Fico je pripravený spojiť hlasovanie o platoch poslancov s dôverou vláde

"S veľkou nevôľou som prijal rozhodnutie NR SR, ktorá neschválila mnou navrhované zmrazenie platov ústavných činiteľov. V kontexte mzdových pomerov na Slovensku považujem zvýšenie týchto platov o takmer 1 000 eur za absolútne neprípustné," uviedol premiér Robert Fico vo svojom stanovisku. Ako ďalej dodal, očakáva, že parlament ešte do konca roka zmení svoje rozhodnutie.

29.11.2017 13:51 , aktualizované: 14:30
debata (429)

„V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde,“ povedal Fico. Zároveň dodal, že je pripravený na diskusiu o systémovom riešení tejto témy naprieč politickým spektrom.

Poslanci Národnej rady SR v utorok hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Pred hlasovaním zasadalo poslanecké grémium i koaličné poslanecké kluby, pretože opozícia so skráteným legislatívnym konaním nesúhlasila. Skrátené legislatívne konanie nepodporili napokon ani všetci koaliční poslanci. Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci Smeru, a za hlasovalo len 32 zo 130 prítomných poslancov.

Danko je v šoku, zvolá grémium

Predseda NR SR Andrej Danko je v šoku, že opozičné strany SaS a Sme rodina súhlasili so zvýšením miezd pre ústavných činiteľov tým, že odmietli o zmrazení platov rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Ako dodal, treba preto nájsť spôsob, ako zvýšeniu platov poslancov o tisíc eur zabrániť. „Musíme sa pozrieť na možné systémové zdanenie všetkých príjmov poslancov, ale aj na príjmy europoslancov. Zvolám poslanecké grémium, na ktorom sa budeme snažiť túto nehorázne vzniknutú situáciu riešiť,“ povedal Danko.

Vláda navrhla zmraziť platy

Návrh na zmrazenie platov predložil premiér Robert Fico na rokovanie vlády 15. novembra. Účelom navrhovaného zákona je ponechať platy poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv a ďalších vybraných subjektov na úrovni roku 2017.

Vzťahuje sa to napríklad aj na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, člena Rady pre štátnu službu, Komisára pre deti a Komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorých platové pomery sú naviazané na platové pomery poslanca.

Výnimkou sú sudcovia Ústavného súdu SR, ostatní sudcovia, predseda Súdnej rady SR, generálny prokurátor aj ostatní prokurátori. Zmrazenie platov by malo priniesť úsporu výdavkov štátneho rozpočtu 4,1 mil. eur.

Vláda návrhom na skrátené legislatívne konanie argumentovala súčasnou ekonomickou situáciou a stavom. „Naliehavosť prijatia navrhovanej právnej úpravy vyplýva z požiadavky a záujmu konsolidovať verejné financie,“ zdôvodnila vláda svoju žiadosť s tým, že z dôvodu hrozby značných hospodárskych škôd navrhuje Národnej rade Slovenskej republiky, aby sa uzniesla na skrátenom legislatívnom konaní.

429 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico