Most-Híd nebude za zmrazenie platov politikov, ako to žiada Fico

Bugár po rokovaní Republikovej rady Mostu-Híd povedal, že jeho strana nebude za zmrazenie platov ústavných činiteľov. Líder OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že Bugár robí všetko pre to, aby poslanci mali zvýšené platy.

02.12.2017 17:12
MOST-HÍD: Zasadnutie Republikovej rady Foto: ,
Sprava: Podpredseda strany Most-Híd László Sólymos, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská počas zasadnutia Republikovej rady strany Most-Híd.
debata (99)

Momentálne nejde o zmrazovanie platov, ale o to, či je parlament suverénnym zákonodárnym zborom Slovenskej republiky. Povedal poslanec NR SR za koaličnú SNS Anton Hrnko po vyhlásení predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, že jeho strana nebude za zmrazenie platov ústavných činiteľov. „V januári si sadneme, predložíme návrh ako riešiť všetkých ústavných činiteľov. Aby bola rovnosť, aby sa v ústave rozšírila právomoc národnej rady, že zákonom upravuje platové pomery ústavných činiteľov, aby sa nestalo, že sudcovia si o svojich platoch rozhodnú. Na základe toho potom urobíme jeden kompletný zákon, ktorý bude hovoriť o platoch tak, aby bol zachovaný princíp rovnosti, rovnoprávnosť a spravodlivosti,“ do­dal.

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič tvrdí, že sa opätovne preukázal „charakter“ predsedu koaličného Mosta-Híd a podpredsedu parlamentu Bélu Bugára. „Tentokrát robí všetko pre to, aby poslanci mali dramaticky zvýšené platy,“ uviedol Matovič v stanovisku, ktoré poskytol hovorca hnutia Matúš Bystriansky. „Vyzývam premiéra Roberta Fica aby si stál za svojím verejným prísľubom, že v prípade, ak platy poslancov nebudú zmrazené, spojí návrh na zmrazenie s hlasovaním o dôvere vláde,“ uvádza Matovič vo svojom vyhlásení. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár po rokovaní republikovej rady strany v Šamoríne povedal, že Most-Híd nebude za zmrazenie platov ústavných činiteľov. Podľa neho by bolo dobré, aby si premiér Robert Fico vypočul názory vlastných poslancov i poslancov koalície. „Tu nejde len o platy, ale my za zmrazené platy hlasovať nebudeme. Či budú zvýšené o jedno alebo sto eur, to je bezpredmetné. NR SR nie je podriadená vláde,“ vyhlásil Bugár s tým, že aj jeho strana má návrh riešenia, ale nechcel o ňom hovoriť. „Musíme hľadať kompromisné riešenie,“ uviedol.

Bugár pripustil, že jeho strana bude napríklad za dočasné riešenie, ktorým môže byť symbolické zvýšenie platov o jedno euro. Takýto návrh by mohol byť schválený ešte na decembrovej schôdzi, ale návrh na zmrazovanie platov Most-Híd nepodporí. Bugár je za nové systémové riešenie, ktoré nikoho nebude nútiť v budúcnosti zmraziť platy. O novom návrhu o úprave platov bude podľa neho rokovať NR SR na jar.

Most-Híd považuje za neprijateľnú situáciu, ktorá vznikla po hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní. „Je potrebné zdôrazniť, že NR SR nie je podriadená ani vláde, ani premiérovi. SR je parlamentnou demokraciou, kde vláda zodpovedá parlamentu,“ upozornil Bugár s tým, že odkazovanie cez médiá v tak závažnej veci, ako je dôvera vlády, považuje za neprípustné.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Hrnko