Bos sýkorovcov Kýbel s kamarátmi opäť dostali doživotie

Tri tresty odňatia slobody na doživotie uložil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici v novom procese so skupinou podsvetia sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa zvaného Kýbel.

30.11.2017 15:04
debata (8)

Doživotie a trest prepadnutia majetku dostal Kýbel a jeho kamaráti Ivan Cupper zvaný Vincko a Jozef Roháč prezývaný Čapica. Ďalší obžalovaný Martin Bihári zvaný Rus podľa návrhu prokurátora dostal 23 rokov. U Alojza Kromku zvaného Lojzo Čistič senát uznal vinu, ale ďalší trest neuložil, pretože Čistič si už odpykáva doživotie za predchádzajúce trestné činy.

Rozsudok nie je právoplatný

Rovnaké tresty senát ukladal aj v marci minulého a v apríli tohto roku. Najvyšší súd však prípad zakaždým vrátil. Najnovší verdikt je rovnaký, aký v tejto veci vyhlásil senát 30. marca minulého a 20. apríla tohto roku. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry i obžalovaní, ktorí dostali doživotie. Martin Bihári a Alojz Kromka sa vyjadria v zákonnej lehote. Prokurátor zároveň vzniesol námietku zaujatosti voči odvolaciemu senátu Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina. Z doživotného trestu odňatia slobody sa „vykúpil“ Martin Bihári, ktorý patril v hierarchii k vyššie postaveným členom a usvedčuje nielen Kýbla, ale aj ďalších príslušníkov gangu.

Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami

Súd uznal „sýkorky“ vinnými zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z vrážd, všeobecného ohrozenia a iných trestných činov. Obžalovaní sa priamo alebo ako spolupáchatelia či účastníctvom podieľali na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku. Podľa svedkov Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou.

Prezývka Gestapák

Kýbel, pre svoju krutosť prezývaný v gangu aj Gestapák, bol na úteku od začiatku roku 2012. Prvý zatykač na neho vydali 24. júla 2012, postupne pribudli ďalšie. Na pojednávaní odmietol vypovedať, prečítal iba sedemstranovú písomnosť. V nej odmietol tvrdenia, že bol šéfom zločineckej skupiny a rozdelil teritóriá pôsobnosti jednotlivých skupín, keď sa mal ujať šéfovania skupiny po smrti Sýkoru. Tvrdil, že nikomu nedával peniaze za zločinné skutky. Ľudí zamestnával ako vodičov a personál vo svojich firmách. S vraždami Romana Deáka, bratov Diničovcov a ďalších konkurentov nemal nič spoločné. S bratislavským podnikateľom Marekom Trajterom, pôvodne žalovaným za objednávku Deákovej vraždy, na túto tému nikdy nerokoval a žiadne peniaze od neho nezobral, tvrdil.

Pojednávanie sa začalo v 2015

Hlavné pojednávanie so sýkorovcami sa začalo v januári 2015 v neprítom­nosti Róberta Lališa, Martina Biháriho a Jozefa Roháča. Proces mal vyvrcholiť 12. októbra 2015 záverečnými rečami. Tesne predtým však na Morave zadržali hľadaného Biháriho, zvaného Rus a o dva týždne v Nemecku Lališa. Tým sa proces predĺžil. Na pojednávaní nebol prítomný Roháč, ktorý je vo výkone trestu odňatia slobody na doživotie v Maďarsku za trestnú činnosť u našich južných susedov.

Pojednávanie sa uskutočnilo za sprísnených bezpečnostných opatrení v banskobystrickom Ústave na výkon väzby.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci #Kýbel