Blokáda v Likavke pri Ružomberku, očakávajte zdržanie. Dôvodom je stav ciest

Vodiči prechádzajúci cez Likavku by mali dnes medzi 15:30 a 16:00 počítať so zdržaním spôsobeným práve protestnou akciou.

29.11.2017 09:44
debata (2)

Do polhodinovej blokády priechodu pre chodcov v obci Likavka v okrese Ružomberok sa dnes zapoja aj starostovia a primátori z Oravy. Dôvodom je podľa nich alarmujúci stav cestnej premávky v obciach Hornej a Dolnej Oravy, na ktorý chcú upozorniť. Organizátorom protestov na trase zo severu na juh Slovenska je združenie Iniciatíva stredné Slovensko.

Blokáda vo viacerých mestách

Vodiči prechádzajúci cez Likavku by mali dnes medzi 15:30 a 16:00 počítať so zdržaním spôsobeným práve protestnou akciou. Okrem Likavky budú zablokované komunikácie v Banskej Bystrici, vo Zvolene, v Krupine a Šahách.

„Verím, že aj vďaka tomuto kroku sa skôr nájdu finančné prostriedky na výstavbu rýchlostnej cesty R3 a dočkáme sa tak rýchlejších a modernejších rýchlostných komunikácií nielen na Orave, ale aj na celom Slovensku. Počas dňa nám prechádzajú cez mesto desaťtisíce automobilov, z ktorých veľkú časť tvorí predovšetkým tranzitná doprava smerujúca do a z Poľska,“ uviedol primátor Dolného Kubína Roman Matejov. Hlavný cestný ťah z Ružomberka do Poľska vedie práve cez obec Likavka a následne cez Dolný Kubín.

Mnoho kamiónov a áut

„Väčšine obyvateľov Oravy prechádza denno-denne množstvo áut a kamiónov popod okná ich domov. Nikto by nechcel takto žiť. Preto v budúcom roku plánujeme tiež takouto formou vyjadriť nespokojnosť s tempom výstavby diaľnic a rýchlostných ciest aj priamo na Orave,“ vysvetlil predseda Združenia miest a obcí Dolnej Oravy Ján Kamas.

Oravci tiež apelujú na urýchlenie dostavby rýchlostnej cesty R3 z Trstenej cez Dolný Kubín až do Ružomberka s napojením na D1 a R1, ktorá má byť súčasťou navrhovanej trasy sever – juh Slovenska. Podľa Matejova Orava potrebuje rýchlostnú komunikáciu R3 ako soľ, pretože obyvatelia Dlhej nad Oravou, Krivej, Podbiela, Sedliackej Dubovej, Nižnej nad Oravou, Tvrdošína či Dolného Kubína a ďalších obcí už roky týmto stavom trpia a upozorňujú naň.

Cieľom združenia Iniciatíva stredné Slovensko je vyvinúť tlak na vládu SR, Ministerstvo dopravy SR a vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti, aby sa dobudovala cestná sieť a severojužné prepojenie Slovenska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #blokáda #Liptov