Vlastníci bytov sa musia aj naďalej starať o chodníky, ktoré nevlastnia

Vlastníci bytov sa aj túto zimu musia starať o chodníky, ktoré nevlastnia. Ako uviedla riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anna Krajčiová, potrebná novela zákona, ktorá by to zmenila, je síce už v parlamente, ale jej platnosť sa bude týkať vlastníkov bytov a nehnuteľností až budúcu zimu. „Nateraz platí aktuálna právna úprava."

30.11.2017 12:35
sneh, zima, mráz, kalamita, sneženie, ľad,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (19)

Podľa zákona o cestných komunikáciách, nedostatky v schodnosti miestnych komunikácií určených výhradne pre chodcov vrátane priechodov pre chodcov, sú povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Iná je ale situácia pri chodníkoch priľahlých k nehnuteľnosti, ktorá hraničí s cestou alebo miestnou komunikáciou. Cestný zákon ukladá povinnosť starať sa o údržbu takýchto chodníkov paradoxne nie vlastníkovi chodníka, ale vlastníkom, správcom alebo užívateľom priľahlej nehnuteľnosti,“ upozornila Krajčiová.

Vlastníci, správcovia a užívatelia nehnuteľnosti podľa zákona zároveň aj zodpovedajú za škody, ktoré vznikli v dôsledku poľadovice alebo snehu na chodníku, ak bez prieťahov nezabezpečili ich odstránenie. „Podrobnejšie sú povinnosti pri údržbe chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam určené vo všeobecne záväzných nariadeniach jednotlivých miest a obcí, ktoré upravujú napríklad čas, do ktorého musí byť chodník vyčistený, šírku priechodnosti, druh posypového materiálu a podobne. Za nesplnenie týchto povinností hrozia vlastníkom, správcom a užívateľom priľahlých nehnuteľností okrem náhrady vzniknutej škody aj ďalšie sankcie,“ uviedla Krajčiová.

V Česku starý zákon už dávno novelizovali

Krajčiová verí, že toto je posledná zima platnosti súčasnej podoby zákona. „Združenie bytového hospodárstva už dlhodobo navrhuje zmeniť toto ustanovenie zákona, ktoré pochádza ešte z 80. rokov minulého storočia. V Českej republike prišlo k zmene v roku 2009. Zimná údržba priľahlých chodníkov, ktoré sú spravidla vo vlastníctve miest a obcí, jednak odčerpávala finančné prostriedky z fondu opráv a údržby bytového domu, ktoré sú prioritne určené na prevádzku, údržbu a rekonštrukciu spoločných častí a zariadení domu a nie na nákup posypového materiálu, lopát a odhŕňačov,“ zdôraznila Krajčiová. Navyše podľa nej nie každý vlastník bytu je zo zdravotných, pracovných alebo rodinných dôvodov schopný bez prieťahov zobrať lopatu a postarať sa o odpratanie snehu.

Každý vlastník bytu by mal podľa Krajčiovej vedieť, akým spôsobom je v danom bytovom dome zimná údržba zabezpečovaná a kto za ňu zodpovedá. „Ani pri maximálnom úsilí však nie je možné zabrániť v plnom rozsahu vzniku prípadných škôd alebo úrazov v spojitosti so snehom a ľadom,“ povedala s tým, že počasie sa môže zmeniť veľmi rýchlo a náhly odmäk, alebo naopak zamrznutie roztopeného snehu, či mrznúce mrholenie môže spôsobiť aj majiteľom bytov nemalé starosti.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #zima #poľadovica #Združenia bytového hospodárstva na Slovensku