Skrátené legislatívne konanie o zmrazení platov neprešlo, poslanci dostanú viac

V januári sa zrejme začnú politici zaoberať novou zákonnou úpravou platov ústavných činiteľov. Ako povedal novinárom predseda Mosta-Híd Béla Bugár, návrh na skrátené legislatívne konanie, ktorým sa mali zmraziť platy ústavných činiteľov, neprešiel, pretože išlo o iniciatívu troch predsedov koaličných strán, ktorú nekonzultovali s poslancami.

28.11.2017 18:48
debata (21)

Najväčší problém je v tom, že návrh bol dohoda predsedov troch koaličných strán. Nerokoval o tom spoločný klub. Všade sa poslanci zhodovali v tom, že sa o tom nemali možnosť pozhovárať. Preto sa tak poslanci rozhodli,“ povedal Bugár s tým, že zrejme v januári sa politici začnú zaoberať zmenami zákona. Uviedol, že sa hovorí napríklad o zdanení paušálnych náhrad poslancov.

Prečo sudcom, keď nie politikom

Bugár kritizoval, že platy sa nezvyšujú politikom, ale sudcom áno. „Sudcovia zvýšené platy mali. Sudcovský plat je 1,3 násobok platu poslanca NR SR. Podľa mňa sa im zvyšovali platy protizákonne,“ vyhlásil.

Poslanec Smeru Erik Tomáš hlasoval za skrátené konanie o zmrazovaní platov. „Robilo sa tak pravidelne od roku 2008. Proti hlasovali poslanci koalície i opozície. Ja som hlasoval za, pretože plat poslanca je postačujúci. Bolo by najlepšie prijať systémový zákon, ktorý platy upraví,“ povedal novinárom. Tomáš si vie predstaviť aj zdaňovanie paušálnych náhrad. Nový zákon by mal byť podľa neho prijatý po dohode naprieč politickým spektrom.

Podľa Ondreja Dostála z SaS neexistovali žiadne zákonné dôvody pre skrátené legislatívne konanie. „Povedal som to aj v rozprave. Skoro od slova do slova som zopakoval svoje minuloročné vystúpenie k tomu istému návrhu. A rovnako ako minulý rok som hlasoval proti návrhu na skrátené legislatívne konanie,“ uviedol.

Skrátené konanie o platoch nebude

Národná rada SR nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Rozhodli o tom zákonodarcovia hlasovaním. Parlament preto o návrhu vlády nebude vôbec rokovať na tejto schôdzi.

Pred hlasovaním zasadalo poslanecké grémium i koaličné poslanecké kluby, pretože opozícia so skráteným legislatívnym konaním nesúhlasila. Skrátené legislatívne konanie nepodporili napokon ani všetci koaliční poslanci. Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci Smeru.

Niektorí boli proti, niektorí sa zdržali hlasovania, alebo nehlasovali. Za skrátené legislatívne konanie zo Slovenskej národnej strany bol len jej predseda Andrej Danko. Ostatní poslanci národniarov boli proti, alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátenie konanie z Mosta-Híd hlasoval predseda strany Béla Bugár a okrem neho aj traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti, alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko.

Súčasná výška platu vrátane paušálnych náhrad pre poslanca s trvalým pobytom mimo Bratislavy predstavuje 3 576 eur. Plat v tejto výške dostávajú poslanci NR SR od roku 2011. Poslanecký plat je stanovený ako trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve v SR za predchádzajúci rok. K nemu patria poslancom i paušálne náhrady.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #platy poslancov