Podľa OĽaNO si Fico nevie zabezpečiť poriadok vo vlastnej strane

Igor Matovič požiadal premiéra Fica, aby dodržal slovo a ak do konca roka nebudú platy zmrazené, nech spojí hlasovanie o nich s hlasovaním o vyslovení nedôvery súčasnej vláde.

29.11.2017 16:40 , aktualizované: 17:20
debata (25)

Táto vláda je vláda škandálov, neschopná a nestabilná. Povedala poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová pred novinármi s tým, že výhodou zlepenca je, že aspoň drží pokope. „Táto vláda nedrží ani pokope,“ povedala.

Fico vydiera svojich partnerov

Pripomenula, že v lete pre eurofondy vypukla vládna kríza a teraz si premiér Robert Fico nevie zabezpečiť poriadok pri tak jednoduchom zákone o zmrazovaní platov. „Je neakceptovateľné, aby preto spôsobil nestabilitu v krajine a vydieral svojich koaličných partnerov. Ak nevie spravovať túto krajinu, nech to nechá tak. Slovensko si takúto vládu nezaslúži,“ povedala Remišová.

Líder OĽaNO Igor Matovič na tlačovej besede požiadal Fica, aby tentokrát dodržal slovo a ak do konca roka nebudú platy zmrazené, nech spojí toto hlasovanie s hlasovaním o vyslovení nedôvery súčasnej vláde. „Vyhrážať sa pádom vlády v takejto situácií znamená, že už nemá iné nástroje,“ dodal. Zároveň pripomenul, že OĽaNO je dlhodobo za zmrazovanie platov.

Grendel: Fico, Danko a Bugár sa opäť dohodnú a „sklopia uši“

Podľa poslanca NR SR Jána Budaja (OĽaNO) sledujeme krízu vo vládnej koalícií. „To, že vláda arogantne predhodila pred poslancov to, čo už dávno mala mať hotové, je nehoráznosť a poslanci prefackovávajú Roberta Fica a vracajú mu to,“ uviedol. Podľa neho tému, ako je zmrazovanie platov, treba prediskutovať aj s opozíciou a komunikovať s verejnosťou. Kríza je podľa poslanca krízou vnútornej dôvery koaličných poslancov. Zároveň je presvedčený, že hlasovanie o zmrazovaní platov do konca roka nebude.

Vláda nie je podľa poslanca Gábora Grendela ani silnou a ani stabilnou. Podľa neho sa lídri rovnako ako pri kauze s eurofondmi na ministerstve školstva, či pri odvolávaní ministra práce Jána Richtera opäť dohodnú a „sklopia uši, lebo eurofondy a iné záujmy sú silnejšie ako princípy, o ktorých sa tvária, že sa hádajú.“.

SaS: Fico si mýli parlamentnú demokraciu s diktatúrou

Predseda vlády Robert Fico podľa strany SaS poslancov vydiera. „Vláda vzišla z vôle Národnej rady SR, a nie z vôle Roberta Fica. Je mimo akýchkoľvek pravidiel politickej kultúry, ak k hlasovaniu vo veci týkajúcej sa výlučne parlamentu núti poslancov tým, že sa im vyhráža pádom vlády," vyhlásili v stanovisku.

Nie sú podľa nich splnené podmienky, ktoré umožňujú skrátenie legislatívneho konania v prípade zmrazovania platov ústavných činiteľov a je teda v rozpore so zákonom. „Verejnosť má tak v Robertovi Ficovi politika, ktorý zaslepený populizmom a najmä strachom z poklesu voličskej priazne opakovane šliape po právnom štáte i svojom právnickom titule." Strana SaS vyzýva koaličných poslancov, aby toto konanie Robertovi Ficovi zatrhli.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #OĽaNO #zmrazovanie platov #Igor Matovič #Veronika Remišová