Niektoré bežné lieky môžu vypadnúť, boja sa pacienti

Lepší prístup k novým moderným liekom pre ťažko chorých sľubuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker od januára budúceho roka. Dnes na ne treba žiadať výnimku v zdravotných poisťovniach, čo pri väčšine liekov odpadne. Zrušenie časti výnimiek zavádza novela zákona o úhradách liekov, ktorú minulý týždeň odobril parlament. Podľa pacientov má však aj úskalia. Obávajú sa, že zmiznú lieky, ktoré bežne užívajú chronickí pacienti.

04.12.2017 07:00
lekaren lieky Foto: ,
Lieky, za ktoré zdravotné poisťovne hradia viac ako 1,5 milióna eur ročne, budú v kategorizácii na podmienku.
debata (2)

„Parlament schválil prelomovú novelu liekovej politiky, vďaka ktorej bude moderná inovatívna liečba pre pacientov výrazne dostupnejšia. Doteraz sa mohli pacienti dostať k moderným inovatívnym liekom tak, že požiadali zdravotnú poisťovňu o takzvanú výnimku, a potom čakali na rozhodnutie poisťovne, ktorá nie je povinná hradiť nekategorizované lieky,“ povedal minister Drucker. Tomu bude pri väčšine moderných liekov podľa neho koniec a pre pacientov budú dostupné z verejného zdravotného poistenia.

Legislatíva však umožňuje aj opak, a to vyradenie lieku z kategorizácie, čo znamená, že ho zdravotná poisťovňa nemusí uhradiť. Rezort to nazval podmienenou kategorizáciou, do ktorej sa budú presúvať lieky, ak liečba nimi vyjde na viac ako 1,5 milióna eur ročne. Takéto budú opäť posudzovať poisťovne na výnimky.

Podľa zdravotníka, ktorý si neželal zverejniť svoje meno, hranicu 1,5 milióna už dnes prekračujú viaceré lieky, ktoré sa používajú štandardne a sú hradené z poistenia. „Nemusí tu ísť ani o extrémne drahé lieky, ale o také, ktoré berú pacienti dlhodobo a pravidelne, napríklad astmatici, kardiaci či cukrovkári,“ doplnil s tým, že môže ísť o skupinu 200 až 250 liekov.

Pripomenul tiež, že sa sprísňuje aj vstup nových generík na trh. Ak výrobca bude chcieť, aby jeho lieky hradili poisťovne, bude musieť znížiť cenu o 45 percent oproti najlacnejšiemu originálu. Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová si riziká zmien uvedomuje. „Generiká sú bezpečnou a lacnejšou alternatívou pre pacientov, ale navrhovaný spôsob úpravy ceny môže viesť k rozhodnutiu nedovážať ich na Slovensko,“ poznamenala. Diskutovali o tom aj na prvej pacientskej konferencii minulý týždeň. Podľa Lévyovej budúci rok budú preto podrobne sledovať situáciu okolo dostupnosti liekov.

Šéf Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ pripúšťa, že by mohol vzniknúť problém, ak by sa farmafirma nedohodla so zdravotnou poisťovňou na zľavách na lieky. „Tam, kde je nastavená spoluúčasť výrobcov, ide o individuálne dohadovanie a to môže byť problém,“ hovorí Sukeľ. Myslí si však, že liečba zostane dostupná.

Novela tiež rozširuje limit spoluúčasti na predčasných penzistov, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok, a v niektorých skupinách mení jeho výšku. Bude platiť už nielen na lieky, ale aj na zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. "Ochranný limit tak bude môcť využiť väčšia skupina ľudí ako doteraz,“ tvrdí minister.

U invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ŤZP (ťažké zdravotné postihnutie) hranica, od ktorej zdravotné poisťovne každý štvrťrok vracajú peniaze za doplatky, klesne z aktuálnych 25 na 12 eur štvrťročne, čím výrazne ušetria. „Ľudia pre to, aby získali peniaze, nebudú musieť tak ako doteraz spraviť nič. Zdravotné poisťovne ich vrátia automaticky,“ pripomenul Drucker. U detí limit vo výške 8 eur vzrastie na 10 eur. Nulový aj naďalej zostane u ťažko zdravotne postihnutých detí.

Zmeny v úhradách liekov

  • Menia sa podmienky na vstup nových liekov do kategorizácie, ktoré budú uhrádzať zdravotné poisťovne:
  • Zvyšuje sa strop, koľko je štát ochotný zaplatiť za zlepšenie zdravia chorých, z 24-násobku priemernej mesačnej mzdy na 41-násobok. Znamená to, že poisťovne budú hradiť viac liekov, ktoré sú dnes na výnimky.
  • Menia sa úhrady liekov na výnimky. Zdravotné poisťovne by mali za ne uhradiť maximálne do 90 % z ceny. Čím dlhšie by sa liek užíval, tým viac by sa úhrada znižovala, najmenej by to bolo 75 %.
  • Novela umožňuje dohody o zľavách. Farmafirmy budú môcť s poisťovňami uzatvárať dohody a znášať tak časť nákladov na lieky. Využívať by sa mali v prípade finančne nákladných liekov.
  • Zavádza sa spoluúčasť lekárov aj nemocníc na úhrade liekov. Prispejú 5 percentami, ak pri liekoch nebola riadne preukázaná ich medicínska prospešnosť, prípadne predpíšu na výnimku liek, ktorý nie je určený na liečbu diagnózy pacienta.
  • Nová povinnosť pre výrobcov liekov. Každý rok budú musieť predkladať plány, koľko si liečba pacientov vyžiada. Ak ich prekročia, rozdiel budú musieť poisťovniam zaplatiť.
  • Zavádza sa takzvaná podmienená kategorizácia. Lieky, za ktoré zdravotné poisťovne hradia viac ako 1,5 milióna eur ročne, budú v kategorizácii na podmienku (36 mesiacov), po tomto termíne môžu prejsť do riadnej kategorizácie alebo z kategorizácie vypadnú. Týkať sa bude nových liekov aj tých, čo sú na trhu.
  • Sprísňuje sa cenotvorba generických liekov. Pri vstupe na trh bude generikum lacnejšie o 45 % v porovnaní s originálom (teraz je o 30 %).
  • Zavádza sa referencovanie (porovnávanie) cien zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Podobne ako pri liekoch ich cena na Slovensku nesmie prekročiť priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Ceny budú musieť dokladovať výrobcovia, ak budú chcieť, aby boli hradené zdravotnými poisťovňami, cieľom je zabrániť neprimerane vysokým úhradám za zdravotnícke pomôcky, pri ktorých žiadatelia nedokážu preukázať ceny v členských štátoch. Regulácia má platiť aj pre špeciálny zdravotnícky materiál.
  • Rozširuje sa zoznam zdravotníckych pomôcok, ktoré neslúžia na medicínske účely a nebudú hradené z verejného zdravotného poistenia.
  • Rozširuje sa ochranný limit na doplatky. Doteraz sa týkal len liekov, novela ho rozširuje aj na zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. U invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ŤZP hranica, od ktorej zdravotné poisťovne vracajú peniaze za doplatky, klesne z aktuálnych 25 na 12 eur, u starobných dôchodcov sa hranica z 25 eur mení na 30 eur, do tejto skupiny pribudnú aj predčasní penzisti, u detí z 8 eur na 10 eur. Nulový doplatok aj naďalej zostane u zdravotne ťažko postihnutých detí.
Zdroj: Novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #Tomáš Drucker #moderné lieky