Matovič predložil pozmeňujúci návrh na zmrazenie platov politikov

Predseda Hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič predložil pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti na zmrazenie platov politikov.

01.12.2017 08:04 , aktualizované: 14:29
sr sr, parlament, mečiarove amnestie, poslanci Foto: ,
Poslanci NR SR prerokujú sériu opozičných návrhov noviel zákonov.
debata (74)

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) vyhlásil, že je za novú právnu úpravu, aby sa nemuseli každý rok vystavovať nepríjemným situáciám. „Nikto mi nebude odkazovať, ako mám hlasovať,“ vyhlásil v reakcii na slová Igora Matoviča, ktorý povedal, že koaliční poslanci hlasujú „ako opičky“ podľa toho, čo im lídri koaličných strán nadiktujú. „Stláčate gombíčky ako cvičené opičky,“ vyhlásil Matovič. Podľa Hrnčiara, napriek slovám Matoviča, aj všetci poslanci OĽaNO sú za zvýšenie platov. Pavol Goga za Smer-SD povedal, že podľa kuloárnych informácií Matovič „nahulákal“ na poslancov klubu OĽaNO za hlasovanie o skrátenom legislatívnom konaní k zmrazovaniu platov.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) skritizoval Igora Matoviča. Na margo toho, že v utorok parlament odmietol návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o návrhu zákona, ktorým by sa opätovne zmrazili platy ústavných činiteľov, Dostál uviedol, že skrátené legislatívne konanie v situácii, keď neexistujú dôvody, ktoré preň stanovuje zákon o rokovacom poriadku NR SR, je protizákonné. „Rovnako protizákonné však je v druhom čítaní dopĺňať do návrhu zákona nové články, ktorými sa novelizujú zákony, ktoré obsahovo nesúvisia s prerokúvaným návrhom zákona,“ uviedol Dostál a podotkol, že zákon o rokovacom poriadku hovorí, že „pri prerokúvaní návrhu zákona nemožno podať návrh, ktorým sa mení alebo dopĺňa iný zákon, ktorý obsahovo nesúvisí s prerokúvaným návrhom zákona.“ Boris Kollár vyhlásil, že klub Sme rodina bude za návrh Matoviča hlasovať.

Téma zmrazovania platov odkrýva podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) charaktery každého z poslancov. „Na grémiu všetci s výnimkou ĽSNS vyjadrili, že zmrazovanie stratilo svoje opodstatnenie, že to bolo riešením v čase hospodárskej krízy. Na grémiu sme sa zhodli na tom, že všetci sme ochotní podporiť systémové riešenie, ktoré upraví výšku poslaneckého platu,“ uviedla.

Poslanci NR SR v utorok hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Skrátené legislatívne konanie nepodporili ani všetci koaliční poslanci.

Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci za Smer. Niektorí boli proti, niektorí sa zdržali hlasovania alebo nehlasovali. Za skrátené legislatívne konanie zo SNS bol len jej predseda Andrej Danko. Ostatní poslanci národniarov boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie z Mosta-Híd hlasoval predseda strany Béla Bugár a okrem neho aj traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej ĽSNS. Poslanci Smeru vo štvrtok avizovali, že návrh na zmrazenie platov podajú cez návrh novely zákona o dani z príjmov.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker návrh Matoviča podľa informácií agentúry SITA odmietne. Plénum aktuálne diskutuje o novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje rôzne oblasti zdravotníctva, ako napríklad sadzbu za poistencov štátu, rieši oblasť urgentných príjmov či zavádza doplnkové ordinačné hodiny. V rozprave v druhom čítaní vystúpili všetci písomne prihlásení poslanci. Do diskusie sa budú môcť prihlásiť ústne.

Poslanci majú na programe sériu opozičných návrhov

O návrhoch zákonov, ktoré prerokovali vo štvrtok a ešte prerokujú v piatok, budú hlasovať v utorok predpoludním. Poslanci by sa mali v piatok venovať okrem iného návrhu zákona o tvorbe právnych predpisov z dielne poslancov za OĽaNO, ktorí navrhujú zaviesť mechanizmus, podľa ktorého by dátumami nadobudnutia účinnosti zákonov mali byť 1. január alebo 1. júl. „Podľa štatistík NR SR bolo v minulom volebnom období schválených 455 návrhov zákonov. Vyjadrením aritmetického priemeru mesačne nadobúda účinnosť takmer desať zákonov. Aj keď, samozrejme, nie všetky schválené zákony majú dopad na podnikateľské prostredie, zákonov s dopadom na podnikateľské prostredie je aj tak enormné množstvo,“ uvádzajú. Poslanci tvrdia, že subjektom vykonávajúcim podnikateľskú činnosť by pomohlo, ak by neboli povinní neustále sledovať a analyzovať každú schválenú legislatívu, ktorá sa týka aj takých podstatných aspektov podnikania, ako sú dane, mzdy, odvody alebo účtovníctvo.

Podobné opatrenie chcela medzi priority vlády presadiť poslankyňa NR SR Katarína Cséfalvayová. Podľa nej zákony týkajúce sa podnikateľov a živnostníkov, by mali nadobúdať účinnosť vždy k jednému dátumu v roku. Má to podľa Cséfalvayovej uľahčiť život slovenským podnikateľom a živnostníkom. Koalícia však doteraz nové programové priority neschválila.

Umožniť vysielanie politickej reklamy aj počas volieb do orgánov územnej samosprávy tak, ako je to v súčasnosti možné v prípade volieb do NR SR, Európskeho parlamentu či pri voľbe prezidenta SR, navrhuje poslanec NR SR za OĽaNO Jozef Viskupič. Jeho nárvhom sa bude tiež parlament zaoberať dnes. Ďalším z cieľov návrhu zákona je upraviť postup vo vysielaní diskusných programov v čase volebnej kampane pri voľbách do orgánov územnej samosprávy tak, aby sa vysielanie týchto programov nepovažovalo za zmenu programovej služby, ktorú by vysielatelia museli dodatočne oznamovať Rade pre vysielanie a retransmisiu. „Účelom návrhu zákona je tak zjednotiť právnu úpravu vysielania politickej reklamy a diskusných programov počas volebnej kampane v župných a komunálnych voľbách s právnou úpravou, ktorá už v súčasnosti existuje v prípade volieb do NR SR, Európskeho parlamentu a pri voľbe prezidenta SR,“ uvádza Viskupič v dôvodovej správe.

Matovič takmer po šiestich mesiacoch príde do parlamentu

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič by sa mal po takmer šiestich mesiacoch zúčastniť na rokovaní NR SR. V piatok by mal v parlamente vystúpiť pred poslancami. Matovič je totiž zapísaný, že sa prihlásil do rozpravy k vládnemu návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Rokovaním o novele poslanci začínajú štvrtý deň rokovania na 23. schôdzi v tomto volebnom období.

Matovič sa na rokovaní parlamentu zúčastnil naposledy 20. júna, keď prišiel voliť nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Z protestu sa odvtedy na rokovaní parlamentu nezúčastňuje. Vtedy avizoval, že najbližšie príde do NR SR, keď bude dôležité hlasovanie.

Igor Matovič sa od mája rozhodol z protestu nezúčastňovať sa na rokovaniach NR SR. Predseda parlamentu mu za to odňal mesačný plat i paušálne náhrady.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #OĽaNO #NR SR #zmrazovanie platov #Igor Matovič