Prvé sneženie paralyzovalo Slovensko, Most SNP je už prejazdný. Rovnako aj Donovaly

Slovensko v noci na dnes zasypal sneh. Uzavretých bolo niekoľko ciest, najmä na horských prechodoch. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na piatkové dopoludnie výstrahu prvého stupňa na väčšinu územia okrem časti východného Slovenska.

30.11.2017 07:00 , aktualizované: 21:36
most Foto:
Most SNP uzavreli.
debata (75)

Na príchodoch do Bratislavy sa vodiči ráno zdržali až tri hodiny, postupne sa ale situácia vrátila do normálu. Meškanie naberali tiež vlaky. Tisícky domácností sa ocitli bez elektriny.

V noci snežilo na celom západnom a strednom Slovensku, miestami napadlo desať až 20 centimetrov snehu a počas štvrtka by mohlo napadnúť ďalších päť až 40 centimetrov. Vodiči hlásili neodhrnutý sneh na cestách, popadané stromy a uviaznuté kamióny.

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru stále zasahujú pri viacerých udalostiach súvisiacich so snehovou kalamitou, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. Od včera večera doteraz pomáhali v 150 prípadoch.

Pohľad na zasneženú cestnú komunikáciu pri obci...
Dopravná nehoda v katastri obce Trhová Hradská...
+27Predajca časopisu Nota bene v kolóne áut na...

Najdôležitejšie udalosti

  • Výdatné sneženie v stredu večer a v noci na štvrtok spôsobilo komplikácie
  • Miestami napadlo až 40 cm snehu, väčšinou 10 až 20 cm
  • Najhoršia situácia je na západe a strede Slovenska
  • Výstraha 2. stupňa pred snežením platila do 15:00
  • V Nitre či Bratislave meškala MHD aj viac ako hodinu
  • Na vjazde do hlavného mesta sa vodiči zdržali aj tri hodiny
  • Pre padajúci ľad uzavreli do 16:30 v Bratislave Most SNP
  • Hasiči na celom Slovensku zasahovali 150-krát
  • Prerušené dodávky elektriny boli v B. Bystrici či na západe
  • Na horských prechodoch Šturec, Makov, Donovaly či Vernár mali problémy nielen kamióny
  • Výrazne sa zhoršila aj lavínová situácia

Horský priechod Vernár je už prejazdný, cestárov ešte čaká dlhá noc

Situácia v podtatranskej oblasti, čo sa týka sneženia, sa ustálila. Od 17:00 je už pre všetku dopravu prejazdný aj horský priechod Vernár (okr. Poprad), pre skrížený kamión bol od ranných hodín uzavretý pre nákladnú dopravu. Cestárov v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča však čaká ešte dlhá noc. „Momentálne je poveternostná situácia bez zrážok, naši vodiči však pokračujú nepretržite v pluhovaní a posýpaní ciest, sťahujeme z nich kašovitý sneh, aby sa z neho pri nočných mínusových teplotách nevytvorili zľadovatené koľaje, a rozširujeme jazdné pruhy,“ opísal situáciu pre agentúru SITA Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) pre oblasť Poprad.

Zjazdné sú aj cesty v okrese Stará Ľubovňa, cestári však neodporúčajú jazdu nákladným vozidlám oblasťou Spišská Magura, informoval SITA dispečer SÚC PSK pre oblasť Stará Ľubovňa Miroslav Rožek.

Donovaly už aj bez reťazí

Horský prechod Donovaly je už prejazdný pre osobné vozidlá aj bez použitia snehových reťazí. Informuje o tom Polícia SR na facebooku.

Horský priechod Donovaly krátko pred 08:00 hodinou uzatvorili pre všetky motorové vozidlá, osobné motorové vozidlá majú momentálne prejazd povolený len s použitím snehových reťazí.

Horský prechod Šturec je uzatvorený pre nákladnú dopravu a cez Čertovicu premávku usmerňuje polícia a priebežne púšťajú všetky motorové vozidlá.

Most SNP je prejazdný

Bratislavský Most SNP po popoludňajšej uzávere pre autobusovú dopravu o 16:30 sprejazdnili. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. Všetky autobusové linky, ktoré jazdia cez most, odkláňali. Dotklo sa to liniek 50, 59, 80, 83, 84, 88, 91, 93, 94, 184, 191 a 901.

Ako agentúru SITA informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff, most uzatvorili pre nahromadený ľad a sneh na streche reštaurácie na moste. Dopravu v uvedenom úseku usmerňovali hliadky dopravnej polície.

Autobusy meškali aj tri hodiny

Problém dodržať cestovný poriadok mali aj prímestské linky spoločnosti Slovak Lines. „Meškania zaznamenali autobusy zo všetkých smerov do Bratislavy. Na väčšine trás dosahovali až dve hodiny. Najhoršia situácia bola v smere od Šamorína, kde nám autobusy meškali aj viac ako tri hodiny,“ spresnila hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. Vynechaných bolo sedem spojov.

Príčinou boli neupravené cesty, vzniknuté zápchy, ale aj zapadnuté autobusy. „Na niektorých úsekoch boli cesty celkom neprejazdné. Viaceré spoje museli ísť obchádzkovými trasami, prípadne vynechať niektorú zastávku, nakoľko sa k nej nebolo možné dostať,“ podotkla Vozárová.

V okolí Modry ráno zapadli do snehu štyri autobusy, ktoré bolo potrebné vytiahnuť technikou, neskôr ďalšie dva. „Po vytiahnutí pokračovali autobusy po svojich trasách, ale s výraznými meškaniami,“ priblížila hovorkyňa Slovak Lines. Spoje medzi Bratislavou a Rakúskom žiadne problémy nemali. „Za hranicami boli cesty odpratané a zjazdné,“ dodala.

Tisícky domácností sú bez elektriny

K výrazným výpadkom elektrickej energie dochádza od piatej rána na území Banskobystrického kraja v dôsledku nepriaznivého počasia, najmä mokrého snehu.

Počet domácností bez prúdu sa stále mení, pričom o 15:30 Stredoslovenská energetika evidovala zhruba 30-tisíc domácností bez prúdu. „V tejto chvíli je v teréne zhruba 170 pracovníkov údržby, ktorí sa snažia situáciu znormalizovať v čo najkratšom čase,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Situáciu stále komplikujú najmä neprejazdné cesty a rozmočený terén. Elektrikári sa preto k viacerým poruchám dostávajú len veľmi ťažko. Mnohé z nich je pritom potrebné lokalizovať priamo v teréne. Niekedy aj na niekoľkokilome­trovom úseku na ťažko dostupných miestach. Distribučná spoločnosť požiadala o pomoc aj policajný zbor, ktorý im v rámci možností vytvára koridory na ťažko prejazdných cestách.

Stredoslovenská energetika evidovala na strednom Slovensku o 12:00 bez prúdu zhruba 38-tisíc domácností, pričom najkritickejšia situácia je od rána v okolí Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty, Banskej Bystrice, Žiliny a aj Liptovského Mikuláša.

Najkritickejšia situácia je v okolí Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty, Banskej Bystrice a Žiliny, pričom je pravdepodobné, že počet porúch bude ešte narastať.

Na západnom Slovensku sneženie komplikuje aj dodávky elektriny. Kalamitný stav bol vyhlásený pre oblasti Bratislava, Nitra, Trenčín, Partizánske, Levice a Nové Zámky. Bez elektriny bolo okolo poludnia približne 9 000 odberných miest, informovala hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

Vážna nehoda pri Krupine

Počasie v Banskobystrickom kraji poriadne potrápilo aj vodičov. Policajti mali dopoludnia nahlásených osem dopravných nehôd a 23 škodových udalostí, najviac v okrese Banská Bystrica. Zaobišli sa však bez zranení a väčších materiálnych škôd.

Vážna nehoda sa stala v stredu v noci neďaleko Krupiny. Ako agentúru SITA informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, 21-ročná vodička na Fiate Panda neprispôsobila rýchlosť, na zasneženej ceste dostala šmyk, prešla do protismeru a zrazila sa s nákladným vozidlom. Vodička utrpela stredne ťažké zranenia, jej 20-ročná spolujazdkyňa je ťažko zranená. Vodičom alkohol nezistili. Škody na autách odhadli na osemtisíc eur.

Dopravná nehoda v katastri obce Trhová Hradská... Foto: SITA, Prezídium HaZZ
HASIčI: Dopravná nehoda Dopravná nehoda v katastri obce Trhová Hradská v okrese Dunajská Streda, kde sa pre nános snehu na ceste zrazil kamión s osobným autom.

Sneh výrazne komplikuje verejnú dopravu aj v Bratislave

Pre sneženie dispečing Dopravného podniku Bratislava (DPB) ráno evidoval problém trolejbusovej dopravy na bratislavskej Kolibe a pre spadnutý strom na trolejové vedenie aj na Kramároch. Vo svojom rannom stanovisku to pre agentúru SITA uvádza DPB. V ostatných častiach mesta mestská hromadná doprava (MHD) premávala s meškaniami od tridsať do šesťdesiat minút.

Dopravný podnik predpoludním na svojej oficiálnej webovej stránke informoval, že premávku verejnej dopravy na Kolibe i na Kramároch už obnovili.

Adriana Volfová spomenula, že zamestnanci podniku sú v pohotovosti, v teréne čistia zastávky, trate a obratiská MHD. Hovorca bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger dnes ráno povedal, že technika je v teréne na území mestskej časti od stredajšieho večera od približne 19:00. O niektoré cesty v meste sa stará magistrát, ďalšie majú na starosti bratislavské mestské časti.

Hovorca bratislavskej Karlovej Vsi Bratislav Heldes informoval, že samospráva pre túto zimu okrem tradičnej soli nakúpila aj 90 ton ekologickej soli. „Podnik Verejnoprospešné služby Karlova Ves prioritne udržiava chodníky a námestia. Ekologickou soľou posýpa komunikácie, ktoré má vo svojej správe,“ poznamenala starostka Dana Čahojová.

Ekologická soľ obsahuje chlorid horečnatý, ktorý je účinnejší v boji so snehom a ľadom. Soliť tak stačí menej, no dosiahne rovnaký efekt. Zimnú pohotovosť v Karlovej Vsi zabezpečuje vlastná organizácia. „V teréne je aktuálne šesť vozidiel zimnej údržby a 22 pracovníkov. Karlova Ves zabezpečuje zimnú údržbu na cestách III. a IV. triedy, stará sa o čistotu chodníkov a schodov. Odhŕňanie snehu na cestách I. a II. triedy je v kompetencii hlavného mesta,“ vysvetlil Heldes.

Sneženie ovplyvňuje aj odvoz odpadu

Bratislavská mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začne so zriaďovaním zimných stanovíšť v piatok 1. decembra, pôvodne však uvažovali o 22. decembri. „Pre aktuálne poveternostné podmienky a sneženie v Bratislave majú zberné vozidlá mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu problém dostať sa najmä do ťažko dostupných a svahovitých lokalít v rámci Bratislavy,“ informovala dnes agentúru SITA hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.

Zimné stanovištia pre zberné nádoby na zmesový komunálny odpad budú v lokalitách, ktoré sú charakteristické veľmi úzkymi a ťažko prejazdnými cestami. Na zimných stanovištiach umiestnia dve 1 100-litrové čierne zberné nádoby na zmesový komunálny odpad. Kompletný zoznam zimných stanovíšť bude na webovej stránke www.olo.sk.

Hlavné mesto SR Bratislava vyhlásilo zimnú pohotovosť v stredu. „Počas zimnej sezóny bude v pohotovosti 43 sypačov, 11 multikár, jedna snehová fréza a 88 ručných pracovníkov,“ spomenula hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislavy Zuzana Onufer. Magistrát zabezpečuje zimnú údržbu na miestnych komunikáciách I. a II. triedy a na nadjazdoch na štátnych cestách v celkovej dĺžke 449 km. Stará sa aj o námestia, verejné priestranstvá, chodníky, lávky a mosty vo výmere 357 643 metrov štvorcových i o 257 zastávok MHD s rozlohou 29 991 metrov štvorcových. Priechodov pre chodcov majú na starosti 1 481.

V Nitre autobusy meškajú aj hodinu alebo nejdú

Husté sneženie spôsobuje od stredy večera problémy v mestskej autobusovej doprave v Nitre. Pre zasnežené cesty a zastávky je premávka pomalšia, pričom niektoré spoje meškajú aj hodinu, iné nejdú vôbec. „Niektoré spoje alebo ich časti nešli pre veľké meškanie vozidla, nezjazdný úsek trasy alebo zapadnutie autobusu,“ informoval dopravný podnik Arriva Nitra.

Pre zapadnuté kamióny na Cabajskej ulici je výrazne obmedzená doprava v celej oblasti, polícia odkláňa premávku z tejto ulice. Linky 2, 4, 10, 22 a 26, ktoré neuviazli v kolónach, premávajú s meškaním a obchádzkami. Linka 32 jazdí len v úseku Gorazdova – Kmeťova a späť. Na úseku Kmeťova – Viničky MHD autobus vôbec nepremáva, rovnako nejde ani linka 11 do Párovských Hájov.

Autobusy nejdú ani po Chmeľovej doline na Zobore, linka 1 premáva po Kláštorskej ulici. Aj v rámci prímestskej dopravy sú veľké meškania presahujúce 60 minút. Meškajú najmä linky Topoľčany – Piešťany, Zlaté Moravce – Jedľové Kostoľany a všetky linky z Nitry prechádzajúce cez Cabaj-Čápor alebo Veľký Lapáš.

Ako informoval vedúci strediska Nitra Regionálnej správy a údržby ciest Nitra, a.s. Ľubor Andrášik, cesty v okrese Nitra sú zjazdné, i keď s problémami. Mokrý sneh padá od stredy zhruba od 17:00. „Celú noc sa jazdilo a posýpalo, problémy priebežne odstraňujeme,“ povedal Andrášik. Vodiči musia prispôsobiť svoju jazdu a rýchlosť povahe vozovky.

Nitra: Na cesty popadali stromy, pribudli aj nehody

Husté sneženie spôsobuje problémy na cestách celého Nitrianskeho kraja. Hasiči mali od večera 22 výjazdov k spadnutým stromom a k deviatim dopravným nehodám. Ako informoval nitriansky krajský hovorca hasičov Michal Varga, najhoršia situácia je v okresoch Nitra, Levice a Zlaté Moravce.

V Nitrianskom okrese bolo šesť nehôd a sedem spadnutých stromov. V mestskej časti Nitry Krškany spadol strom na kamión. Pre zapadnuté kamióny na Cabajskej ulici je výrazne obmedzená doprava v celej oblasti, polícia odkláňa premávku z tejto ulice. Kamión sa skrížil aj pri Lapáši v smere na Vráble.

Stredajšie sneženie skomplikovalo situáciu na... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
sneh, cesta, počasie Stredajšie sneženie skomplikovalo situáciu na mnohých slovenských cestách.

Podľa informácií zo Strediska mestských služieb na nitrianskej radnici sú cesty v správe mesta zjazdné. V Nitre spadli stromy na uliciach Kmeťova, Ďurčanského, Kráľovská cesta a Bellova, postupne ich odstraňujú. Veľké problémy sú v mestskej autobusovej doprave, niektoré spoje meškajú aj hodinu, iné nejdú vôbec, potvrdil dopravný podnik Arriva Nitra.

Hasiči v pohotovosti

Najvýdatnejšie snehové zrážky sú od stredy večera po dnes na strednom Slovensku. Polícia uzavrela priechod Šturec pre dopravu nad 10 metrov pre nepriaznivé počasie. Úplne uzavretá je cesta I/65 cez Kremnické Bane.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné a prejazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku diaľnice D1 Bratislava – Senec a rýchlostných ciest R1 Trnava – Nitra, R1A Lehota – Nitra, R1 Tekovské Nemce – Žiar nad Hronom, R2 Lovčica-Trubín – Žiar nad Hronom a R3 Horná Štubňa, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého snehu hr. do 3 cm, informuje Stella centrum na svojom webe.

Situácia pod Tatrami

Cestárom sa okolo 12:00 podarilo sprejazdniť cestu medzi Popradom a obcou Spišské Bystré (III/3075), uzatvorená bola pre skrížený kamión asi od 10:00. „Tvorili sa tam kolóny, cestu preto nebolo možné udržiavať, museli sme počkať až do odstránenia tejto udalosti,“ uviedol Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad.

Naďalej je pre vozidlá nad 10 metrov uzavretý horský priechod Vernár (okr. Poprad), podľa internetovej stránky zjazdnost.sk sa tam nachádza štyri až päť centimetov čerstvého snehu.

Hasiči dnes v dopoludňajších hodinách zasahovali aj pri troch nehodách v Poprade v smere na Rožňavu, vo Veľkej Lomnici a Spišskom Štvrtku, informovali z operačného strediska Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je na východnom Slovensku prevažne suchý až mokrý, na ostatnom území prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do piatich centimetrov, v okrese Topoľčany päť až desať centimetrov.

Cesta do Demänovskej Doliny je uzavretá

V Žilinskom kraji hlásia neprejazdnú cestu II/584 v Jasnej, miestnej časti Demänovskej Doliny (okres Liptovský Mikuláš). Na ceste druhej triedy v obci Moškovec (okres Turčianskej teplice) sa zas šmýkajú kamióny. „V Kolároviciach sa vyťahuje skrížený poľský kamión,“ informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Desiatky hasičov zasahujú v súvislosti so snehovou kalamitou už od stredajšieho večera najmä v západnej polovici Slovenska. Najviac výjazdov mali najmä v Banskobystrickom kraji. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ, momentálne majú najviac práce hasiči v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. Najčastejšie zasahujú pri dopravných nehodách a popadaných stromoch, ktoré blokujú vozovku. Dnes v noci vykonali hasiči približne 60 výjazdov v súvislosti so snehovou kalamitou.

Na severe pokojná situácia

Podľa trnavskej policajnej hovorkyne Martiny Kredatusovej sa šmýkalo aj na horskom priechode Biela hora, no dopoludnia už bol úsek prejazdný aj pre kamióny. Počasie spôsobovalo aj nehody na cestách. Na diaľnici D1 vyšiel ráno kamión mimo cesty a premávka bola obmedzená.

Cesty v Trnavskom kraji sú po niekoľkohodinovom snežení prevažne mokré, miestami s menšou vrstvou kašovitého snehu. Situácia na cestách je podľa hovorkyne Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja Martiny Machata stabilizovaná.

"Čo sa týka zjazdnosti ciest, neevidujeme žiadne sťažnosti. Sme predzásobení chemickým aj inertným posypovým materiálom. Na výkon zimnej údržby máme pripravené vlastné sypače s predsadenými radlicami, traktory s vlečnými radlicami, snehové frézy aj nakladače,“ informovala agentúru SITA Machata.

Cestári v Trnavskom samosprávnom kraji v zimnom období zabezpečujú zjazdnosť približne 1 600 kilometrov ciest II. a III. triedy a na objednávku Slovenskej správy ciest sa starajú aj o približne 260 kilometrov ciest I. triedy.

Pomerne pokojná situácia bola na cestách na severe Slovenska. V oblasti Kysúc dopoludnia poletoval sneh, podobne ako v Žiline. Snežilo v oblasti Strečna, ale cesty boli zjazdné. Mesto Bratislava v stredu vyhlásilo zimnú pohotovosť. Hovorkyňa hlavného mesta SR Zuzana Onufer povedala, že prvý posyp robili v stredu ráno o 5.30 h na Kolibe.

Cez víkend sa sneh udrží

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško hovorí, že sneh k nám priniesla rozsiahla oblasť nízkeho tlaku, ktorá je nad Európou. Na Slovensko sa dostala od Talianska cez Chorvátsko a Maďarsko a spôsobila výdatnú oblačnosť. „Vzhľadom na súčasné teplotné podmienky sa oblačnosť na väčšine Slovenska prejavila vo forme sneženia, len na juhovýchode našej krajiny v podobe dažďa,“ zdôraznil Faško.

Faško upozorňuje, že najkritickejšia situácia v súvislosti so snežením mala prísť v noci zo stredy na štvrtok a v priebehu štvrtkového dopoludnia. Potom by malo sneženie ustať. V najbližších dňoch sa snehová pokrývka udrží a v piatok, ale aj v sobotu ráno sa čakajú na niektorých miestach mrazy pod mínus 10 stupňov. Mínusové teploty sa môžu udržať aj cez deň.

„Vzhľadom na výraznú nestabilitu počasia v ostatnom období možno očakávať, že v nížinách sa sneh v ďalších dňoch ešte roztopí a zima so snežením, ktorá dorazila v stredu, ešte nebude mať kontinuálny, teda súvislý charakter,“ dodal Faško.

Na horách sa lavínové nebezpečenstvo zvyšuje

Na horách bolo dnes ráno zamračené so silným snežením. Teploty sa pohybovali od –11 do –2°C. Na hrebeňoch fúkal prevažne južný a juhozápadný vietor do 17 m/s. Počasie sa výrazne zmenilo, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Zamračilo sa a celý deň by malo silno snežiť. Na mnohých miestach bol povrch snehu vyfúkaný na tvrdý ľadový podklad. Nový sneh je vplyvom južného prúdenia prefúkaný na severnú stranu pohorí.

Lavínová situácia sa začala dnes výrazne meniť. Pribúda väčšie množstvo nového snehu, najmä na južnej strane Nízkych Tatier, Veľkej a Malej Fatry, kde hrozí 2. až 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá 2. stupeň. Sneží väčšinou na veľmi tvrdý podklad. Lavíny sa môžu spustiť na strmých svahoch pri malom dodatočnom zaťažení. Fúka vietor južných smerov, sneh sa ukladá do severných žľabov s možnosťou vytvorenia nebezpečných snehových vankúšov, prevejov a dosiek. Na severných stranách pohorí je teda lavínové nebezpečenstvo vyššie. Popoludní sa situácia so snežením môže zhoršovať.

Lavínové nebezpečenstvo so snežením má stúpajúcu tendenciu.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #SHMÚ #sneženie #dopravná situácia #Pavol Faško #dopravné zápchy #výstrahy #dopravné nehody