť právne čisté systémové nastavenie, nie zakonzervovať súčasný zlý stav,“ konštatovala predsedníčka Sekcie pre financovanie a legislatívu SVLS Jana Striško Senčáková. Zástupcovia SVLS ministrovi zdravotníctva opakovane deklarovali požiadavku, aby bol vytvorený nezávislý a etický systém prehliadok mŕtvych v nemocniciach aj mimo nich.

Zadefinujú prioritu

Na rokovaní minister zdravotníctva Tomáš Drucker a SVLS dospeli pri návrhu novely zákona ku konsenzu. Zhodli sa na tom, že v zákone bude definovaná priorita poskytovania zdravotnej starostlivosti lekármi pred prehliadkami mŕtvych. Neodkladnosť prehliadok mŕtvych nebude mať prednosť pred prácou lekára v ambulancii, nemocnici alebo na pohotovosti a budú rešpektované ordinačné hodiny prevádzkovateľov zdravotníckych zariadení. Podľa zverejnených informácií povinnosť vykonávať prehliadky mŕtvych sa bude týkať všetkých ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí disponujú platným povolením na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, avšak iba v prípade, ak ÚDZS nedokáže túto službu zabezpečiť profesionálmi alebo dobrovoľníkmi v danom regióne. Povinnosťou ÚDZS bude zabezpečiť, aby v takomto prípade vykonal rozpis povinných subjektov a rešpektoval v ňom rovnomernosť. V prípade povinnosti nebudú ambulantní poskytovatelia vykonávať prehliadky mŕtvych v nemocniciach.

"Upravená novela zákona má predpoklady vytvoriť nezávislý, dôstojnejší a etický systém prehliadok mŕtvych. Nový návrh nie je dokonalý, ale odstránila sa z neho protiústavnosť a diskriminácia. Považujeme ho v tejto podobe za akceptovateľný a vykonateľný v praxi,“ uviedla Palušková. "Konečné rozhodnutie je na poslancoch. Verím, že v NR SR zvíťazí zdravý rozum a záujem politikov konečne tento problém racionálne vyriešiť v prospech občanov aj lekárov,“ uzavrela.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka mŕtvych