Mafiána za nevinnú obeť v bratislavskom Irish Pube nepotrestajú

Rodina Tomáša Arnolda, ktorý pred viac ako 18 rokmi zomrel po streľbe v bratislavskom Irish Pube, sa nedočká spravodlivosti. Vyšetrovateľ trestné stíhanie začiatkom novembra zastavil s vysvetlením, že vec je od roku 2002 premlčaná.

28.11.2017 18:50
debata (7)

Informoval o tom portál Datel.sk.

Strelca Ľuboša Zelmana v súvislosti s Tomášovou smrťou obvinili za ublíženie na zdraví v júni minulého roku, hoci premlčanie bolo jasné už vtedy. Dvadsaťšesťročného mladíka v júli 1999 zabila guľka, ktorá mala patriť niekomu inému. Osudným sa mu stalo to, že si išiel posedieť do podniku v čase, keď si tu medzi sebou vybavovali účty dva mafiánske gangy.

V prípade trestného činu ublíženia na zdraví premlčacia doba uplynula 7. júla 2002.

Skutočného páchateľa sa polícii podarilo identifikovať až vo februári 2016. Podľa vyšetrovateľa mal Zelman 7. júla 1999 prísť s pištoľou do pubu, aby na zadanie svojho šéfa Juraja Ondrejčáka, prezývaného Piťo, zavraždil bratov Štecovcov. Vystrelená guľka preletela ramenom jedného z bratov, Mariána, a zabila vtedy 26-ročného Tomáša Arnolda, ktorý bol náhodným hosťom. Druhého z bratov, Jána potom Zelman podľa polície rozstrieľal.

Pôvodne policajti podozrievali a obvinili Mikuláša Polónyho, toho však bratislavský krajský súd v júni 2008 spod obžaloby oslobodil. Polóny v januári tohto roka podľahol strelnému poraneniu hlavy, ktoré si mal údajne spôsobiť sám v byte v bratislavskom Lamači. V júni minulého roka bolo vznesené obvinenie voči Zelmanovi za vraždu, pokusu o vraždu, ublíženie na zdraví a nedovolené ozbrojovanie. Zelman sa rozhodol s políciou spolupracovať a začal prezrádzať detaily zo zločineckých aktivít skupiny piťovcov, do ktorej patril.

Zelman je stále obvinený z vraždy

Vyšetrovateľ v uznesení o zastavení trestného stíhania za ublíženie na zdraví z novembra tohto roku tvrdí, že vraždu a pokus o vraždu bratov Štecovcov vykonal obvinený v súbehu s ublížením na zdraví Tomáša Arnolda. „V zmysle ustálenej judikatúry sa preto aj plynutie premlčacej doby posudzuje u každého trestného činu samostatne a podľa účinnosti trestného zákona platného, resp. účinného v čase spáchania skutku,“ dodal vyšetrovateľ. V prípade trestného činu ublíženia na zdraví premlčacia doba uplynula 7. júla 2002.

Denník Pravda sa polície pýtal, prečo vôbec vlani v prípade Arnolda vzniesla obvinenie, keď už vtedy muselo byť jasné, že je neskoro. Do uzávierky na naše otázky neodpovedala.

Profesor trestného práva a prokurátor Generálnej prokuratúry Jozef Čentéš vysvetľuje, že podľa Trestného zákona je dôležité, či vyšetrovateľ, prokurátor alebo súd posudzujú konanie páchateľa ako jeden, alebo ako viacero skutkov. „Aby bolo možné povedať, či je niektorá právna kvalifikácia premlčaná, treba povedať, či sa jednalo o jeden skutok, alebo viac samostatných skutkov. Ak sa jedná o jeden skutok s viacerými právnymi kvalifikáciami, premlčacia doba vychádza z najprísnejšej právnej kvalifikácie. Pri samostatných skutkoch, naopak, plynú premlčacie lehoty samostatne," dodal Čentéš.

Zelman je tak stále obvinený za vraždu a pokus o vraždu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Irish pub #Ľuboš Zelman