Dostane podnikateľ Fiľo čestný titul od Katolíckej univerzity?

Na Katolíckej univerzite v Ružomberku je rušno. Návrh na udelenie čestného doktorátu známemu podnikateľovi Milanovi Fiľovi rozdelil jej personál na dve skupiny. Vedecká rada by o titule mala rozhodnúť dnes.

28.11.2017 12:00
milan fiľo Foto: ,
Milan Fiľo, predseda predstavenstva spoločnosti Ecoinvest, na archívnej snímke.
debata (10)

Fiľo podporuje univerzitu od jej vzniku. V posledných troch rokoch jeho firma Eco-Investment darovala univerzite 400-tisíc eur. Podnikateľ má za sebou minulosť spojenú s privatizáciou ružomberskej celulózky. V súčasnosti je jedným zo spolumajiteľov podniku.

„Renomované univerzity udeľujú doktoráty celospoločensky rešpektovaným osobnostiam, ktoré sa vyznačujú vysokými intelektuálnymi a akademickými a v neposlednom rade aj ľudskými a morálnymi kvalitami. Osobne som presvedčený, že pán Fiľo, človek s rozporuplnou povesťou, tieto kritériá nespĺňa,“ myslí si jeden z pedagógov univerzity Imrich Gazda. Situácia sa podľa neho nepozdáva ani ďalším učiteľom či študentom. „Viacerí písali rektorovi protestný mail a zvažujú aj protestnú tichú akciu,“ povedal Gazda a doplnil, že rektor mal nájsť iný spôsob, ako sa odvďačiť za investované peniaze.

V uplynulých rokoch univerzita udelila titul doctor honoris causa prvému veľvyslancovi Slovenska vo Vatikáne Antonovi Neuwirthovi, kardinálom Jozefovi Tomkovi a Jánovi Chryzostomovi Korcovi.

Ide o odmenu za darované peniaze?

Špekulácie o tom, že by išlo o vďaku za darované peniaze, univerzita odmieta. Prorektor František Trstenský pripomína, že jedno z kritérií pre udelenie titulu je prínos a význam aktivít kandidáta z medzinárodného hľadiska. „Pán Fiľo sa už dlhšie angažuje v podpore charitatívnych projektov, ktoré presahujú hranice Slovenska v oblasti humanitárnej pomoci, kultúry a školstva. Napríklad v Iraku, Iráne, Grécku, Sudáne či Keni,“ vymenoval Trstenský. Tieto aktivity boli dôvodom na predloženie návrhu, ktorý prišiel na podnet člena Vedeckej rady Katolíckej univerzity z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Prorektor tiež spomenul, že podnikateľ podporuje aktivity mesta Ružomberok, Katolíckej univerzity a celého regiónu Liptova. V roku 2005 dostal medailu univerzity.

„V minulosti univerzita ocenila aj ďalšie osobnosti spoločenského života. Preto odmietame toto účelové vnášanie konšpirácií s cieľom spochybniť a znevážiť našu inštitúciu,“ zdôraznil Trstenský.

Na otázku Pravdy, či si za nomináciou vysoká škola sv. Alžbety stojí, škola neodpovedala. S návrhom, ktorý prerokuje vedecká rada, mal podľa informácií Pravdy prísť jej rektor Vladimír Krčméry. Ten je aktuálne v zahraničí.

Fiľo udelenie titulu nechce komentovať

Trenice okolo udelenia titulu Fiľo, majiteľ firmy Eco-Investment, odmietol komentovať. „Rozhodnutie o udelení čestného doktorátu je plne v kompetencii príslušných akademických orgánov Katolíckej univerzity v Ružomberku,“ uviedla pre Pravdu Petra Greksová, hovorkyňa firmy. Poukázala na to, že podnikateľ sa podieľal na založení univerzity, na ktorej už 17 rokov podporuje pedagogickú aj vedeckú činnosť. „Na rozvoj katolíckeho vzdelávania na Slovensku prispel v priebehu rokov sumou viac ako 800-tisíc eur,“ dodala Greksová. Podčiarkla, že Fiľo podporil Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, financoval vybudovanie nemocníc pre chudobných a chorých v Afrike a v Kambodži. „V súčasnosti spolu s profesorom Krčmérym pripravuje realizáciu projektu obnovy pôrodnice a detskej nemocnice v Bosne a Hercegovine,“ poznamenala hovorkyňa.

Udeľovanie čestných titulov sa na univerzite riadi zásadami, ktoré pred desiatimi rokmi schválila vedecká rada. Podľa nich môže titul doctor honoris causa získať človek, ktorý sa osobitne a v širokej miere zaslúžil o rozvoj univerzity či o rozvoj katolíckeho vzdelávania. Titul tiež môže byť udelený medzinárodne alebo celoslovensky uznávanej osobnosti, ktorej činnosť má medzinárodný prínos a ohlas, dôraz sa kladie na šírenie kresťanských ideálov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Katolícka univerzita v Ružomberku #Milan Fiľo