Sporný pesticíd glyfosát zostane na trhu ešte päť rokov

Slovensko spoločne s ďalšími 17 členskými krajinami Európskej únie ignorovalo hlasy vyše milióna ľudí. V pondelok pomohlo odsúhlasiť predĺženie licencie pre herbicíd glyfosát o ďalších päť rokov. Táto látka vyvoláva mnohé otázniky a farmári sa jej držia zubami-nechtami, faktom však je, že ju Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila na zoznam karcinogénov.

29.11.2017 16:54
debata (23)

Glyfosát je súčasťou prípravkov proti burine. Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a Európskej chemickej agentúry je neškodný, ale Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá spadá pod WHO, varuje, že môže spôsobovať rakovinu. Aj z tohto dôvodu podpísalo petíciu za jeho okamžitý zákaz viac ako 1,3 milióna ľudí naprieč celou úniou. Riaditeľka Greeenpeace EÚ pre potravinársku politiku Franziska Achterbergová vyhlásila, že „glyfosát je azbest našej generácie“.

Licencia na používanie tohto herbicídu mala skončiť 15. decembra 2017. Po pondelkovej diskusii tzv. zmierovacieho výboru rozhodli zástupcovia členských krajín o jej predĺžení do roku 2022. Za bolo 18 štátov, deväť bolo proti a Portugalsko sa zdržalo.

„Slovenská republika sa priklonila k návrhu Európskej komisie, s cieľom, aby sa v čo najkratšom čase našli alternatívne riešenia. Európske štandardy v oblasti pesticídov patria medzi najprepracova­nejšie, a preto regulácia pesticídov v EÚ patrí medzi najprísnejšie regulácie látok a ich zmesí,“ reagoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík.

Hlasovanie otriaslo ochranármi aj nemeckou politickou scénou

Výsledný verdikt nepotešil farmárov ani ochranárov. Poľnohospodári čakali, že herbicíd zostane na trhu dlhšie. „Licencia mala byť predĺžená na 15 rokov. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín aj Európska chemická agentúra vyhodnotili glyfosát ako nerizikový. Je nevyhnutné uživiť rastúcu populáciu so spoľahlivými dodávkami potravín za prijateľné ceny,“ tvrdí Pekka Pesonen, generálny tajomník organizácie COPA-COGECA, ktorá na európskej úrovni zastupuje záujmy farmárov.

Katarína Juríková zo slovenskej pobočky Greenpeace neskrývala sklamanie tiež z toho, ako hlasovalo Slovensko. „Členské štáty nepočúvali hlasy viac ako milióna ľudí, ktorí požadovali okamžitý zákaz glyfosátu. Aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môže táto látka spôsobovať zdravotné problémy a otázna je aj transparentnosť celého procesu predĺženia licencia,“ naznačila pochybnosti Juríková.

Rozhodnutie zmierovacieho výboru vyvolalo v Nemecku politickú búrku. Šéf sociálnych demokratov Martin Schulz (SPD) hovorí o nedôvere jeho strany voči únii CDU/CSU. Nemecký minister pôdohospodárstva Christian Schmidt (CSU) totiž hlasoval za predĺženie licencie, hoci v dosluhujúcej koalícii CDU/CSU – SPD na tom nebola zhoda. Podľa SPD sa mal zdržať. Ministra skritizovala aj kancelárka Angela Merkelová.

Vo Francúzsku a v Belgicku sa zvyšky glyfosátu našli v niektorých cereáliách či strukovinách. Europoslanci v októbri schválili nezáväznú rezolúciu, ktorou žiadajú jeho úplný zákaz do konca roka 2022.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #WHO #glyfosát