OĽaNO v piatok predloží návrh zákona na zmrazenie platov politikov

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v piatok predloží doslovné znenie návrhu zákona vlády na zmrazenie platov politikov ako pozmeňujúci návrh k zákonu o zdravotnej starostlivosti.

30.11.2017 16:27
debata (20)

Informoval o tom hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky. „Nevidíme žiadny dôvod, aby sme hlasovanie o zmrazení platov politikov zbytočne odsúvali na budúci týždeň a naďalej stresovali ľudí,“ uviedli poslanci hnutia vo svojom stanovisku a vyzvali poslancov Smeru, aby prejavili dobrú vôľu a zahlasovali už v piatok, ak to so zmrazením platov myslia naozaj vážne.

Koaliční poslanci v utorok neboli jednotní

„Naše hnutie opakovane predkladalo a bude predkladať návrhy na zmrazenie platov politikov dovtedy, dokedy budú politici Slovensko zadlžovať. Aj tento rok dlh, ktorý Ficov zlepenec spácha na úkor našich detí, bude približne jeden a pol miliardy eur,“ uviedlo OĽaNO v stanovisku a dodalo, že za tejto situácie si žiadny poslanec Smeru, Mostu-Híd či SNS „vyšší plat nezaslúži, keďže nevyužili svoje postavenie na zastavenie rozkrádania a zadlžovania Slovenska“. OĽaNO tvrdí, že to, ako vláda rieši túto situáciu, je len dôsledkom neschopnosti alebo priamo zlého úmyslu koalície. „Vláda už dvanásť mesiacov vie, že takýto problém máme a doteraz nevedela navrhnúť zmysluplné riešenie,“ konštatuje hnutie.

Poslanci NR SR v utorok hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Skrátené legislatívne konanie nepodporili ani všetci koaliční poslanci. Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci za Smer. Niektorí boli proti, niektorí sa zdržali hlasovania alebo nehlasovali. Za skrátené legislatívne konanie zo SNS bol len jej predseda Andrej Danko. Ostatní poslanci národniarov boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie z Mosta-Híd hlasoval predseda strany Béla Bugár a okrem neho aj traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej ĽSNS.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #zmrazovanie platov