Danko k platom: Keď dostanem čo i len cent navyše, pôjde na charitu

Predseda parlamentu Andrej Danko je proti akémukoľvek nesystémovému narastaniu miezd ústavných činiteľov a rôznym anomáliám odmeňovania vo verejnej a štátnej sfére. Ako zdôraznil na tlačovej besede, v prípade problému rozmrazenia platov ústavných činiteľov treba, aby najprv vychladli emócie a potom treba hľadať riešenie. Podľa Danka by ešte na prebiehajúcej schôdzi parlamentu mohlo byť prijaté riešenie cez teraz otvorené zákony. Vláda si však musí splniť domácu úlohu a pripraviť zákon, aby túto otázku vyriešila systémovo.

30.11.2017 11:11 , aktualizované: 12:15
Andrej Danko, SNS, Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko.
debata (20)

Andrej Danko uviedol, že stojí na strane svojho podpredsedu Antona Hrnka (SNS), ktorý sa podľa neho stáva symbolom boja za zvýšenie platov a jeho výroky sú vytrhávané z kontextu, hoci pripravil legislatívne riešenie, ktoré by si mohlo osvojiť aj ministerstvo financií. „Za päť-šesť rokov neprišla žiadna iniciatíva z dielne ministerstva financií, preto aj SNS vypracovala samostatný návrh zákona,“ povedal predseda národniarov a dodal, že vláda mala celý rok na to, aby pripravila návrh, ktorý by vyriešil „šialenstvá odmien“ v štátnych podnikoch, zodpovednosť štátnych úradníkov a odstránil by anomálie v príjmoch ústavných činiteľov. Problematické je totiž podľa predsedu SNS aj to, že nominanti štátnych spoločností nezodpovedajú a neručia za svoje rozhodnutia a popri tom rozdávajú rôzne odmeny advokátskym kanceláriám a potom odchádzajú so zlatými padákmi.

Danko tiež upozornil na „obrovské rozdiely“ v platoch najvyšších ústavných činiteľov a pripomenul, že prezident má 2,5-krát vyšší príjem než on ako predseda parlamentu. V návrhu zákona by mali byť podľa Danka tiež pomenované výhody, vrátane využívania áut, domov či lietadiel. „Mojou ambíciou je, aby aj tí, čo sa budú o verejnú funkciu uchádzať v roku 2020, vedeli, do čoho idú,“ povedal predseda SNS a dodal, že tento problém je 26-ročným dedičstvom. Iniciatívu na zavedenie systémového odmeňovania podľa Danka privítal aj prezident Andrej Kiska, s ktorým predseda parlamentu volal krátko pred tlačovou besedou. Danko uviedol, že sa tiež rozprával s predsedom vlády Robertom Ficom a vyzval ho k rozvahe, pretože zmrazovanie platov nepovažuje za problém, ktorý by sa nedal vyriešiť.

Národniari chcú podľa Danka dosiahnuť zmrazovanie platov do konca roka, čo by znamenalo, že by tento návrh museli pridať k inému návrhu zákona. Danko tvrdí, že ani to však nebude možné bez pomoci opozície. „Nemôžete stále chcieť od koalície zodpovedné pristúpenie k tomu, zatiaľ sa bude opozícia tešiť. Problém vznikol preto, že neprišlo k dohode koalície a opozície, pretože aj opozícia si mohla osvojiť návrh pána Hrnka,“ povedal Danko a dodal, že viacerí koaliční poslanci už majú dosť alibizmu opozície. Danko doplnil, že za komplexné riešenie, ktorým by bolo vytvorenie nového zákona, je aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Ak by platy napokon zmrazené neboli, chce Danko odovzdávať „každý cent navyše“ na charitu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zmrazovanie platov #Andrej Danko