Ľudskoprávny výbor žiada správu z kontrol na špeciálnych školách

Splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák uviedol, že kauza neoprávneného zaraďovania detí do špeciálnych škôl nie je ani po dvoch rokoch vyšetrená.

28.11.2017 12:58
debata (2)

Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny žiada ministerstvo školstva o správu z kontrol na špeciálnych školách po kauze neoprávneného zaraďovania detí do špeciálnych škôl. Za takéto uznesenie hlasovalo päť zo siedmich prítomných členov výboru.

Poslankyňa parlamentu Anna Verešová (OĽaNO) uviedla, že ľudskoprávny výbor vlani dostal od ministerstva školstva čiastkovú správu, v ktorej exminister Peter Plavčan skonštatoval, že v školskom roku 2016/2017 zaradí do plánu školskej inšpekcie ďalšie kontroly, aby bola uskutočnená kontrola 40 špeciálnych škôl, čo je približne 15 percent z ich celého počtu.

Správa závisí od financií

Verešová dodala, že v správe bola uvedená klauzula, že rozsah a objem výkonu kontroly bude závisieť od aktuálnych finančných možností ministerstva. Dodala, že ako členka ľudskoprávneho výboru požiada ministerku školstva o výsledky inšpekcie a bude trvať na tom, aby bola kontrola vykonaná vo všetkých špeciálnych školách.

Verešová žiada o správu po tom, čo minulý týždeň bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) uviedol, že kauza neoprávneného zaraďovania detí do špeciálnych základných škôl nie je ani po dvoch rokoch vyšetrená.

Pollák na prípad upozornil už v roku 2015

Pollák vtedy pripomenul, že v prípade, ktorý sa týkal súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch, nepadlo ani jedno trestné oznámenie a jedinou reakciou na kauzu je augustové zavretie školy. Peter Pollák pripomenul, že po prvý raz na prípad upozornil ešte ako vládny splnomocnenec v júni roku 2015, keď Štátnu školskú inšpekciu požiadal, aby prešetrila jeho podozrenia.

V októbri roku 2015 inšpekcia vydala stanovisko, v ktorom neoprávnené zaraďovanie detí do špeciálnej základnej školy v Rokycanoch potvrdila. Vtedajší poslanec NR SR preto zvolal mimoriadne zasadanie ľudskoprávneho parlamentného výboru, ktorý zadal ministrovi školstva úlohu, aby preveril všetky špeciálne školy, či k podobným prípadom nedochádza aj na iných miestach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Peter Pollák #špeciálne školy #Ľudskoprávny výbor