Vyhniam s pivovarom chýbala elektrina už druhý deň

Už druhý deň bola v piatok bez elektriny obec Vyhne s takmer 1 200 obyvateľmi. Najväčším problémom sa tak počas mrazivých dní stalo kúrenie. Na výpadky v dodávkach elektrickej energie, ktoré spôsobila najmä v Banskobystrickom kraji štvrtková snehová kalamita, môže doplatiť aj miestny pivovar.

01.12.2017 10:16 , aktualizované: 17:53
debata (7)

„Naši obyvatelia si už žiaľ zvykli na to, že oprava takýchto výpadkov trvá dlhšie ako v minulosti,“ povedal obecný poslanec Miloš Ziman. Problém podľa neho spočíva v tom, že energetická spoločnosť zrušila viaceré pobočky v menších mestách. Momentálne tak podľa neho nie je dostatok ľudí na to, aby sa poruchy odstraňovali rýchlo.

„Ľudia majú v tomto období obavy najmä kvôli kúreniu, ktoré je závislé od elektrickej energie. Najhoršie je, že nemáme informácie, ako dlho bude tento stav trvať. V obecnom rozhlase hlásili len toľko, že sa na oprave intenzívne pracuje,“ dodal Ziman. Hnev sa podľa neho ešte neprejavuje, pretože ľudia dúfajú, že sa dodávka čoskoro obnoví.

SHMÚ vydal na sobotu výstrahy pred silným mrazom

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu vydali na sobotu výstrahy pre Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky, Prešovský a Žilinský kraj. Očakávajú, že sa tam môže ojedinele vyskytnúť dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu –15 až –17 °C.

Elektrikári boli v teréne už od svitania

Niektorí sa pre takýto prípad poistili. Na najväčšom obecnom sídlisku s približne štyristo obyvateľmi si podľa poslanca obstarali vlani generátor. Zabezpečuje, aby sa teplo z pece dostalo do bytových radiátorov. Centrálny generátor obec nemá. Výpadok elektrickej energie ohrozuje podľa Zimana aj miestny pivovar Steiger. „V piatok bol odstavený už druhý deň. Hrozí, že zamrzne pivo a odídu stroje,“ doplnil obecný poslanec.

Elektrikári boli v piatok v teréne už od svitania. Pre poruchy, ktoré spôsobilo nepriaznivé počasie, bolo v piatok ráno bez prúdu asi 15-tisíc odberateľov. Najviac bola postihnutá Nová Baňa a okolie, Žiar nad Hronom a niektoré lokality v blízkosti Zvolena. Podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu spadlo v tejto oblasti stredného Pohronia v priebehu dvoch dní 35 až 40 centimetrov snehu. Na niektorých miestach aj viac.

„Pracovníci Stredoslovenskej energetiky-Distribúcie boli od svitania na výjazdoch a snažili sa počet porúch postupne znižovať,“ povedal hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš. Asi o druhej popoludní klesol počet domácností bez elektriny o viac ako polovicu.

„Väčší počet domácností bez elektriny bol stále v oblasti Žiarskej kotliny,“ dodal Gejdoš. V niektorých prípadoch môžu opravy trvať dlhšie. Ide o prípady komplikovaných poškodení elektrického vedenia v nedostupnom teréne. V prípade potreby budú elektrikári pripravení pokračovať v opravách aj počas víkendu.

Práce komplikovali neprejazdné cesty

Celkový počet domácností, ktoré sa borili s výpadkom prúdu, ako aj hrubý odhad škôd budú energetici vedieť predbežne odhadnúť až začiatkom budúceho týždňa. Pred mesiacom sa museli vyrovnať s dôsledkami veternej kalamity, ktorá takisto trvala dva dni. „Dlhšími i kratšími výpadkami elektriny bolo zasiahnutých viac ako 300-tisíc odberateľov,“ priblížil Gejdoš.

Prioritu majú pri opravách kľúčové elektrické vedenia. „Vždy sa postupuje od najvyššieho napätia po najnižšie. V prvom rade sa ide opravovať vedenie veľmi vysokého napätia, pretože toto vedenie napája najviac trafostaníc a domácností,“ vysvetlil hovorca Stredoslovenskej energetiky.

Dlhšími i kratšími výpadkami elektriny bolo zasiahnutých viac ako 300-tisíc odberateľov.
Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti Stredoslovenská energetika-Distribúcia

Dlhotrvajúce husté sneženie, ktoré zasiahlo Banskobystrický kraj v noci na štvrtok a pokračovalo aj počas dňa, spôsobilo obrovské výpadky elektrickej energie. Domácnosti bez prúdu sa množili už vo štvrtok od piatej rána.

Najhoršia situácia bola v okolí Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty, Banskej Bystrice, Žiliny a Liptovského Mikuláša. Popoludní evidovali až 30-tisíc domácností bez prúdu. Na odstraňovaní porúch pracovalo v teréne 170 ľudí. V posilnenom zložení pracoval aj dispečing v Žiline.

Obnovu prúdu komplikoval rozmočený terén a neprejazdné cesty. „Distribučná spoločnosť požiadala o pomoc aj Policajný zbor, ktorý elektrikárom vytváral v rámci možností koridory na neprejazdných cestách,“ spresnil Gejdoš. Podobná asistencia nie je v takejto situácii ničím výnimočným. „Pri bežnom výkone služby vykonávajú policajti aj takéto činností,“ dodala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Výpadok trvajúci 18, 5 hodiny

Dodávky elektriny komplikovalo počasie aj na západnom Slovensku. „Počas kalamitného stavu zaznamenalo výpadok dodávky elektriny vyše deväťtisíc zákazníkov,“ povedala hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová. Už popoludní sa však situácia upokojila. „Odstránených bolo v ten deň viac ako 95 percent porúch,“ dodala Dobošová.

V piatok popoludní zrušili mimoriadny stav vo všetkých oblastiach. Najviac postihnuté boli Nové Zámky a Partizánske. Najdlhšie trvalo odstránenie poruchy v Nových Zámkoch. „Trvala 18,5 hodiny, dotknutých bolo 15 zákazníkov,“ spresnila hovorkyňa Západoslovenskej energetiky.

Na horách zvýšené lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Tatier bolo v piatok ráno jasno až polojasno. Vo Fatrách a Západných Tatrách zamračené a hmlisto, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teploty sa pohybovali od –14 do –5°C. Na hrebeňoch fúkal prevažne juhozápadný vietor do 6 m/s. V nižších a stredných polohách bolo bezvetrie. Nový sneh je vplyvom južného prúdenia prefúkaný na severnú stranu pohorí a uložený na tvrdom podklade. Nízke teploty zapríčinia vytváranie menej stabilných kritických vrstvičiek hranato-zrnného snehu.

V pohoriach prevláda zvýšené lavínové nebezpečenstvo – 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Za posledných 24 hodín napadlo do 25 cm nového snehu, prevažne vo Fatrách a Nízkych Tatrách, pričom za poslednú periódu od 20 do 50 cm nového prachového snehu. Juhozápadný vietor nafúkal množstvo snehu do žľabov a múld, prípadne do stredných polôh, kde je uložený na tvrdom podklade v podobe menej stabilných dosiek a vankúšov. Ich uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Prvý deň po snežení býva kritický a očakávajú sa lavíny a splazy buď doskové, alebo z voľného prachového snehu.

Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa zotrváva, ale v najbližších dňoch bude klesať.

Agentúrny text sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #sneženie #mrazy #kalamita #výpadky elektriny