Horský: Fico má dvojnásobný dôvod ako Radičová na hlasovanie o dôvere

Platy poslancov sú zmrazené od roku 2011, nie však platy sudcov a prokurátorov. Horúco v tejto záležitosti môže byť aj preto, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár tento rok v marci napadol zmrazenie platov ústavných činiteľov na Ústavnom súde.

30.11.2017 11:00
debata (131)

Podľa Čižnára ekonomický rast v posledných rokoch a každoročné zvýšenie priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve neodôvodňujú prijatie úsporných opatrení.

„Takéto opatrenia sa prijímajú v čase ekonomickej krízy. Navyše ich dosah na štátny rozpočet je zanedbateľný. Namietam ústavnosť napadnutej právnej úpravy vo vzťahu k všetkým ústavným činiteľom a štátnym zamestnancom, ktorí sú dotknutí predmetnou právnou úpravou. Takúto právnu úpravu považujem za neprípustný zásah do ústavne garantovaného princípu právneho štátu,“ napísal v podaní Čižnár.

Viacerí poslanci očakávajú, že Ústavný súd by mohol podaniu generálneho prokurátora vyhovieť. „Ak Ústavný súd uzná, že zmrazovanie platov je protiústavné, tak Národná rada bude musieť spätne doplatiť poslancom tú čiastku, o ktorú boli platy zmrazené,“ povedal Pravde Hrnčiar. Nie je vraj vylúčené, že o doplatenie môžu žiadať aj poslanci, ktorí boli v parlamente v minulom volebnom období.

Horský: Premiér konal ako sociálny demokrat

Politológ Michal Horský hovorí, že ak si majú tisíce zamestnancov verejného sektora polepšiť o niekoľko desiatok eur, tak je podľa neho logické, že premiérovi ako sociálnemu demokratovi sa zdá byť nespravodlivé, aby si politické elity polepšili plat o 1 000 eur.

„Ak premiérka Iveta Radičová hlasovanie o parciálnej zahraničnopoli­tickej ekonomickej otázke o eurovale postavila ako vec dôvery vláde, tak Robert Fico má dvojnásobný dôvod sa v tomto prípade zachovať rovnako. Aj koaliční poslanci by si mali zvážiť dôsledky svojho budúceho rozhodnutia a zodpovednosť za sociálnu klímu v krajine,“ mienil politológ.

Ako sa určuje plat poslanca

V súčasnosti sa určuje plat poslanca vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca za predchádzajúci kalendárny rok. Aj keď priemerná nominálna mesačná mzda roky rastie, na príjme poslancov sa neprejavila. Vlani bola jej výška 912 eur. Aká bude za tento rok, ešte nie je známe, ale v druhom kvartáli tohto roka dosiahla 944 eur.

Ako sú dnes odmeňovaní ústavní činitelia
Ústavný činiteľ základný plat paušálne náhrady spolu
prezident 7 844 1 327 9 171
premiér 3 779 1 076 4 855
minister 2 895 876 3 771
poslanec (trvalý pobyt v Bratislavskom kraji) 1 961 1 385 3 346
poslanec (trvalý pobyt mimo Bratislavského kraja) 1 961 1 615 3 576

(Pozn. mesačne v hrubom v eurách)

Poslanci Národnej rady SR v utorok hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Návrh na zmrazenie platov predložil premiér Robert Fico na rokovanie vlády 15. novembra. Účelom navrhovaného zákona je ponechať platy poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv a ďalších vybraných subjektov na úrovni roku 2017. Po tom, ako poslanci zmrazovanie platov neodhlasovali, premiér vyhlásil, že očakáva v parlamente zmenu tohto rozhodnutia. V opačnom prípade bude iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #Michal Horský #zmrazovanie platov #Jaroslav Čižnár #platy ústavných činiteľov